Den stora Pippifrågan

Låt oss en sista gång prata om Pippi Långstrump. När man i SVT Debatt väljer att debattera faktumet att man valt att klippa bort det kränkande ordet neger inser man en gång för alla hur löjliga vi är i det här landet. Böckerna skrevs mellan 1945-1948 och mycket har förändrats sedan dess. Bland annat så har det hunnit lagstiftas om lika lön för lika arbete, rätt till föräldraledighet och alla yrken har öppnats för kvinnor. Utöver det så har vi hunnit med att kriminalisera barnaga, homosexualitet ses inte längre som en sjukdom, lagen om anställningsskydd har tillkommit, vi har numera rätt till 5 veckors semester och en ändring har gjorts i succesionsordningen så att även kvinnor kan ärva tronen. Ja, ni ser mycket har hunnit förändras i lilla landet lagom sedan Pippi Långstrump skrevs.
 
Nu skulle vi aldrig kunna tänka oss att kalla någon för "negerkung". Det är nedsättande och kränkande och anspelar på den tid då den vite mannen i hög grad förtryckte den afrikanska befolkningen. Både genom slavhandeln men även med hjälp av imperialismen där den vita mannen skulle hjälpa "de stackars efterblivna urinvånarna" till att få samma levnadsvillkor som de själva. Vi vet ju alla hur det gick.
 
Med det i åtanke är det då smart att lära dagens barn samma saker som vi själva fick lära oss? När rasismen är på frammarsch är det då smart att med näbbar och klor hålla kvar ett enda litet ord? Är det inte då det är dags för oss att inse att vissa saker förändras och följa med i utveckligen? När Astrid Lindgren själv ville göra om filmerna redan 1970 pga den rasism som fanns med så är det enbart löjligt av oss att envist hävda att vi inte ska förstöra hennes verk. Istället hade nog Astrid själv varit både stolt och nöjd över att hennes verk anpassas till att passa samhället även 70 år senare så att barn även i fortsättningen kan få njuta av hennes historier. För det finns ingen barnboksförfattare som är ens i närheten av Astrid Lindgrens nivå. Det bör även tilläggas att i den engelska och tyska versionen så kallas Pippis pappa för "Den Feta Vita Hövdingen", respektive "Kung av en Söderhavsö". Dessutom kallas han i den svenska nyöversättningen för "Härskare av Kurrekurredutterna". Det är alltså enbart i filmen som han fortsättningsvis har fått vara negerkung - då det var för dyrt att filma om allting. Jag kan inte se felet med att utnyttja dagens teknik till att ändra det här lilla misstaget så att alla barn kan få njuta av Pippi Långstrump?
 
 
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback