2014 i bilder

Här kommer lite snabbt året i bilder med en liten text under varje :)
Dressyrpass med Russin
Pay and ride med Isa
Lite hoppning med Isa
Vinst med laget :)
Härligt sommarpass med Isa!
Sommar!
Sista ridpasset och fotograferingen med Russin innan han åkte till sin nya ägare. Lilla nallebjörnen!<3
Ponny-sm 2014 där jag var och tittade.
Km med Quini ;)
Julfotografering med fina ponnyerna <3
 
Och nu önskar jag alla ett Gott Nytt År! :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Tävlingar 2014 del 3

14 september, lokal LB:1, LA:1 med Isa 
Hon var lite tjurig på framridningen och en del ryttarmiss i första klassen gav ett resultat på 61,38%. Andra klassen kändes hon mycket finare i men vi hade våra missar så det blev 58,55%. 
 
21 september, lokal LC.1 med Åstratorps Mowitz (andra omgången med laget)
Han kändes mycket finare än tävlingen innan och gick bra på framridningen! Blev något slöare på banan men hade ändå en bra känsla som inte stämde med mina procent, 62,96%.
 
12 oktober, lokal LB.1 med Isa samt LC:1 med Åstratorps Mowitz (sista omgången med laget)
Isa känns så sjukt fin denna gången och det blev 66,379% och en tredje plats! :) 
Mowitz är fin redan på framridningen och han går stadigt igenom programmet med lite mindre framåtbjudning. Slutar på 62,407% där känslan var bättre.
 
29 november, klubb (dressyr-km) LC:2 med Quini, LA:1 med Isa
Börjar med Quini och hon går så bra igenom hela programmet! Några missar hade vi men fick ihop 61,42%.
Isa går som en klocka i programmet och det gjorde hon även på framridningen, vi får 65,52%.
 
6 december, klubb (hopp-km) Lb med Quini
Fin ponny redan på framhoppningen och när vi kom in på banan tyckte hon det var så kul! Hon drog iväg mot första hindret och sen flöt hela rundan och vi flög över hindrena=nolla. Omhoppning och hon är lite trött, vi kommer fel på första hindret och det blir 4 fel. Det blev en vinst i klassen, vi blev två i km-hoppningen och vann kombinationsklassen :D
 
Som sammanfattning säger jag att det har varit ett år med blandade resultat men många av dom är jag väldigt glad över att ha fått uppleva! Jag har ridit/tävlat en del olika hästar och det har gett mig ny erfarenheter som ryttare :)
 
 
 
 
 

Dagarna går..

Snart är det nytt år igen, sjukt vad tiden går fort! Igår hann jag iaf med att rida Isa på åkern och jag tycker hon gick bra trots det halvbra underlaget. Hon lyssnade på mej och gick där jag ville ha henne. Som avslutning fick hon givetvis springa fortare, vilket hon uppskattade.
Idag så fick Quini en tur i skogen med Johanna och vi red en runda som vi inte rider ofta och Quini inte har gått. Det var iaf något som hon tyckte var kul då det är en runda med mycket galopp :)
 
 

Tävlingar 2014 del 2

6 juni lokal LB:1 med Russin samt LB:1, LA:1 med Isa (Finalen med laget)
Startar först med Russin i LB:n och på banan går han bra trots att han blev lite slöare och vi får ihop 63,79%. 
Isa startar jag efter och hon går bra men vi hade några missar i galoppen och min känsla var bättre än procenten, 59,48%. Därefter var det lagklassen med Isa (LA:1) och hon går så bra! Lyssnar kanon på mej och det blir 64,34%. Efter mycket spänning vinner laget finalen och blir därmed segrare i div 2 dressyr, grymt lag och så bra dag :D

29 juni lokal, Lc, Lb (avb. B) med Russin
Första klassen är han kanonfin i, hoppar bra och fin känsla=nolla. Andra klassen kändes inte bra och vi blev uteslutna.
 
16 augusti lokal LB:1, LA:1 med Isa 
Omvänd ordning på klasser och dålig framridning/ridning av mej gjorde att det blev dåligt resultat i La:n, 58,28%. Andra klassen, Lb:n red jag bättre i och hon kändes mycket finare! Vi fick 65,51%.
 
31 augusti lokal, LC:1 med Åstratorps Mowitz (dressyr div 3 med laget!)
Första tävlingen med honom och han gick helt okej, dog lite inne på banan. 64,074% och laget blev tvåa.
 
7 september lokal Lc med Ia 
Det var en tävling för att se hur hon funkade och det gick jättebra! Tyckte det var jättekul att få hoppa och vi dubbelnollade. Dessutom blev vi trea :)
 
 

Kvällspromenad :)

Tog en liten kvällspromenad hem från stallet innan. Helt underbart vacker ute nu! Svinkallt men vackert.

Min telefon kan inte riktigt ge rättvisa åt hur mysigt det faktiskt var... När jag kom hem blev det raka vägen in i duschen och tina upp mina frusna lemmar. De blev ju inte mindre stela av att jag joggade Dilko ute på en åker/hage. Han gick bra iaf, skötte sig kanon och gjorde allt jag bad om helt klockrent! Så jag var nöjd och glad om än lite frusen efteråt.

Nu överväger jag att gå och lägga mig då jag ska upp vid 6 för att hinna till jobbet. ;)

// Johanna

Some pics

 
 

Tävlingar 2014 del 1

Eftersom tävlingssäsongen nu är slut att jag skulle ta lägga upp alla tävlingar med resultat och bilder/filmer som en sammanfattning. Kommer i 3 delar.
 
Första tävlingen för året- 15 februari, regional Lb (avd.b) med Russin
Debut i Lb och våran första tävling för året resulterade i 12 fel men vi kom runt och det var målet!
 
16 mars, lokal Lc & Lc+5 (avd.b) med Russin
 4 fel och en bra runda i Lc:n, fick ett tråkigt pet. Lång väntan till andra klassen och han var lite trött på hela dagen, vilket ledde till en mindre bra andra rundan och 15 fel.
 
23 mars, lokal LB:1, LB:1 (första lagtävlingen dressyr!) med Isa
Bra start på året, trea i första LB:n på 66,90% och så fin ponny! Lika fin i lagklassen där vi fick ihop 65,17% och kom precis utanför placering. Vinst i med laget i lagklassen :)
 
19 april, lokal LC:1, LB:1 (andra lagtävlingen) med Isa
Jättefin ponny på framridningen, får ett ryck inne på banan i första klassen (LC:1) och håller sej mer i luften än på marken, bland våra sämsta procent 48,88%. Lagklassen är hon spänd i men går ändå bättre och vi får 60,34%. Laget vinner även denna gången :)
 
4 maj lokal Lc+5 (avd. B) med Russin
Jättebra tävling på en glad ponny som hoppade bra och det slutade med en nolla och en bra känsla!
 
18 maj lokal LB:1, LA:1 (tredje lagtävlingen) med Isa
I första klassen är hon något spänd och lite pigg men helt okej, 58,96%. Lagklassen börjar hon med att vara spänd och blir sedan bara värre, det blir hopp/studs och så reste hon sej=50,79%. Laget blev zonsegrare :)
 
29 maj lokal, Lc, Lb (avd. B) med Russin
Dålig dag och jag skrev inte om den här då, 17 fel i Lc:n och ute i Lb:n. Vi hade ingen bra dag.
 
 

Dilko :)

Dilko säger hej! Iklädd sina nya fina julklappar som han fått av mig :) Han behövde ett nytt täcke så tänkte att det som såldes med sloganen "om du vill ge din häst ett kvalitativt täcke utan att behöva tömma plånboken..." vore perfekt. Ja, just det kan väl kanske diskuteras en annan gång.

Dilko är nöjd och glad iaf säger han. Trots att hans klantiga matte lyckades köpa ett täcke som var en storlek för långt...

// Johanna

God Jul!

Från oss Isa, Jag och Quini till Er alla, en riktigt God Jul :)
 
 
 
 
 
 

Pigga ponnys!

