Dagen (:

Nu är det så här att jag är ganska körd i skallen i kväll, dvs jag är trött, därför ansvarar jag inte för eventuella felskrivningar eller misstolkningar. Jag klev nämligen upp vid sju idag, på min lediga dag har hunnit med en del.

 • Började dagen med att ta hand om hovslagaren då Index skulle skos.
 • Körde iväg med Index till ridhus, första gången jag körde transporten ensam. Ganska coolt måste jag säga! (: Framförallt känner man sig ganska fri när man kan ta bilen dit man känner för, så länge det finns en hemma vill säga...
 • Red en pålle till
 • Fotade Index smiley, vilket inte var direkt ansträngande...
 • Lagade mat
 • Jobbade
 • Läste ut en bok, som var grymt bra!
 • Och nu är jag trött och inser att jag har hunnit med mer på en dag än vad jag normalt gör på en vecka!
 • Nästa hållplats: Slutstation sängen!

 


Sommar, tack?

Idag lekte vi mörkerleken igen, jag och Nelly. Och det var nog nästan ännu mörkare idag... Träffade på något vilt djur ute i skogen med. Inte alls lika kul, även om man inte är mörkrädd blir man nästan det när det börjar knaka i skogen och man inte kan se någonting. Sommar, tack?

Bara så att ni vet (;

Tänkte bara säga att min ponny är superduktig, eller han var det idag iaf! Sprang på så fint så (: Då är matte allt nöjd med honom, vi kan nästan göra skolar nu. Tog bara lite extra lång tid för mig att lära mig det men det kvittar. Det viktigaste är att jag kan det tillslut!

Dåligt väder...

Idag är det verkligen ett sånt väder man vill ha ett ridhus att rida i. Går man utanför dörren håller man ju på att blåsa bort någonstans, altså blev det ingen ridning idag utan bara mockning! Får hoppas att vädret är bättre imon.


Isa <3Blåst, blåst och ännu mer blåst...

Just idag är önskan om ett ridhus ännu starkare när vinden viner och man funderar på om det verkligen är behövligt att sticka ut näsan. Vilket jag kommer att behöva, annars får mina stackars pållar stå i skiten i natt och det vore ju inte snällt... Jag är glad att både elkabeln och telefon + internet är nergrävt så att jag inte är helt utestängd utan kan sitta uppdaterad med Eons lista på antal strömavbrott.

Fick en fråga med: Jag vet inte varför jag skriver mest inlägg, kanske för jag tycker det är roligast att blogga? Min syster lider av brist på fantasi och är inte lika beroende av datorn som jag. Nelly, jag vet inte varför hon inte bloggar... Vet bara att blogg.se appen inte funkar som den ska. Hm, redde nog inte ut det här egentligen men jag har försökt att svara iaf (:Det är inte lätt bland alla facktermer!

Hm, det är inte så att jag vill vara elak mot Expressens reportrar. Det är väldigt bra att de faktiskt skriver om ridsport, men jag skulle kanske önska att de tog en snabbkurs i hästtermer. Risken för missförstånd minskar då, eller vad säger ni?


För min del hoppades jag faktiskt att Roffes häst var inriden. Av två anledningar.
1. Det vore synd om hästen om den skulle ridas in ena dagen och nästa hoppa en 150-klass.
2. Publiken får kanske inte se precis vad de önskade, även om det säkert kan bli show!

Expressens reporter kanske borde få en liten snabbkurs i hästtermer i julklapp, för hennes egen skull om inte annat!Stockholm Horse Show (:

Tittade på Matinéföreställningen från Stockholm Horse Show nyss och måste säga att sista numret med Lorenzo och hans tolv hästar var grymt! Kan någon tala om för mig hur man styr tolv hästar bara med ett spö och sin röst? Bör väl tillägga att de gjorde allt han sa. Ställde upp sig på led, hoppade hinder och ställde sig på hindret som om det vore det natuligaste i hela världen. Utan sadel och träns... Jag kan inte få min, enda, ponny att göra något annat än följa efter mig, när han väl vill.


Jag lånade en bild från Google, och just det han gjorde typ samma sak fast utan utrustning idag ^^

Känner att jag har lite att jobba på för att komma upp i den klassen. Fast det kommer aldrig att ske, han är i en klass för sig.
Dressyrträning

Igår var det träning för Isa och mej, det gick väl inte så bra hon var ganska stel i vänster varvet. Hon vill inte gå loss där riktigt, men det gick sen mot slutet, värst gick hon i galoppen men hon släppte även där sen. I höger varvet gick hon bättre i, där var hon inte lika stel iaf :)


Gammal bild ;)27 november 2010


27 november 2010, behöver jag säga mer än kontraster? Eller jo, titta ut och jämför.
När man ändå håller på går det ju att jämföra bildkvalitet mellan min gamla kompaktkamera och Svante ^^Dressyrträning (:

Igår var det dressyrträning för min och Index del, det var ett tag sedan sist och därför ganska välbehövligt. I vilket fall fungerade allting kanonbra och jag är riktigt nöjd med Index! Visste inte att han kunde springa så fint ^^ Ibland blir man positivt överraskad kan man lugnt säga! Särskilt när även skolarna funkade och slutorna nästan blev bra och inte alls så raka som de vanligtvis blir (:3 bra saker med hösten!

Nu sådär lagom i höstmörkret kan det vara på sin plats att få upp motivationen lite. Något som just nu är nere under marknivå. Här är 3 saker att tänka på för dig som känner dig hopplöst nere i höstmörkret.

1. Att rida i en mörk skog är positivt på mer än ett sätt. Eftersom det går att jämföra med att rida med förbundna ögon är det här den bästa balansträning som går att komma på. Dessutom lär du dig att lita på din häst, med förhoppning att denne ser bättre än vad du gör...

2. En ridtur och ett mockat stall ger dig gott samvete till att lägga sig under en gosig filt i TV-soffan och titta på en bra film tillsammans med chipspåsen.

3. Du har efter att kommit in från stallet med förfrusna tår och oböjliga knän en väldigt bra anledning till en lång och varm dusch.

Hoppas att ni nu ser lite ljusare på mörkret, om inte annat kommer det att lysa upp tillvaron lite (:Mörkerleken...

Igår lekte jag, Julia och Nelly (+ hästar) mörkerleken. Det är jättekul och går ut på att Nelly som rider först i en mörk skog letar efter vägen, eller hoppas på att Diza hittar, medan jag och Julia följer efter hennes reflexer. Om nu Nelly hamnar utanför vägen hinner vi förhoppningsvis styra undan och in i ett träd på andra sidan. För att göra det ännu lättare så är det inte stjärnklart. Då är det en svårare sport, roligast är det när man precis kommit ut i skogen efter att ha fixat hästarna i vårt upplysta stall och förste personen skriker "ska jag ta vänster vid det här trädet?!". Eftersom vi längre bak ändå inte ser någonting blir svaret "inte vet jag, testa du märker om du är rätt..."

Nej, jag vill faktiskt inte ha sommar för jag tycker det är mysigt att klampa runt i en mörk skog och hoppas på att jag inte rider ner i diket, in i ett träd eller ut i en sankmark.
Namnbyte?

Kan någon tala om för mig varför Beridna Högvakten och Hovstallet döper om sina hästar? Jag har förstått att det är en tradition men jag kan inte förstå meningen med det? På ett sätt är det smart, har uppfödaren misslyckats totalt när hästen skulle döpas och hästen har fått något väldigt konstigt namn (som vårt sto Benzin...) har man traditionen som argument för ett namnbyte!

I år får Globenpubliken rösta fram vilket namn man tycker att Beridna Högvaktens nya häst ska döpas om till, det finns givetvis redan namnförslag. En kul grej som går att läsa mer om här.Pigg ponny x2

Idag blev det ett dressyrpass för mig och Index. Han var pigg. Jag blev inte trött för att jag var tvungen att driva honom för att få fram en taktmässig gång, vilket det vanligtvis är. Nej istället blev jag trött för att jag blev tvungen att hålla om honom så att han inte i sin iver tappade takten. Ett väldigt angenämnt problem måste jag säga (: Med andra ord, ponnyn var riktigt duktig idag även om vi måste träna skolor. Fattar inte varför våra slutor hela tiden blir så raka?

Nu ska jag nog hälsa på min säng som saknar mig!Att återlämna ett guld...

Jag hittade det här på tidningen ridsports hemsida och nog måste väl vara något av det absolut värsta som kan hända? Stackars ryttare ):

SM-guld kommer att återlämnas

En SM-guldvinnare vid förra helgens ponnymästerskap i hoppning måste återlämna guldmedaljen. Anledningen är att ryttaren inte var kvalificerad för start.

Ryttaren tillhörde Varbergs Ridklubb som i ett pressmeddelande säger att medaljen kommer att återlämnas på måndag.

Enligt pressmeddelandet hade ryttaren fullgjort de felfria rundor som krävs för start i SM. Däremot hade ryttaren endast gjort två av de tre felfria rundor som krävs för att få starta på den nivå som innebär kval till SM. Ryttarens tränare, som också än anhörig, hade uppfattat regelverket som att det gällde tre placeringar - inte tre felfria rundor - i den lägre klassen som krav för start på den högre hinderhöjden.


Usch för kvalregler säger jag bara, ibland går det väl lite långt? Ryttaren var ändå duktig nog att tävla på den nivån så jag ser inte riktigt problemet... Fast regler är väl regler oavsett hur konstiga de kan tyckas vara?

 

 

 


Nyklippt!

Idag red jag först en tur i skogen med Nelly och Johanna vilket gick bra fast Isa var pigg :) Sedan klipptes Isa, vilket behövdes för hon hade fått en del päls. Och testade faktiskt att klippa idag och det gick bra ;)Pigg ponny! (:

Tänkte bara tala om för allmänheten att min ponny var jättepigg idag! Piggare än han har varit på ett bra tag. Och jag vet nog varför. Han blev knådad och knäckt i hela kroppen igår och nog gav det resultat. Även om han var fin i musklerna. Så nu är vi på gång igen efter en liten dipp. Vi ska ner på banan i morgon så får jag se om jag märker någon skillnad.

Vilket jag nog kommer att göra, iaf en psykologisk skillnad ^^Nyklippt ponny :P

Haha, har klippt min raggsocka idag igen, sista gången i år hade jag tänkt! I vilket fall som så impulsklippte jag en smiley på baken på honom. Får se om de är kvar längre än över helgen... Insåg sedan att jag hade kunnat göra den mycket bättre menmen, lite smått rolig är den faktiskt :P

Inte en glad gubbe som Iza har, nädå det blev en " :P "!Vad tänkte han med?

Hittade den följande artikel här, på tidningen ridsports hemsida

Bilist skrämde hästar i Tyringe

I förra veckan var två 13-åriga flickor ute och red när de passerades av en bil upprepade gånger. Föraren rusade motorn och bländade ekipagen med helljus, något som fick hästarna att skena.

Flickorna var ute vid Tyrs Hage i Tyringe när bilisten körde förbi dem på vägen i en röd skåpbil. Bilen återvände flera gånger, och när den passerade hästarna för fjärde gången rusade föraren motorn och satte på helljuset, skriver Norra Skåne.

Hästarna blev skrämda och skenade, något som orsakade att en av flickorna trillade av och slog sig på rygg och ben. Händelsen polisanmäldes i måndags, och rubriceras som ofredande och vållande till kroppsskada. 
- Flickorna uppger att det var en man i 60-årsåldern i röd skåpbil som skrämde hästarna, säger kriminalkommissarie Lars Andersson till tidningen

Min fråga är hur någon i den åldern kan vara så fruktansvärt oansvarig? Vad tänker folk med, egentligen? En häst är ett djur och bilisten ska vara glad för att inte någon av hästarna hoppade på hans bil eller att det skedde en allvarlig olycka. Ibland funderar man på var mänskligheten är på väg...


 


Hoppträning

Igår blev det hoppträning för Isa och min del, vi hade lynadsbana. När vi red fram red vi över cavaletti som i en åtta, det var ganska svårt att komma helt rätt över dom! Sedan hoppade vi tre studs som stog på en långsida och det gick ganska bra. Efter det tog vi en banan på allt först cavalettin, tre studsen, sen skulle vi sakta av till trav och ett räcke, galopp och sedan oxer, räcke, två studs, lång väg till tre studsen, sakta av till trav och ta cavalettin. Detta gick ganska bra fick bara något stopp på studsen när vi kom fel.

Idag red jag Isa en tur i skogen med Nelly, på en pigg ponny :)
Älgmöte x3

Var ute och red Index i skogen igår, mitt på dagen då jag var ledig. Chansen att man ska möta vilda djur just då är ju inte så stor trots allt. Men jodå det lyckades vi med, först såg vi två rådjur. Det var inte så förvånande eftersom de mer eller mindre bor där vi red.

Sedan såg vi tre älgar, vilket är lite mer förvånande eftersom älgjakten har varit och det har skjutits en hel del. Alla saknade horn så jag antar att det var ko med dubbelkalv. Vilket är ännu mer förvånande då jag trodde att många dubbelkalvar var skjuta, men icke!

Trevligt att se att det är liv i skogen iaf! Och tur att varken jag eller hästen är rädd för andra vilda djur än vildsvin (vi träffade på familen gris en gång, det räckte!) (;


Ponnyakuten 3

Nu är det visst bestämt att ponnyakuten säsong 3 ska börja att sändas den 15 januari. Samma tid, samma kanal, tror jag som har tittat på SVT play...Är det bara jag som är rädd för att det blir som med alla uppföljare de blir bara sämre? Så länge man inte gör något radikalt och ändrar konceptet. Vi får väl se hur det blir med säsong 3. Min gissning är däremot att det inte går att göra för många uppföljare och hoppas på att de blir bra. Det är bara att kolla på filmer som Gudfadern, The Matrix eller Twilight. Fast det kanske funkar bättre med serier än filmer?

I vilket fall måste jag säga att konceptet är riktigt bra om man tänker på vad man ser för hantering och ridning ute på tävling. Med det i åtanke skulle det behövas betydligt fler platser och läger för att få bukt på all katastrofal flängridning på ponnytävlingar.

Jag får kolla den 15 januari och uttala mig efter det, så länge roar jag mig nog med andra serier.Dagens ridning

Min ponny är ju inte logisk direkt (som om någon häst är det?). Idag var vi nere på banan och jag har börjat finslipa på galoppfattningarna för att de ska bli riktigt bra. I vilket fall så har min kära ponny valt att inte alls förstå mina hjälper utan det blir mest slängtrav. Så jag har mer eller mindre gett upp och fattar som jag har gjort hela tiden innan.

Idag tränade jag mest på övergångar och tänkte att jag likaväl kan testa galoppfattningarna när jag ändå håller på. Och minsann då har han fattat galoppen (oj, vad kul jag kan vara ^^)! Fattningarna satt helt klockrent och jag lovar att det knappt kommer synas när jag gör en fattning nu (eftersom mina ben ändå flaxar runt...) om han håller i det här (:

Däremot fungerade inte skänkelvikningarna som annars är något han har lätt för. Men det går väl kanske inte att få allting att fungera på en gång? Särskilt inte när man har en ponny med ganska mycket egna åsikter (;


Dagens ridning

Idag red jag somsagt Isa med mamma och Johanna. Isa gillade inte att ligga sista bakom Skrutt, hemskt. Altså gick hon och tjurade hela tiden, hon var pigg med ! Så i galoppen höll hon sej inte alltid på marken kan jag säga, utan hon bockade ;) Men annars skötte hon sej !


Lilla Isa ;)


En sport av idéer...

Ridsporten är nog den sport där man kan hitta absolut flest idéer av någon sport. Det finns egentligen ingen som sköter sin häst likadant och när man letar tränare tar man helt enkelt den som passar ens egna idéer bäst. Vilket betyder att vem som gillar vilken tränare är otroligt individuellt, dessutom ska personkemin stämma.

Sen när man väl är nöjd och glad så får man ändå veta att ens träning inte har varit tillräckligt bra eftersom det då sitter en dressyrdomare och kritiserar med ett helt annat sätt att se på saker. Det här är helt okej och något som man får räkna med när man tävlar dressyr, tävlingen är ändå bara som en sorts extra träning.

