Förkyld...

Känner mig sådär härligt inaktiv just nu. Fast idag vet jag inte om jag ska försöka överanstränga min hjärna mer idag. Jag har nämligen försökt snyta ut den hela dagen. Jobbigt värre måste jag faktiskt säga. Fast jag kravlade mig iväg till praktiken och gick på Alvedon halva dagen.

Nu ska jag gå och lägga mig och vila näsan samt hjärnan. Usch för förkylningar!

Bilder!

Här kmr några bilder på hästarna som jag tog ihelgen ;)


Rainman :)

Isa ;)

Skrutten & Rainman!


Dagens ridning

Idag red jag på banan med mamma, vilket gick ganska bra. Hon gick bra båda varven i både trav och galopp, men lite stelare i vänster varvet. Vi lyckades få till några bra skänkelvikningar, även om det inte var så många vi lyckades med! Men hon kändes väldigt fin i galoppen :)WOW!

Jag testade ett nytt bett på Index i går, det blev ett lite smalare tvådelat med rörliga ringar och ett par bettskivor till det. Index blir gärna lite stark och det tar halva ridpasset innan man har ridit ihop honom ordentligt. Då får man ändå jobba ordentligt om man vill öka och minska tempot någon gång ibland.

Igår släppte en spärr för oss båda och vi slapp ha dragkamp i en halvtimma innan vi fann att vi båda ville samma sak. Istället var det bara att plocka lite med honom när han försökte dra iväg och han kom aldrig till den punkten när han kan springa helt okontaktbar. Likaså behövde man inte plocka och plocka och plocka lite till i tyglarna för att han skulle gå kvar i form i skritten. Han slängde inte upp huvudet i galoppfattningar från skritt och kändes helt enkelt som en mycket nöjdare häst.

En nöjd häst är dessutom detsamma som en nöjd ryttare och vi gick hem båda två med ett leende på läpparna. Det här bettet hade jag gärna velat hitta lite tidigare! Jag har nog förstått att det var något som inte stämde och jag har bytt bett flera gånger men det var först med det tvådelade som jag hittade något som verkligen fungerade.

Lite synd att jag inte kom fram till det här lite tidigare men det viktigaste är ändå att jag tillslut kom på vad som inte stämde.

Glädjen...

...när man hittar det här på Expressens hemsida.
Tja, jag tycker bara det kändes som om ridsporten helt plötsligt har kommit fram som en sport. Dessutom en som har möjlighet att glädja våra patriotiska hjärtan och vad är viktigare än det under ett OS? (:

Jag erkänner...!

Okej, jag får erkänna jag älskar Havrepappa. För vem annars kan komma på ett skriva en hästlektion för sportjournalister och få den så bra att man sitter och skrattar genom hela inlägget? För att citera inlägget ifråga (som kan läsas här!)

"En ryttare är också alltid mer intresserad av att kommentera sin häst, eller sina konkurrenter, än att tala om sig själv. Hur mycket ni än försöker så kommer ni aldrig att få höra en ryttare säga något i stil med "Jag är bäst" vilket ni är så vana vid från intervjuer och presskonferenser med Zlatan."

Det vill säga, Havrepappa har övertträffat sig själv - igen.

Dressyrträning

Igår blev det dressyrräning för Isa och mej, vilket behövdes ;) Isa var lite stel i båda varven och ville inte riktigt gå fram, men när hon gjorde det  i traven kändes hon verkligen jättefin! I galoppen var hon lite stelare framför allt i vänster varvet, men jag fick igenom henne där med. Vi fick faktiskt till några bra skänkelvikningar oxå :)

Idag blev det en skogstur, vilket båda gillade!

Mitt betyg sänktes inte för att jag inte kan sparka boll

Jag är förvånad, besviken och förbannad. I efterdyningarna av Roffes Jerringprisvinst har ett antal krönikor, artiklar och blogginlägg skrivits. Till detta har ett antal kommentarer tillkommit, där jag har förstått något jag inte trodde var sant. Ridsport är inte en sport och vill du ha högsta betyget i idrott ska du börja sparka boll. Uppenbarligen har jag träffat på några undantagsfall av lärare.

På gymnasiet fick jag MVG i idrott (avslutad kurs) efter att ha gjort alla uppgifter som krävdes för betyget. Där ingick att skriva en träningsdagbok. Givetvis frågade jag min lärare om ridning räknades som en sport. Läraren tittade på mig som om jag var dum i huvudet. Sedan svarade han att det givetvis räknades och inte bara ridningen utan allt jag gör runt omkring. Jag skrev alltså min träningsdagbok utifrån min ridning där jag la till den tid det tog för mig att mocka och strö eller liknande.

Min lärare visade att alla sporter räknades, att alla hade lika värde. För honom var det viktigare att vi tränade och rörde på oss än att vi höll på med allas vår favoritsport fotboll. Han sänkte inte heller mitt betyg för jag saknade förståelse för alla konstiga regler i dessa sparka-boll-lekar. Istället tyckte han att jag var bra på mitt sätt för att jag var med på allt och gjorde mitt bästa. Där är skillnaden mellan en bra och dålig lärare. Den bra ser när man försöker och gör sitt bästa den dåliga ser en hästtönt med dåliga bollkunskaper.

Året innan hade jag visat att jag hade både bra kondition och styrka. När jag sedan lämnade i min träningsdagbok och visade läraren att jag faktiskt inte tränar något utöver ridningen annat än sporadiskt springer några kilometer när jag känner för det kändes det som en seger. På ett sätt löjligt men när man hela tiden har fått veta att ridning är en töntig tjejsport med en massa gulligullande fick jag på något sätt visa att jag kan också.

Kanske var han ett undantag, en man som faktiskt förstått att ridning är en sport och inte en tjejs drömvärld med rosa lull där man kan få utlopp för alla samlade moderskänslor och ta hand om ett djur. Han såg nog baksidan, den som alla sportjournalister verkar ha glömt bort när de låter ridningen hamna i skamvrån med beteckningen "tjejsport".


*rubrik*

Okej, ni som nu har missat NCIS (eller som ännu inte har omvänt er från CSI) bör definitivt ta och kolla på de första säsongerna som går på trean vid halv tolv. De är nästan bättre än de nya, faktiskt.

Så, eftersom TV-tiden inte är den bästa sover jag länge på morgonen men nu ska jag ut och rida i snön och det fina vädret (även om solen försvann lagom till jag klev upp)!

Vinter!

Livet handlar om val. Nu funderar jag på om jag ska bjuda på en snygg bild eller inte?

Medan jag funderar på det kan jag säga att det här med snö börjar bli riktigt trevligt trots att det är lite kallt. Min kära ponny är mycket, mycket trevligare att rida och njuter nog lika mycket som jag.

Vintern får (för närvarande) ett MVG (eller A som det visst heter men jag är för gammal för sånt) ^^

Dagens ridning

Idag red jag iskogen med Johanna på Isa, detta tyckte Isa var roligt och jag med! Det blev något bocksprång i galoppen med, men annnars skötte hon sej bra ;)Tolkat

Då har man tolkat för första gången den här vintern! Underbart, synd bara att jag är så awesome att jag inte kan ramla... Fast blöt blir jag ju inte! (:

Känslan...

...när ens lata ponny helt plötsligt förbyts till ett paket dynamit för att det är snö på marken och han kan springa, fort. Bara att låta honom springa och ha kul, rör man bettet svarar han ändå med att sparka/bocka. Jag förstår inte hur snö kan få hästarna att bli så knäppa?

Vårt gamla halvpensionerade russ var knappast bättre. Det där med snö kanske inte var en så smart idé trots allt? (;Dagens ridning

Idag blev det en tur iskogen med mamma, Johanna och Nelly på Isa. Det var uppskattat av Isa då vi red på en väg som vi inte hade ridit på länge+ att det var snö ute! Det var även vatten som rann över vägen på några ställen som var ganska bredda, dom gillade Isa att hoppa över ;) Det var härligt att få galoppera isnö idag med!
Snö <3

Känslan när man tittar ut genom fönstret och inser att marken är vit! Underbart, fantastiskt nu hoppas jag att snön ligger och att det får vara vinter ett tag!

Att man kan längta så efter något man hatade förra vintern? Nu måste jag hinna tolka innan snön försvinner annars blir jag sur. En vinter utan att ha tolkat är definitivt inte en riktig vinter. Alltså blir det att ta sig ut nu och leka i snön (:Dagens ridning

Idag blev det en tur iskogen med mamma och en tjej som rider Mina, Isa tyckte detta var jätteroligt;) När vi galopperade så tog Isa och småbockade ibörjan, haha :) Annars gick det bra, hon var bara pigg.Hoppträning

I torsdags hopptränade jag på Isa, vilket gick väldigt bra. Vi började med att rida fram och jag skulle få Isa att inte dra i väg så mycket i galoppen och hon gjorde faktiskt inte det sen ;) Vi hoppade fram på ett kryss på en volt i galopp, i början kom vi lite fel men sedan gick det bättre! Vi avslutade sedan med att hoppa en bana med lite titthinder. Jag fick hoppa banan två gånger först en gång lite lägre och sedan en lite högre. Första gången gick bra, fast vi kom lite fel på nått hinder. Andra gången kändes hon superfin, vi kom helt rätt i kombination, allt gick bra förutom sista hindret som jag svängde lite försent till så vi kom helt fel på. Därför fick vi hoppa om det igen och kom fel då med så hon typ stannade innan och jag trodde inte hon skulle hoppa men det gjorde hon! Vi fick ta hindret en gång till och då kom vi helt rätt :)


Bild från 2010.
Anrell testar att rida.