Jaha, känner att det var ett tag sen jag skrev här ordentligt men nu så! I helgen red jag båda två båda dagarna och om vi börjar med Isa så fick hon komma ut i skogen tillsammans med Dilko och Johanna i lördags. Det var något som hon lugnt uppskattade och som tack försöker hon bocka av matte samt fara runt som en idiot. Tror hon var betydligt mer i luften än på marken den ridturen ;) Innan vi ska trava gör en sådär 3-4 rejäla bocksprång och kan knappt trava sen utan vi testar hennes nya gångart, studsgalopp! Haha kul hade både hon och jag :)
I söndags blev det även då en tur i skogen med Johanna fast denna gången med en lite lugnare Isa. Det blev bara lite studs och hopp!
Quini fick komma ut i skogen både i lördags/söndags och på lördag testade vi på en annan runda som vi inte har ridit själva! Hon skötte sej jättebra och var pigg, galopperna var faktikst superroliga :) Och takta var man tvungen att göra så man visade hur kul det var. Ena dagen fick hon hoppa över slöet också, vilket hon gärna gjorde :)
 
 

Fler bilder

Här så har ni resten av bilderna från fotograferingen!
 
<3
 
 

Underbara ponnyerna!

Idag har min duktiga och snälla fotograf (syster) fotat mej och hästarna igen och hon lyckades få många bra bilder, här kommer några smakprov :) Jultema hade vi oxå!
 
 
 
 
 
 
Love these ponies! <3
 
 
 
 

Till salu!

Jag har lite saker att sälja, kommentera vid intresse eller melja till mina.love97@hotmail.com.

 Ljustblått copperfield dressyrschabrak säljes, storlek ponny/cob i fint skick. Pris: 60 kr
 
 Svarta stövelskaft säljes med resår vid dragkedjan, höjd: 44cm och bredd: 32cm. En del använda men i fint skick, säljes endast då dom inte passar längre. Pris: 180 kr
Lamicell grimma storlek ponny, lila med tryck på. Använd men i fint skick. Pris: 90 kr
Mörkblå Riders Company väst storlek xs, klass 2. En del använd men i mycket fint skick och superskön att rida i! Pris: 400 kr
Figursydd, mörkblå väst m. luva från Charlies, storlek xs. Väldigt lätt i materialet och skön att ha på sig! Knappt använd såsom ny. 450 kr.
 

Jippie!

Nu så har jag äntligen jullov, så himla skönt! :D
Skickar med en bild också när vi ändå håller på! :)
 
 

Överdrivet stolt!

Och kolla på det här eller?
Hämtade ut mitt nya körkort för ett par dagar sedan. Världens vackraste kombination av bokstäver! Det finns ju typ inte ett hästsläp jag inte får framföra nu (jaja, jag vet att bilen har vissa begränsningar oxå...). Men om jag typ fick en hästlastbil nedramlandes från himlen så skulle jag lätt kunna framföra den och koppla dit en hästtransport bakom! Sjukligt stolt över det här faktiskt. Dock ser jag hemsk ut på mitt körkortsfoto :/ Trots att jag tog om den där bilden 3 gånger... Varför kunde jag bara inte ha fått behålla den fina bilden jag hade från mitt C-kort??? Idioter...!
 
 
 
 

Dagens nöjen!

Brum, brum, suck och snark. Men hästarna ville visst ha spån... Oavsett hur tråkigt det är att puttra fram med traktorn i två och en halv timma.

Anser mig dock ha dragit mitt strå till lasset så det räcker och blir över till höskörden. Då är jag alldeles utmärkt behjälplig med mitt höspett igen!
 
Annars så har jag tränat dressyr idag. Det gick faktiskt rätt bra och jag fick en massa bra tips att träna vidare på. Så nu gäller det bara att komma ihåg det och vara konsekvent även när jag rider själv utan att någon står och skriker på mig. Kändes dock kanonbra med två dressyrträningar rätt tätt på varandra. Sen får vi väl se när jag kan planera in nästa träning så att det passar mina arbetstider...
 
// Johanna

Två härliga rundor!