Däremot när bloggare använder sina stora bloggar till att kritisera andra och "dissa" utrustning börjar jag fundera. Visst, jag kan förstå att man inte gillar allt och det är deras bloggar så de får skriva precis vad de vill. Men det är en sak att kritisera för att det har varit dålig kvalitet eller att det var dålig passform mot att säga att man inte tycker det är snyggt. Egentligen ska man inte bry sig om det men visst känner mig sig ändå lite dum när någon dissar det pannband jag precis köpte?

Eller när bloggen används till ett indirekt personangrepp. Är det ändå inte meningen att man ska peppa andra, sprida sina åsikter men framförallt inte sänka andra? Jag vet inte, jag har bara fått för mig att kritik och halvmobbning som kommer av för stora krav redan finns i för stora mängder.

Nu läser jag inte så mycket hästbloggar men visst är skillnaden mellan Nellie Berntssons blogg och Dressyrmupparnas väldigt stor, bara av sättet att skriva. Tankegångar och budskap står på två helt olika plan och visst är det ändå trevligare att mötas av ett peppande inlägg än ännu en utrustningsdiss?
...

Idag har jag ridit Skrutten i skogen tillsammans med mamma och Julia. Iza uppskattade inte att få gå sist annars gick det bra. Skrutten uppförde sig nog bättre än vad Iza gjorde. Han höll sig på marken hela tiden, vilket var mer än vad Iza lyckades med.

Nu ska jag ut och rida lite dressyr på ponnyn i mörkret. November måste vara världens sämsta månad. Det var iofs riktigt ljust och fint igår men idag är det bara mörkt och ruggigt...Dagen!

Idag har jag varit så enormt duktig så, jag har för första gången använt mitt körkort och kört bilen helt själv! Innan det hade jag hunnit springa runt med kameran och mocka. Sen tog jag och Nelly en tur i skogen, en "nygammal" väg blev det. Tyvärr var den sönderkörd och kladdig på flera ställen. Men det var trevligt med en annan runda än de två vi har tragglat det senaste halvåret.

Dessutom var jag så enormt duktig att jag bar in ny halm, bara att jag tänkte på det gör att jag är värd en eloge (;
Att ha häst är att ta ansvar...

Att ha häst är att ta ansvar då man måste ta hand om en individ i ur och skur oavsett hur man mår. För det får man otroligt mycket tillbaka, så visst är det värt det! Tyvärr vet jag inte om alla hästägare någonsin förstår det, i så fall skulle det inte finnas några vanvårdsfall.

Nu ska jag ner till stallet och ta hand om min lilla ponny (:Uppdatering (:

Jag har nog varit lite disträ ett tag men jag svävar ju på glädjemoln efter att jag tog körkort igår! Vilket betyder att jag kan ta häst och släp och köra vart jag vill, i princip, om jag får låna bilen och transporten och hästen vågar åka med mig... Men annars så teoretiskt sett så kan jag det nu (;

Annars har jag hunnit med en del, red 3 hästar igår varav Skrutten var jätteduktig! Funderar på om han hade sprungit in i en vägg eller något? Han ska ridas ett par veckor till sedan blir det välbehövlig vintervila, om han fortsätter att gå så här bra så kommer den precis lagom!

Idag har jag varit i Göteborg, vilket inte har någonting med hästar att göra. Även om jag kan säga att Svenska Mässan under Gbg Horse Show är både större och trevligare att gå på än den jag var på idag ^^


Ridning

Igår red jag Isa på banan med Johanna. Det gick ganska bra men hon gick inte så bra som i måndags, hon ville gå ner lite för långt i traven ibland. I skänkelvikningarna kom rumpan lite efter, galoppen kunde det varit lite mer energi i.

Idag red jag Isa iskogen med Nelly, vilket gick. Isa var pigg och tyckte galoppen var jätteskoj :)


"Dressyr är en blodsport"

Jag hittade ännu en intressant artikel, den här är från Aftonbladet, skriven av Elisabet Hoff och handlar om ett ganska kontroversiellt ämne.

Nämligen att en häst som på ett eller annat sätt börjat blöda, det kan vara p.g.a. ett bett i tungan eller likande, ska få fortsätta ritten om veterinären godkänner det. Och veterinären kommer väl precis som alla funktionärer inte våga säga annat än ja. För om jag har förstått rätt så ska det inte vara okej att någon rollkurar sin häst på framridningen även om det händer. Ofta.

Nu är många ryttare mot det här förslaget och jag förstår dem! För vad säger det om sporten när det är okej att tävla en häst som blöder? Om djurrättsaktivister har varit emot dressyren som sport lär det inte bli bättre nu.

Ändå finns det folk som är för det här förslaget - för rättvisans skull. Rättvisa eller ej, det handlar om hästens välbefinnande. Blir det okej att en häst blöder så kommer det antagligen ryckas, bankas och slitas ännu mer i de här underbara djuren.

Hästens välbefinnande är inte längre det som står högst, nej det viktigaste är att hästen vinner pengar och ska kunna användas som ett tävlingsredskap. Jag är glad för att ryttare som Tinne Wilhemsson och Kyra Kyrklund är emot det här, frågan är om sånt räcker när tyska ridsportförbundet får säga sitt?Dags för klippning!

Ännu en gång har Hippson publicerat en bra artikel, den här är skriven av Anna Nordin och handlar om att klippa hästar. Ni kan läsa den här (ja, jag är nog med att skriva källan även om bloggen är liten och jag inte kopierar någonting så tänker jag inte strunta i det som vissa bloggare, risken är att man tror att de har skrivit texten även om det inte är sanningen).

I vilket fall så handlar den om att klippa hästen och jag fick en hel del bra tips! Så som att man kan lyfta upp frambenet för att lättare kunna klippa där, som om jag hade tänkt på något sådant? En del saker gör jag redan, som matar Index med godis (d.v.s. morötter eller äpplen) men jag hade inte tänkt på att det får en lugnande inverkan på hästen. Eller jag har märkt att han blir lugn men trodde inte det berodde på att han tuggade (;Tragiskt ):

Om inte Hicksteads död är tragisk så är väl inget det. Usch, stackars ryttaren! Kan inte ens tänka mig hur det måste ha känts, och känns, för honom...

I vilket fall så har Expressen skrivit en, enligt mig, bra artikel där både Henrik von Eckermann och Roffe blev intervjuade. Tryck här om ni vill läsa den.
Dagens diss (;

Jag ger en stor diss till en sån här sadelgjord:


När min gamla gick sönder fanns det ingen annan än en sån här utan "hållare" för stropparna innan spännet. Det är helt idiotiskt! När Index rör på sig puttar han "plattan" (eller vad man ska säga), som dessutom är för stor och därför gärna flyttar på sig, så att stropparna ligger och klämmer direkt mot huden. Det kan inte vara skönt alls för honom ):

Jag vet inte, jag kanske gör fel när jag spänner sadelgjorden men det känns som om jag har testat allt nu! Får se vad man kan tänkas göra för att lösa problemet utan att behöva köpa en ny gjord (;


Jag vill ha en sån här igen! Fast inte den modellen men de hållarna. Den var jättebra tills spännet gick sönder, iofs var det riktigt dålig kvalitet då jag knappt hade hunnit använda den...
Rostfritt ?

Vill ni ha ett rostfritt bett, köp inte ett sötmalmsbett från hööks. Det rostar i alla skarvar och där bettringen sitter så då rostar det på bettringen som ska vara rostfri ! Såhär ser det ut.
Bra va ?Dagens ridning

Idag blev det en tur iskogen på Isa med mamma och Nelly vilket gick bra. Isa tyckte det var roligt att komma ut iskogen så efter en galopp var hon tvungen att bocka :)

Någon frågade om Isa skulle sälja, och nej det ska hon självklart inte !


Snubblade runt som en blind...

Idag har jag och Index lekt en blandning av kurragömma och blindbock! Den leken går ut på att jag snubblar runt som en blind i hans mörka hage under tiden som han står blickstill och knäpptyst tills jag springer på honom. I vanliga fall kan jag gå flera varv runt honom utan att hitta honom. När jag väl lyckas med att hitta min kamoflaguefärgade häst drar han en djup suck och följer sedan snällt med. Idag var han riktigt vänlig mot mig och kom gående mot mig efter ett tag. Jag vet inte om det är ett tecken på att han tröttnat på att leka?

I förebyggande syfte borstade jag av hans dammiga reflexgrimma, bytte batterier i ficklampan och när nu beredd på att slåss mot mörkret.Bilder !