Inte för att jag gillar Aftonbladet längre men jag måste länka till dem efter det här:


Lasse Anrell - vem fan är det? Tja, en mesig sportjournalist som knappt vågade gå över ett 15 cm högt hinder. Men nädå, ridning är inte en sport va? ^^Om hackamore

Ett bettlöst alternativ kändes väldigt lockande för mig, att slippa dra i munnen på Index hela tiden och låta den vila. Jag tror nämligen att alla hästar behöver det. Därför bestämde jag mig för att låna Nellys hackamore. På Index var det en katastrof. Han har i hela sitt liv haft ett bett i munnen (vilket inte är en bortförklaring) och lärt sig att söka sig ner på stöd. På hackamoret fungerade det inte alls. Istället för den mysiga lilla tur i skogen jag hade hoppats på slutade det i en kamp där jag fick lära mig det mesta om hur detta bettlösa alternativ fungerade. Dvs. inte alls.

Index vill ha ett stöd att arbeta ner på men när jag höll i honom drog han in näsan för att det tryckte på nosryggen. Släppte jag efter på handen var jag tvungen att göra det ordentligt och vi studerade istället stjärnorna eftersom han helt saknade kontakt i handen från mig. Tog jag tag för mycket i honom när jag skulle sakta av spände han sig och drog i näsan. Tog man för mycket när man skulle göra halt stod han nästan på två ben.

För några dagar sedan läste jag på Dressyrmupparnas blogg att man i Danmark funderar på att godkänna bettlösa alternativ till tävling. Därav detta inlägg. Jag anser nämligen att min ponny är rätt riden (jag sliter och drar inte i tyglarna utan vill ha ett stöd framåt-nedåt) och med tanke på hans mycket starka negativa reaktioner blev jag väldigt fundersam till bettlöst överhuvudtaget. Jag har ingen erfarenhet av andra bettlösa alternativ än hackamore därför kan jag inte heller uttala mig om hur de fungerar.

En sak är dock säker hackamoret används när jag ska skritta ut Index på långa tyglar annars håller jag det på behörigt avstånd från honom. På honom fungerar det inte och för mig känns det som ytterligare en genväg till att få hästen att kröka på nacken.

Observera nu att jag skriver det här ur mitt dressyryttarperspektiv. Jag förkastar inte idéen med bettlösa alternativ/hackamore bara tanken på att det skulle kunna bli godkänt på en dressyrbana. Där har det nämligen ingenting att göra.Ytterligare en klagan på vintern...

Jag kan klaga lite till. Jag är nämligen precis som så många andra människor mycket bättre på att klaga än att ge komplimanger. Därför tänkte jag kritisera den fruktansvärda orättvisan i att vi ska behöva rida på skitunderlag medan andra kan sitta i ett fint ridhus och klaga på att underlaget är lite för tungt. Det är orättvist och mest orättvist är att skitvädret vägrar att lyssna på min bedjan om ett lager med snö på sådär 2 dm.

Får jag det då struntar jag i hur många det är som kan rida runt i sina fina ridhus för det finns ingenting som är lika roligt som att rida dressyr på en snötäckt åker på en överpigg ponny och i vilket ridhus kan man göra det? (;Äntligen har svenska folket funnit sitt förnuft!

Wow! Rolf-Göran vann Jerringpriset, det betyder att svenska folket ansåg att han var den som i år var värd att få det. Att sedan ens försöka argumentera om att han inte var värd det, det visar bara på bristande intelligens hos personen i fråga. Det är samma sak som att fel låt vann i Melodifestivalen, visst det är vad en person tycker men nu hade svenska folket en annan åsikt och det är bara att acceptera i ett demokratiskt samhälle.

Sedan vet jag inte vilken annan person som skulle kunna vara värd priset ifråga? Hellner som spurtat ifrån en norrman känns inte så realistisk när man tänker på att RGB har tillsammans med 600 kg häst tagit silver i ett OS, vunnit ett EM och leder världscupen. Det utan att någon gång klaga om att han inte hade skott hästen med tillräckligt dubbade skor utan de tappade fästet i slutet av banan. Vad jag vet har alltför många idrottsmän/-kvinnor förmågan att bortförklara allting. Expressen har varit full av vallamissar medan RGB har tagit sig framåt i det tysta, utan att klaga, utan att kräva utrymme och istället vara nervös för att synas när han väl var tvungen att tala inför en större grupp.