Idag så började jag med att rida Isa iskogen med mamma och eftersom ponnyn har vilat två veckor så hade hon lite energi! Hon gick ungefär och taktade hela rundan, studsade innan vi skulle börja trava/galoppera och drog några rejäla sparkar när tempot inte passade damen. Utöver det fick hon och Ballerina springa av sej och jag kan lugnt säga att dom sprang fort och hade väldigt roligt och jag tyckte det var kul att få rida min lilla busiga ponny igen :)
Quini fick även hon en tur i skogen och hon tyckte det var kul! Galoppera var jätteroligt och emellan kunde man takta lite och helst få galoppera där jag sa trav. Vi avslutade med en backe där det låg en del slye och dom låg rätt så bra så då hoppade vi över dom istället! Tror båda hade lika roligt där :)
 
 

Tiden går

Jaha, snart har en vecka till gått och en del har jag hunnit med iaf ;) Idag så Quini blivit riden i skogen och hon tyckte det var kul! Ville helst galoppera överallt och förstod inte riktigt varför vi skulle trava på en del ställen, mysiga ponny :) Sen har jag även hunnit med att klippa Isa igen, så nu har hon blivit av med sin lurvpäls och är mycket finare ;)
 
Längtar efter vår!
 
 

Vad är sund hästhållning?

Nu har ju vi hästmänniskor så otroligt mycket åsikter om allting att det enda vi kan enas om är att vi vill våra hästars bästa. Det som skiljer oss åt är vad vi anser är bäst för våra hästar. Jag kan inte påstå att mitt sätt att sköta min häst är det bästa och enda rätta men jag kan inte låta bli utan att ifrågasätta vissa val som hästägare gör. Som att låta sina hästar gå ute 6-8 h om dagen. Det betyder ju att hästen ändå är inne 16-18 h! Jag anser inte att en häst ska behöva var inne mer än 12 h per dygn - och det är ändå relativt mycket för ett djur som i generna har ett behov att röra sig konstant.
 
Men jag kan acceptera att vissa hästar enbart kan vara ute under dygnets ljusa timmar nu under vintern. Hästar är med stor sannolikhet mörkrädda, framförallt dressyrhästar. Klarar de inte av en fladdrande plastpåse förstår jag att deras fantasi löper amok när det helt plötsligt blir becksvart runt dem.
 
Det jag inte klarar av är de som envisas med att ha hästarna inne dygnet runt, alternativt låter dem stå ute ensamma i en liten grusruta. Tar ut och rider dem en timme, finns det skrittmaskin kan de eventuellt få gå några varv där också och så in i boxen igen. Nu talar vi alltså om atleter på elitnivå. Som ska prestera något grymt på tävling. Sen funderar vi ett varv till. Låser vi in skidåkarna, löparna eller fotbollsspelarna i ett vadderat rum och plockar ut dem när det är dags för träning och tävling? Knappast! Vi människor som inte är ett flock- och flyktdjur byggda för att röra sig dygnet runt traskar glatt runt på gatorna. Vi är ju trots allt logiskt tänkande individer som inte skulle kunna halka i trappan, snubbla över kullerstenen eller ramla över trottoarkanten. Det handlar om eget ansvar. Givetvis, lustigt vore det väl ändå annars?
 
Glad Dilko som lekte i hagen i somras.
 
Hur kan man då få för sig att låsa in en toppresterande häst i en box och anse att det är bättre än att släppa denne i en hage? Den har ju givetvis ett värde. Ett ekonomiskt sådant. Och ett känslomässigt. Men är det argument som håller? För grejen är den att ryttaren som köpte en häst för flera hundratusen hade en ekonomiskt situation som gjorde det möjligt. Vilket betyder att i förhållande så har jag lagt ut lika mycket pengar på min häst som hon på sin. Vi förlorar alltså precis lika mycket pengar om våra hästar skulle skada sig. I förhållande till hur lång tid det skulle ta för oss båda att spara ihop det hela igen. Känslomässigt går det inte ens att diskutera. Min häst är värd precis lika mycket för mig som den dyra hästen är värd för sin ryttare och ägare.
 