Jag tog extriörbilder på Isa idag så jag tänkte jag skulle lägga upp den här+hennes gamla annosbild, så får då och nu. Kommentera gärna om det är något ni ser !


Annonsbilden :)


Nu ;)
Ridning

Igår blev det en tur iskogen på min härliga ponny med alla. Isa skötte sej och gjorde inget fast hon var pigg.


Idag red jag på banan med mamma, vilket faktiskt gick riktigt bra. När jag fick fram henne i traven gick hon riktigt bra kändes fin även i skänkelvikningarna, lite segt ibland bara. Galoppen kändes med fin när jag fick henne att gå bra, då fick hon sån energi !Långritt (:

Idag var hela stallet ute på en långritt i skogen. Tror att hästarna uppskattade detta ganska mycket. Även om de nu hade vänligheten att hålla alla fyra fötterna på marken och inte slå klackarna i taket. Fast de sprang på rejält i galoppen, på alla fyra då, inte alla två, inte heller testade de att flaxa med öronen istället - ifall det skulle gå fortare - som vi brukar testa alldeles för många gånger på vintern (;

Även om nu november månad är en vintermånad har de i år lovat att det inte blir någon snö innan jag har fått körkort, allt för att skona trafikinspektörerna vid högerregelskorsningar eller andra ställen där man nu kan råka ha s.k. väjningsplikt.En liten fundering

Eftersom jag fick en väldigt trevlig kommentar med en väldigt bra förklaring till varför licensystemet ska förändras så tänkte jag att jag likaväl kunde dela med mig av mina tankar.

Vad jag förstod av kommentaren så är det väldigt lite tävlande på regional nivå vilket jag själv tyvärr har märkt. Klubbarna har därför svårt att få någon förtjänst på tävlingarna och det är synd!

Jag har även ett intresse för speedway och tänkte därför dra en parallell. Där har nu klubbarna börjat få problem med ekonomin bl.a. p.g.a för höga förarlöner och för dåliga publikintäkter. Konkurser, rekonstruktioner och förarskulder har blivit ett på tok för vanligt problem.

Det vill jag inte ska hända även ridsporten! Dock så får man inte glömma att för att komma ifrån det här problemet har man istället för att höja priset på inträdet, vilket kommer att ge mindre intäkter, valt att ha ett lönetak på förarlönerna som klubbarna inte får överskrida. Riktigt smart tänkt måste jag säga!

Nu kommer det aldrig bli så att ridklubbarna kommer att få ett tak på en summa som en klubb max får betala till SVRF. Däremot kan man ta till sig av de s.k. enkronasmatcherna som för all publik är gratis och göra om det till något som passar ridsporten.

Min tanke är så här:


Om det nu är så att antalet tävlande har sjunkit på både regional och lokal nivå så vore det kanske smartare att göra det attraktivt att tävla?

Det kan man göra på två olika sätt, ett som bara kommer gynna vissa klubbar och ett som kommer att gynna alla klubbar.

1. Klubbarna får själva se till att göra det attraktivt att åka till dem. Exempel på det skulle kunna vara bra priser, trevliga funktionärer, fin anläggning, bra flyt i arrangemanget, bra domare osv. Här tycker jag själv att Jönköpings Fältrittklubb har lyckats riktigt bra, inte för att min hemmaklubb är så kass heller (; !

2. Man sänker istället kostnaderna för de tävlande och då är min tanke följande:

 • Ha kvar lokallicensen till samma pris (200 kr) och låt den även bli en lektionsryttarlicens, eftersom antalet tävlande även på lokalnivå inte är något att skryta om. Antalet lär bli ännu lägre om man höjer kostnaderna.
 • Sänk den årliga hästlicensen till hälften, d.v.s. till 100 kr. Förbundet lär tjäna en massa pengar ändå då det är betydligt fler hästar som behöver licens. Kostnaden för en livstidslicens är nu 950 kr, vilket betyder att med en årlig kostnad på 200 kr kommer hästen att kunna tävla i 5 år innan den är över nuvarande belopp.
 • Sänk kostnaden för endagars/meetinglicens. 150 kr/tävling är på tok för högt. Sänker man kostnaden till 50 kr/tävling tror jag att den skulle bli riktigt attraktiv. Kanske som en "prova på-licens" för att se om det är någon idé att tävla fler gånger? Den ska även kunna användas för att testa en regional tävling. Givetvis ska licensen uppgraderas när man har kommit upp i det beloppet.
Det här är bara mina tankar. Min idé är alltså att om man sänker kostnaderna för tävlingar kommer det bli attraktivare att tävla och i samband med att det blir fler startande kommer klubbarna att tjäna mer. Vilket var det man ville, eller hur? En sänkning av startavgifterna på det är bara en önskan.

På det här viset tror jag att man skulle kunna ta hand om ryttarna på gräsrotsnivå och få en bra tillväxt. Även i snåla Småland! I annat fall är risken att P & J samt klubbtävlingar kommer att få ett stort uppsving med en dålig tillväxt som följd.

Det är mitt sätt att se på problemet samt att faktiskt försöka lämna en konstruktiv lösning. Grattis till den som orkade läsa allt!


Dagen! (:

Idag har jag ridit stor häst - mina ben är döende. Skrutten är hoppad, dock inte av mig. Index är dressyrad, idag på plaststång. Och jag var uppe redan vid kvart över 8, ge mig en applåd! Det var min dag, har hunnit med att jobba också. Och suttit vid datorn, några timmar.

Fast idag har jag fixat filmer på Skrutten, så jag har varit duktig. Windows Movie Maker och jag har nästan hunnit bli vänner. Bara det är värt en applåd (med tanke på hur det brukar låta när jag startar ps...)!

Jag har ett inlägg på g med, ska bara kolla igenom det några gånger. Svårt att gissa om vad måste jag säga (;Hoppträning

Idag var det hoppträning för Isa och mej, vi hade gymnastikövningar. Det kändes faktiskt riktigt bra, vi hoppade först studs på en volt och skulle jobba dom runt inneskänkeln vilket jag och Isa behövde :) Sedan hoppade vi två studs+oxer typ snett igenom, där fick jag driva Isa lite till oxer vilket jag inte gjorde så bra en gång så vi fick ett stopp. Vi avslutade med att hoppa en bana på volt, två studs+oxer, volt, tre studs+oxer, volt, volt (det var en volt på varje kortsida), vilket kändes bra hade bara några missar mest i studsen ;)

 

Det är smällar man får ta ^^

Man ska ju inte skratta åt sånt här men nu gick det ju bra och allt. I vilket fall måste jag säga att jag hade inte gärna gjort den avfallningen själv (har testat att ramla in i en ridhusvägg och det är inte skönt...). Däremot är det kul att höra reporten och framförallt Eriks kommentarer!


Man kan ju inte missa när Sara slungades in i ridhusväggen med huvudet före, pga att hästen accelererade något kopiöst i kurvan! Men det är ju smällar man får ta fast jag ska ärligt säga att ramla av hästen är inte mitt favoritnöje...Och där höll jag på att få äta grus...

Red i skogen med Index idag och skulle galoppera på en väg där jag inte har ridit på ett tag. Jag insåg att man inte ska lita för mycket på sin ponny. Ni vet, Index är den där supersnälla ponnyn som inte gör någonting när man rider i skogen. Förutom idag, ett rejält skutt rakt upp i luften och jag höll på att landa vid sidan om honom istället. Glädjeskutt kan han väl kanske få hålla på med, om han säger till innan...

Jag tackar min goda balans för att jag satt kvar och börjar nu fundera på om jag inte ska fixa mina chaps. Strumpor är hala och inte alls till för att hålla om hästar när de brallar. Märkte det när jag red Skrutten med (;
Bilder från idag (:

Klädde upp mig och Skrutten lite extra idag för att eventuellt kunna få en bra annonsbild på honom. Det blev en del hyfsade bilder trots allt! Synd bara att min duktiga hov-fotograf fotade i höstfärger i början. Just då har min kamera lite väl lång slutartid... (;


Eftersom jag älskar att matcha marinblått med svart så blev det det idag med. Dvs, jag har inget schabrak till hoppsadeln som matchar mina gråa lindor och jag tänkte att rosa blev lite väl bra på en stor häst... (;