För mig är det en äkta idrottsman som jag skulle vilja se fler av.

(Föresten varför var inte AJ nominerad för? Han tog faktiskt den första individuella VM-medaljen sedan Tony Rickardssons guld 2005, hans upphämtning i slutet av säsongen kan givetvis jämföras med Hellners spurt mot Northug. Fast han vann ju inte och Andreas sparkar varken boll eller jagar runt på ett par skidor. Nä, han håller på med en ännu mer udda sport än ridsport (som råkar vara näst största sporten i Sverige) han håller på med speedway (vilket råkar vara tredje största publiksporten i landet...). Men visst handlar det i både RGBs och AJs fall om udda sporter?)

I vilket fall är RGBs vinst av Jerringpriset ett tecken på att vi i Sverige faktiskt bryr oss om alla sporter i landet, inte bara de som jagar bollar och klagar på vallamissar.
Har ni...?

...tänkt på att när någonting inte går som det ska eller inte fungerar mellan dig och hästen är det i 99,9 % av fallen ryttarens och inte hästens fel? En häst gör allt du ber om och även om de är smarta ibland är de inte tankeläsare.


Saknaden är stor :(


Jag saknar dig redan min kära specialsydda sadelgjord, varför skulle du försvinna för? ):En häst är ett djur som man måste älska (:

Efter en tids funderande har jag kommit fram till en sak. En häst kan inte ha ett logiskt tänkande. De kan inte räkna ut konsekvenserna av sitt handlande. Bara en sådan sak som stå still, flytta på sig eller sluta skita i matkrubban. Hur många gånger säger man till dem, eller skrattar åt att de gör om samma misstag? Hästar är inga tröga varelser - men - de är inte smarta i alla lägen.

Det bästa exemplet är ändå det här:
Du som ryttare väger kanske runt 50 - 70 kg och hanterar en häst som väger upp till tio ggr mer än dig själv. Hade din älskade, söta, smarta lilla häst insett att den med en enkel knuff kunde få en ostabil tvåbening att ramla omkull hade den gjort det för länge sedan gjort det. Jag styr (för det mesta) min ponny med enkla handrörelser och lätta tryck. Han har aldrig jagat mig, sparkat mig, hotat mig eller liknande trots att jag är som en fluga för honom. Går han åt ett håll då följer jag med.

Som tur är finns det knappt en häst som har förstått det här. I så fall skulle vi aldrig kunnat tämja våra underbara djur och få älska någon för den person (häst) som den faktiskt är och ta del av en vardag där man blir uppskattad och för stunden älskad tack vare en extra morot. Eller för den delen ha någon som kan dela hela världens bekymmer utan att hela världen sedan vet om dina innersta problem, eller trösta en med en enkel blick. För vem har inte gått ner till stallet och varit både arg och ledsen för att komma hem med ett leende på läpparna.

Vi borde tänka på och ta hand om våra älskade hästar efter deras behov betydligt mer än vad vi gör idag och sluta förmänskliga dem. Tanken att en häst skulle kunna tänka som oss är mer skrämmande än underbar. Jag tror att vi älskar våra hästar för att de saknar det där logiska. För att det gör allting okomplicerat, vackert, underbart och ger oss en möjlighet att älska någon utan motkrav.


Dagens ridning

Idag åkte vi till ett ridhus och red för det är så dåligt underlag utomhus, vilket Isa och jag uppskattade :) Det kändes att Isa var lite stel ville inte riktigt stela i genom sej ordenligt i början men det gjorde hon mot slutet. Det var värst i högervarvet. Gjorde en del skänkelvikningar för att få loss henne och dom gick ganska bra när rumpan ville följa med! Galoppen kändes hon jättefin i etfer att jag hade fått loss henne. Jag red även på det tvådelade och det kändes bättre än med det andra faktiskt, hon hängde inte så mycket i hand nu ;) Ni får några bilder från idag med.Onödig konkurrens?

Med artikeln "Konkurrens om stoägarna" i ridsport som grund började jag fundera lite. Paul Schockemöhle räddade Flyinge från att mer eller mindre gå under, väldigt bra gjort då Flyinge behövs för den svenska aveln. Dock vet jag inte om man måste lägga en hingstvisning samma dag som Tullstorp, en dag som de har abonnerat på i 13 år?

Jag vet inte om det är jag eller Paul som är löjlig men visst borde gå att hitta ett annat datum? Att Tullstorp konkurrerar med Flyinge är inget nytt då båda har anläggningar i Skåne. En hingstvisning på samma dag känns däremot som att gå för långt. Kanske visste inte Paul om att det var en dag som redan kunde räknas som upptagen, om inte så får jag säga att Schockemöhle har gjort nog så mycket för ridsporten även om vissa saker har varit bättre än andra.
Havrepappa har gjort det igen (:

Det är nog ingen som har missat debatten om loggor som fick hästvärlden att koka under de sista dagarna förra året. Förbundet backade och alla var glada och nöjda. Nu visade det sig att Havrepappa hade gjort något som ingen annan hade tänkt på - han kontaktade tillverkarna av utrustningen.

Det visade sig att stora, internationella företag som Pikeur, Eskadron och Kingsland inte alls hade någon tanke på att ändra sina kollektioner för att ett litet skitland som Sverige fått storhetsvansinne. Jag tackar Havrepappa för att han kollade upp detta åt mig (;

Nu till det roliga, vad händer 2014? Tyskland verkar inte alls ha samma regler som Sverige, trots att de ska vara internationella. Kommer alltså vårt förbund att börja tänka på sina medlemmar eller ska de skjuta upp ett beslut om löjligt små loggor för att kunna skaffa sig argument?

Jag tvivlar, då skulle nämligen SVRF framstå som Sveriges - om inte världens - största pajasförbund inom idrottsvärlden, ja de slår t.o.m. SVEMO vilket är en bedrift i sig. Därför tror jag nog att förbundet tar sitt förnuft till fånga så att man kan få fortsätta tävla i den säkraste utrustningen på marknaden (Racesafe och Uvex loggor är för stora).

Jag tror nämligen fortfarande på ridsporten och jag tror att med ett förbund som är realistiska i sitt synsätt - och framförallt ser till alla medlemmars behov - skulle Sverige vara ett land att räkna med i internationella sammanhang i betydligt högre grad än vad vi är idag.
Gårdagens ridning

I går red jag Isa på banan och banan var för en gångsskull inte frusen! Jag red henne på det tvådelade bettet, vilket hon kändes bra på. Hon gick bra på det och blev inte så tung i handen, annars var hon lite stel. Traven gick lite sådär medans galoppen kändes jättebra :)Har fortfarande en förhoppning om vinter...

Nu har vädrets makter varit emot mig ännu en gång den här vintern. Idag har det nämligen varit plusgrader på dagen, igår låg det snö på marken. När det är plusgrader ute smälter snön, när det sedan blir minus igen fryser den blöta snön och vips så har man en skridskobana istället för en ridbana! Tyvärr har Index ännu inte lärt sig att åka skridskor och han sa bestämt till mig att han minsann inte skulle lära sig det och vricka en tass idag heller. Förstående som jag är tog ut honom på en skogstur tillsammans med Julia och Nelly + hästar.


Index och Zara har en speciell relation - oftast fungerar hon dock som värmeelement på hans rumpa samtidigt som hon själv har skaffat sig en varm och mysig säng.


Dagens ridning :)

Idag blev det en tur i en skogen med Johanna och Index på Isa, det verkade uppskattas även om det var mörkt. Jag har byte bett lite på Isa nu och ridit på ett tvådelat vilket har funkat bra, men jag har bara ridit med det i skogen än ;)


Även dessa bilderna är från i går :)Bilder från igår (:

Jag fotade Julia igår men kunde inte låta bli att ta några bilder på min vackra ponny, samt övertala henne att ta några på mig med.


Just det, jag är 18 år ansvarar för mitt eget huvud och har haft min ponny i nästan 6 år så jag vet hur han reagerar (; Dessutom jag var klädd för att stå bakom kameran absolut inte framför den ^^Bilder från hoppträningen och igår ;)

Här kmr det några bilder på Isa och mej sen hoppräning men även några sen vi blev fotade av Johanna igår!
år
Att hästen kröker på nacken betyder inte att den går i form...

Mängden okunskap verkar hela tiden öka inom hästvärlden, jag är inget proffs absolut inte! Inte kommer jag någonsin att bli fullärd heller men jag har börjat förstå det där med form bättre än många andra. Att hästen kröker på nacken betyder varken att den går på tygeln eller i form. När hästen går i form finns det en sammanhängande muskelkedja från bakbenen fram till nosen. Ett tydligt tecken på när hästen arbetar i rätt form är ett bra undertramp eller att nacken är högsta punkten på halsen, inte tredje halskotan! En häst som går bakom lod har helt enkelt brister i sin muskelkedja oavsett undertramp.

Däremot får man inte glömma att även den bästa häst kan gå bakom lod för någon sekund, det är inte samma sak som hela tiden. Det viktigaste är att man rider hästen fram till bettet eller fram på stöd. Något man inte kan göra genom att dra i tyglarna så hästen kröker på nacken. Det är en genväg som allt för många använder sig av, risken är då att man får problem längre fram och framförallt får man inte en lösgjord häst.


Det närmaste jag och Index har kommit perfekt, ett bra undertramp, nacken som högsta punkt, ryggen är höjd och nosen lite framför lod med en rak lodlinje från ögat ner till mungipan istället.

Saknar man kunskap är det mycket bättre att erkänna det och söka hjälp hos en bra tränare, det har jag gjort och att träna är bästa sättet att nå framgång. Om man nu lyckas hitta en bra tränare som vet vad hen håller på med.

Sedan finns det genvägar, men genvägar visar sig alltid bli senvägar oavsett hur man gör. En inspänningstygel är en sådan genväg, andra hjälptyglar likaså. Man får inte hästen att arbeta i en korrekt form med hjälp av inspänningstyglar man lär den att kröka på nacken. Efter det har man precis lika mycket arbete kvar ändå.

Jag har en förhoppning om att jag har fått fram vad jag vill med den här texten men jag kan sammanfatta ändå.
  • En krökt nacke betyder inte en korrekt form.
  • Rid hästen fram på stöd (dvs, stilla hand men arbeta tills du känner att det lossnar och får ett stöd framåt-nedåt från hästen)
  • Bakom lod är ett tecken på felaktig ridning, oftast för stark hand.
  • Ta hjälp av tränare!
  • Genvägar är senvägar, oavsett hur bra genvägen verkar.

Jag tar emot kritik (:

 


Bilder :)

Här får ni några bilder på hästarna som jag tog för någon dag sen när det var soligt ute!


Mina ;)

Isa :)

Mina igen!


Det där med hederspriser...

Något jag kom att tänka på nu när tävlingsåret är slut är att antalet kassa hederspriser har sjunkit rejält. När jag blev placerad förra året fick jag allt som oftast tillbaka startavgiften eller ett hederspris som höll bra klass. Startavgiften tillbaka är nog ett av de smartaste pris en klubb kan ha. De slipper leta efter sponsorpriser som ingen vill ha eller försöka komma på något användbart. Det är ett smidigt pris för klubben och något som jag tror att de flesta uppskattar! Ett tag fick man mer eller mindre bara en massa konstiga hederspriser som ingen vill ha, eller kan använda.

Det absolut sämsta hederspris jag någon gång har fått var ett myggspray (till mig själv) och ett nyckelband. Jag vet inte ens var de sakerna har tagit vägen. Det visade sig att just den klubben var ganska snål så länge man tävlade på lokalnivå vilket de har visat mer än en gång efter det... Annars blev jag hyfsat besviken när jag som B-ponnyryttare på 11 år eller liknande fick ett kit med hårprodukter. Hur tänkte de där? De har kommit till användning men; Index har haft en sak i manen och det tog några år innan jag förstod meningen med sakerna ^^Ny ridhjälm ! :)

Hejjsan :)

tänkte bara säga och visa min nya hjälm. :)

märke är UVEX och är köpt på charlie´s häst & hund.

bild me såklart ! ;)

Riktig vinter önskas

Trots snön är jag fortfarande inte glad (om det nu fortfarande är snö på marken? Är ganska osäker på det), banan är nämligen en knagglig, frusen sandplätt med ett tunt lager snö, som för att dölja alla sina bulor. Åkern hade inte frusit utan var lika dyngsur som den har varit hela hösten. Därför slutade det med att jag hamnade ute i skogen - igen. Inget fel med det egentligen.

Idag bytte jag dessutom bett till en plaststång, det kändes inte som om han bet sig fast i bettet lika mycket. Sedan uppskattade Index vädret lika mycket som jag och ville komma hem fortast möjligt. Vilket man gör om man är snäll häst (; Inte för att jag hade märkt om han hade tagit bettet när jag sitter med stelfrusna tummar och klamrar mig fast med lika stela knän.

Nu har jag en förhoppning om att det kan bli vinter (med vinter menas minusgrader och snö), om så bara för några dagar?Hoppträning

I torsdags tränade jag hoppning på Isa för en ny tränare, vilket gick bra! Vi började med att trava över cavaletti på en volt, sedan gjorde vi serpentiner mellan hinder som stog ganska tätt. Det var bra för man fick hästarna runt inneskänklen. Sedan började vi trav över studs (det var typ 7 st), första gång var det lite lägre sedan höjdes dom. Isa tyckte det var roligt att hoppa studsen ;) Vi travhoppade även ett räcke, som sedan blev en oxer, men träningen gick jättebra :) 


Snömonster (:

Index älskar snö, att springa i snö och bocka i snö särskilt när man rider i grupp i skogen. Det har vi gjort i två dagar och han har haft roligt kan man säga. Jag vet inte om jag uppskattar när min välridna dressyrponny tar bettet och springer iväg men det kvittar väl. Han lyssnar ändå på sätet så jag behöver inte bettet ändå. Tur det.