Med andra ord. Om nu våra hästar egentligen har ett precis lika stort värde varför går min häst ute i en stor hage, med kompis och kliver runt bland stock och sten men inte den där dyra hästen? Ja, det är för mig en gåta. För i slutet av dagen så vill jag kunna säga att jag har gett min häst ett bra liv. För mig är det det viktigaste. Kommer han då in med lite skrapsår på benen och någon liten stukning får jag ta det. Jag vet ändå att han har fått ha ett så bra hästliv som jag kan ge honom. Vilket jag anser är det minsta jag kan ge honom som tack för det han ger mig varje dag. Jag kan inte titta på honom när han leker i hagen och se en hög tusenlappar försvinna. Jag får välja att se en glad och lycklig häst som lever livet. Vilket är vad jag vill, och jag vill påstå att det ändå är vad vi alla hästmänniskor vill - egentligen.
 
 
 

Dagens bravader!

Jag får ju mina infall ibland. Så även idag. Jag hade en hel del slye som skulle in till hästarna men traktorn var iväg på reparation så då var det bara att tänka utanför boxen. Vilket jag gjorde och kom fram till följande. Ekvationen häst som det går att dra saker med + loksele, draglinor, svängel och bogserstropp + slye är alldeles lysande! Sagt och gjort här är resultatet:
Han är allt en allroundbegåvning den där herrn! Igår jobbade han på som bara den på dressyrträning och idag så jobbade han som en riktig skogsbrukshäst (typ iaf). Imponerande är dock att han direkt förstod poängen med lokerna och la sig ner i selen när det blev jobbigt i backen. Det känns som att målet med att använda Dilko som dragare till ridbaneharven är på god väg att lyckas!
 
 
 

Några bilder till

Här kommer det några bilder till på mej och Quini.
 
 
 
 

Bra dag igår

Igår var alltså km-hoppning i Vetlanda och där hoppade jag och Quini en Lb. Hon kändes fin redan på framhoppningen blev dock lite lång innan hindrena men hoppade fint. Väl inne på banan tyckte hon det var så himla kul att hoppa och drog i väg redan mot första hindret och sen tror jag allt vi höll samma tempo rundan runt. Fast bra gick det, flyt genom hela rundan, flög över hindrena och gick som en klocka vilket resulterade i att vi var felfria :)
Det var flera som var det och därför fick vi hoppa om för att få en km-vinnare. Inte lika många hinder den här gången men 5 cm högre. Vi får komma in på banan rätt snabbt igen, kommer fel på 1:an (mitt fel!) och tar oss över resten av hindrena utan problem fast med 4 fel. Dock så har Quini inte så bra kondis än så hon var lite trött den när vi hoppade om och det kändes men jag är jättenöjd ändå då jag hade sån bra känsla och utöver det sltuade vårat resultat slutade på en vinst i klassen och två i km-hoppning! Utöver det vann vi kombinationsklassen :D Jag kan säga att ponnyn tyckte det var något kul med ärvevarv och drog på rätt bra, haha det var så kul :)
Sammanfattningsvis kan jag lugnt säga att jag är nöjd med ponnyn då detta är våran första start i hoppning tillsammans och hon skötte sej så bra :)
Här får ni lite fler bilder från dagen.
 
Ser ni mitt smile här? ;)
 

Husarträning!

Idag var det dags att våga pröva något nytt så det stod husarträning på schemat. Sagt och gjort efter några timmars sömn då jag var ute igår kväll (inte det mest intelligenta valet jag gjort i mitt liv) packade jag in min lilla häst i transporten och körde iväg. Det största med dagen var väl att det var första gången vi faktiskt åker iväg helt själva. Eftersom Dilko är unghäst så har jag velat ha med mig någon som stöttning men idag fanns inte den möjligheten så jag tänkte att om jag nu får problem så borde det ju finnas någon på plats som kan hjälpa mig. Det behövdes inte direkt, han var lite spänd bara men från marken lyssnade han bra på mig.
 