Nu ska jag ner till stallet för att rida dressyr/rejsa på en åker. Ridningen kommer bli riktigt seriös, jag lovar!Svar på fråga (:

Jag fick frågan vad jag ska göra med Index nu när jag inte får tävla osv. Det är så här, jag har ingen aning om vad jag vill göra efter gymnasiet, går sista året på Teknikprogrammet nu. Egentligen vill jag inte plugga vidare men det betyder i så fall att jag måste hitta ett jobb eller göra något annat. Därför har jag valt att ha kvar Index (+ att den ponnyn betyder väldigt mycket för mig...) istället för att satsa på en storhäst då jag ändå inte vet hur länge jag kan ha kvar denne. Antagligen kommer Index också att säljas men jag hade tänkt ha kvar honom ett tag till, sedan får jag se.

Det blev inte till mycket svar men jag hoppas att det gjorde några saker lite klarare (;
Stormen satte p för ridturen...

Tja, det blev inte mycket ridet idag. Vi har inte förmånen av ett isolerat ridhus, eller ett ridhus överhuvudtaget. Vädret idag var inte gjort för att ridas i utomhus, det blåste, regnade och var riktigt skitväder. Usch, den här vintern kan den största hästintresse få sig en viss törn. För hur roligt är det att klafsa runt i lera upp till knäna, rida i regn och storm alternativt en mulen dag som är lika mörk dag som natt. När det väl är fint väder går det inte att njuta av ridturen ändå för oavsett vädret är måste hästarna klafsa runt i lera upp till magen.

Tacka vet jag snö! Vart har den tagit vägen föresten? Jag tar tio gånger hellre en kall vinter med snö än en lerig där hästen alltid är täckt av lera från topp till tå och aldrig är torr om fötterna eller täcket. 

Jag hade tänkt frisera Index idag men benen var leriga så de fick ingen direkt frisering istället tunnade jag ur manen på honom. Tror aldrig han är så sur som när jag gör det, inte ens när han blir klippt. Stackars lilla ponnyn, det värsta är att det är fix idé. Innan har han nämligen sovit när jag tunnat ur manen nu dör han... Ett tag funderade jag på att ta fram saxen och klippa ur den. Sen hörde jag min mammas förmaningstal "aldrig en sax i hästman" och lugnade ner mig. Därför ingen sax utan fingrarna, jag har kompenserat det där och använder trimkniv när jag kortar den. Det ger snyggast resultat och ser inte lika fult ut som en rakt avklippt man. Dessutom är det faktiskt en kniv, inte en sax det hörs ju på namnet? (;

Storm idag - igen...

Klev upp vid kl. halv 8 för att ta ut hästarna. Jag insåg att det:
1. Blåste, i min dimmiga hjärna kom en tanke i stil med "kan inte det inte sluta blåsa någon gång?". Det var det mest sammanhängade jag fick ihop.
2. Regnade/snöade/föll ner något blött från himlen oklart vad då jag var för trött för att registrera något annat än att jag blev just blöt.
3. Det var mörkt och slirigt på vägen ner till stallet, att cykla då var inte smart - egentligen.
4. Jag skulle bli tvungen att fodra hästarna inne och ta ut dem en timma senare. Trots att jag höll på att somna på vägen ner insåg jag att min sovmorgon skulle bli fullständigt förstörd.

Nu efter att ha cyklat ner till stallet ytterligare en gång för att släppa ut hästarna, tagit det lugnt, ätit frukost och suttit vid datorn funderar jag på hur smart det vore att rida idag? Skogen kan jag glömma, nu är det inte så mycket skog kvar tack vare Gudrun, Per, 2010/2011s vinter samt stormarna i december och november. Men de få träd som faktiskt finns kvar känner inte jag för att få i huvudet. Det får bli banan, om det inte börjar regna igen.Dagens ridning

Det blev altså en skogstur med Johanna och Nelly på Isa, Isa tyckte detta var väldigt roligt :) Altså försökte hon bocka av mej fastän vi bara travade, efter det skötte hon sej fast hon var pigg ;)


Älskade ponnyn <3Dagens ridning

Idag var det en skogstur som stod på schemat, jag och Index följde med Julia och Nelly + hästar ut i skogen. Vilket givetvis uppskattades, det blev en rejäl runda så att Julias pigga lilla ponny kunde åtminstone försöka bli av med lite energi... Hon gjorde nämligen sitt bästa för att få Julia att ramla av. Tyvärr har hon tränat upp sitt knäslut och satt hyfsat säkert i sadeln när Iza började bocka. Fast jag måste säga att det är riktigt roligt att ligga sist och få se hur de andra hästarna beter sig. Man får ett annat perspektiv på saker och ting kan man nog säga (;

Något annat roligt hände utan resten av rundan gick lugnt och fint som planerat!

Året 2011

När jag ändå håller på kan jag sammanfatta hela året (;


Jag köpte Svante, min kära lilla Nikon D5000.

Jag startade min första storhästtävling, på mamma häst Ballerina, det var Ballerinas första tävling med så nog var jag nöjd med att vi tog oss runt programmet!

Jag visade Skrutten på 3-årstestet och fick en massa goda vitsord från domaren på ridprovet!

Givetvis blev det en del speedway, här från en hemmatävling med min personliga favorit Jason Crump i ledning.

Den 10 juni kom vår underbara lilla Rainman till världen (:

Köpte mina fina älskade ridstövlar (:

Jag hamnade i Skåne samma vecka som det var Falsterbo.

Falsterbo blev det givetvis och bilden är på världens coolaste häst som ställde sig och betade under prisutdelningen...!

GP i Målilla, årets speedwayhändelse!

Eksjö stadsfest där jag såg min absoluta favorit inom musik - Kapten Röd samt fick autograf och en fin bild ^^

Jag fyllde 18 det här året, men det har jag inga fina bilder ifrån (;

Tekniktreorna åkte till Stockholm, en skolresa iofs, men i juni åkte vi helt oplanerat till Göteborg och Liseberg!

Jag var Nellys personliga coach på ett par tävlingar och med mina god råd som grund vann hon en LC:2.

Tillslut lyckades jag med att ta mitt körkort och sedan den 9 nov har vägarna inte varit säkra i Småland.

Det var nog det viktigaste, struntade givetvis i att upprepa mina och Index bedrifter. Tänkte bara att det kunde vara kul att se att jag gör något annat än rider, dvs tittar på speedway, pratar speedway och drömmer om speedway på sommaren! (;


Bilder !

Jag tänkte att jag skulle härma min syster lite nu och lägga på lite bilder på mej och Isa från året. Det kmr bilder från vår till nu ;)


Dressyrtävling i april :)

Fyra i en hopptävling i april.

Bild från juni.

Hoppning i somras :)

Dressyrtävling i september ;)

Dressyr i måndags!


Dagens ridning

Idag blev det en tur i skogen med mamma på Isa. Det gick bra, fast det var lite halt för det hade snöat lite. Isa var ganska pigg ;)


En bild på Isa från i lördags :)Ny design!

Lagom till det nya året så har även bloggen fått en ny design. Vad tycks? Själv, Johanna, tycker jag att den blev mycket bättre (eftersom jag har fixat den kan jag ju inte säga något annat...). Det kändes som om det var dags för något nytt och det här känns stilrenare och trevligare i jämförelse. Givetvis finns det en del småsaker som måste justeras men för stunden duger det alldeles utmärkt.

Sammanfattning av året

En kort sammanfattning av året för min och Indexs del:


Vi klädde upp oss, tränade och blev fotade.

Tränade lite till...

...för att tillslut få se resultatet i Div. 1 med en andra plats i andra omgången!

Vi startade en lokal hopptävling under året.

Vi åkte, tillsammans med resten av div. 1 laget i dressyr, till Öland och red sista omgången, vilken vi vann! Laget slutade sedan på en hedrande 3:djeplats och jag och Index fick vår första regionala placering, och ett nationellt kval efter en ritt på 62, ... % i LA:P1!

Vi följde upp det hela med en andraplacering i LA:P1 några poäng från ett sista nationellt kval. Vi bjuder på oss själva på prisutdelningen vill jag lova (;

Vi tränade lite hoppning hemma (:

Lekte med Nelly och Diza på åkern.

Tränade dressyr på åkern och lekte litegrann...

New Forestmästerskapen ska inte förglömmas där vi kom på en hedrande 4:djeplats i LA:4, själva SM-klassen i dressyr.

Min snygging blev poängbästa valack och blev dessutom 5:te snyggaste New Foresten (en delad plats iofs...)

Index tillsammans med Grythöjdens guldvalacker, Index längst bort (42 p), pappa i mitten (40 p) och bror närmast (41 p).

Vi åkte till Braås där vi fick med oss en andraplacering i lagtävlansprogrammet hem! Den placeringen gjorde oss uppklassade ur LC (:

Jag och Index klädde ut oss till hoppryttare!

Tränade i ridhus...

För att göra bort oss på DM, mitt fel helt och hållet...

Men vann KM i hoppning!

Tog kort på min snygging (:

Klippte en rolig smiley på Index rumpa :P

Och fotade snygging en gång till (:

Det var nog det viktigaste som hände oss under året som gått! (:
Gott Nytt År

Nytt år idag, ett år med nya möjligheter vi får se vad som väntar i år. I vilket fall önskar vi er alla ett Gott Nytt År!