När jag kom upp på ryggen däremot... Mr Spänd var tillbaka och när vi började med exercisträningen så är väl egentligen frågan under hur lång period herrn hade alla 4 fötterna i backen. Det var väl i undantagsfall den första delen av träningen. Nu slappnade han av mot slutet men man kan snällt säga att jag hade händerna fulla under största delen av träningen! Han hade iaf kul... Och jag tackade mig själv för mitt yrkesval så att åtminstone kommandona satt i min ryggrad. Annars så vet jag inte hur det hade gått (; En sak är säker: Det är betydligt roligare med exercisträning till häst. Bör införas när vi övar inför högvakten kanske? ^^ Slutsats av det hela är att jag testar åtminstone en gång till, beter sig min lilla herre som den här gången får vi nog inse att vi inte riktigt passar i husarerna. Om han däremot, smart som han är, förstått vad han ska göra och är lugn så får jag nog överväga om man inte kan få in lite husargrejer mellan dressyrmomenten!
 
Vad jag är mest glad över efter den här dagen är att Dilko nu har bockat av ytterligare ett krav på min lista över en bra häst. Han gick nämligen att lasta helt själv idag! Och jag behövde bara peta på honom så backade han snällt ut helt av sig själv. Han är för underbar den där lilla hästen ändå, trots att han är pigg som få för tillfället (vilket han var förra året också vid den här tiden).
 
 
 

Dagen

Känner att det har varit en bra dag, så nöjd med duktig ponny! Mer om det imon, här kommer några bilder :)
 
 
 
 

Pay & Jump

Idag så har jag och Dilko utmanat oss själva och hoppat en Pay & Jump på den ofantliga höjden av 50 cm. Ja vi fick höjdskräck, speciellt över de fruktansvärda och maxade oxrarna. Dessutom kom vi ganska snabbt fram till att vi ska hålla oss till dressyr. Ingen av oss har nämligen någon överdrivet bra teknik. Så jag var väl inte det bästa stödet till min spända häst. Vi började dagen med försök till piaff, lite småresningar osv innan vi kom överrens om att lyssna på mig. Hyfsat och stundtals. Sedan tog vi oss in på banan.
 
Resultatet där inne? Ja, Mr Spänd tittade på allting förutom hindren och funderade på vad det var för hemskt otyg hans matte hade tagit ut honom på. De två sista hindren fick dock bra flyt på men innan dess så hann vi med två stopp och att vi gå över ett hinder med resultatet att två bommar ramlade. Jaja, övning ger färdighet och Dilko har fått vara ute och miljöträna ordentligt vilket är kanon för en unghäst! Hur många fel vi fick spelade ingen större roll. Han har ändå knappt hoppat något sen i somras och är nog inte ens hoppad uppsuttet 10 gånger. Så vad kan jag kräva? Men vi hade kul ändå! (:
 
Två synnerligen vackra "filmbilder"
Och resultatet av systers fotografering. Eventuellt behöver hon träna lite till på att fota i ridhus (;
 
 
 
 

Längtar...

Idag så har jag hunnit med att rida Quini iskogen innan det blev mörkt ute då jag slutar vid 13.30 på tisdagar och är hemma till 14.30, så skönt! Det blev dock en liten kortare runda men Quini tyckte det var roligt iaf. Däremot hatar jag att det är fruset nu, stenhårt överallt och banan kan man inte rida på...
Isa har jag bara haft inne och ryktat, hon ska få 2 veckor vila nu, det tycker jag allt hon är värd. Så för hennes del blir det bara latande i hagen ;)
 
Vill ha sommar igen!
 
 

En bild säger mer än tusen ord...

Försökte titta lite på dressyren från SIHS, men tja jag kände mest såhär.
Låt oss byta namn på dressyren som sport. Alternativt ändra definitionen fullständigt. Till typ: Dressyr: Sporten där flashigast framben och minst aktiva bakben vinner, kombinera gärna det med en hård hand, viftande svansar, ledsna ögon och gapande munnar så har du ett vinnande koncept. Nä men ärligt talat. Jag satt och tittade på gamla klipp på typ Klimke, Stuckelberg, Nuno Oliviera och Neckermann för ett tag sedan och funderade över vad som har hänt? Allting utvecklas, tyvärr utvecklas väl inte allt till det bättre.
 
Nu ska jag sluta gräva ner mig i det där, finna inspiration i gamla klipp på Youtube och se till att jag och Dilko äger på banorna i vår! (: