Ridning

Igår red jag Isa på banan med mamma och hon gick bra. Hon var mjuk och lyssnade bra på mej, hade en bra form och trampade under sej. Tränade även lite ryggningar, vilket hon gjorde villigt men drog sej åt vänster. Sista vi gjorde blev rak, även om hon inte tyckte det var kul att jag kom åt henne.
 
Idag red jag Russin i skogen, han var lite spändare men vanligt då han gick själv. Annars skötte han sej bra, verkade tycka det var härligt med snögalopper och att få kom ut iskogen :)
 
 

På väg hem :)

Jaha, som min syster redan nämnt så har det varit lite dålig uppdatering här ett tag. Vilket delvis berott på att jag har besökt vårt lands sydligaste delar för att gå på kurs. Givetvis så har jag befunnit mig på ett sånt där underbart ställe dit 3G-nätet inte verkar ha spridit sig än... Nu är jag iaf på väg hem igen och har planerar på att hålla mig hemma i Småland ett tag ;) det ska bli skönt att komma hem igen iaf får jag väl ärligt erkänna! Men nog har det väl ändå varit lite skoj att se Skåne i vinterskrud - jag som enbart besökt detta landskap under sommarmånaderna tidigare. Och nej jag har inga planer på att flytta dit. Med all den blåsten och drivbildningen är jag plötsligt väldigt glad över all vår förbannade barrskog!

// Johanna

Dålig uppdatering...

Har blivit väldigt dålig uppdatering nu känner jag, här får ni hur hoppträningen gick igår!
Igår var det hoppträning för Russin och mej, vilket gick superbra! :) Jag har inte hoppat Russin sen förra hoppträningen (början av dec) så nästan 2 månader sen så han tyckte det var kul. Vi började iaf med att värma upp och sedan hoppa ett litet räcke som stog på medellinjen (en vid c och en vid a.) och hoppade dom på en halv volt, sen långsidan ner och den andra. Det gick bra, fick fel galopp i bland bara. Sen tog vi först det ena räcket och runt fast i stället för att rida på långsidan tog vi en oxer efteråt (se banan under!) och det gjorde han så bra, lyssnade super och hoppade kanon. Sen höjdes oxer lite och vi skulle ta det igen, första gången kom vi helt fel, vet inte hur jag red. Sen kom vi igen och vi kom bra men han bara orkar inte lyfta på fötterna, pang igen. Så tredje gången lärde han sej att lyfa på fötterna, vad han hoppade! :) Till sist tog vi en serie, först två räcken rakt mot varandra, långt avstånd och sedan tre räcken och då var mitten i en böj. Första gångerna gick bra, änr vi det rakt, likså första gången på böjt i höger varv. Åt andra hållet kom vi fel in (mitt fel!!), omtramp=konstigt på resten. Till sist kom vi rätt och då funkade det.
Här får ni banan hur vi hade hindrena så förstår ni kanske bättre, ni får ursäkta att den är lite slarvig, gjorde den snabbt.
 
 

Missat..

Såg att jag missade en del på min och Isa historia som jag lade upp förra veckan, vet inte hur jag lyckades men ni får den här istället!
 
Första gången jag red henne tog vi en tur i skogen och om hon var pigg? Ja! Om jag hade någon koll på henne? Nej! Här efter följer dagar, månader med att hon testar mig, framför allt i skogen. Eftersom jag hade svårt att rida henne i form i skogen så red jag henne med inspänningstyglar för att hon inte skulle kunna dra i väg med mig lika lätt. Om jag får säga min mening så tycker jag detta är ett snällare sätt än ett skarpare bett. I alla fall så drog hon och var pigg i skogen men hon gjorde inte bara det utan bockade och sparkade också. Jag kommer fortfarande i håg gånger när vi red och låg i mitten ( en häst framför och en bakom) och hon sparkar åt den hästen bakom en stor del av traven. Våra flesta ridturer i skogen bestod av dragkamp och jag hade inte mer eller mindre ingen koll på henne. Förutom det så sprakade och bockade hon, inte sådär smått heller utan det var oftast rejäla saker.  
 
Gammal bild på mej och Isa, från 2009.
 
 

Helgen

Igår åkte vi till ridhus med båda ponnyerna, så jag kunde rida igenom dom ordentligt. Jag började med Isa och hon var först ganska spänd och pigg. Försökte rida mycket mjukande såsom skänkelvikningar och vissa fick vi till bra medans andra var mindre bra ;) Gjorde även några i trav vilket hon gjorde ganska bra. Annars var hon mjuk och fin när hon slappnade av och jobbade, stelare i vänster varvet men lossnade mot slutet. Höger galoppen kändes hon jättefin i, gick bra. I vänster galoppen var hon något stelare och släppte inte riktigt först men kändes fin sen. Efter galoppen kändes hon däremot riktigt fin i traven :)
Tog sedan Russin och han gick också bra, red som de tipsen jag fick på förra dressyrträningen. Han lyssnade bra, lite stelare i vänster men gick loss sen. Sprang på ganska bra i början då han också hade lite energi men lugnade sej sen och gick bättre då. I galoppen var han också fin, mjuk och jobbade bra i båda varven. Han blev ännu finare i traven efter galoppen och kändes då riktigt fin han med! När jag travade av var han mjuk och avslappnad ;)
Det kändes som båda tyckte det var skönt att komma in och gå på bra underlag och det var roligt att kuna rida igenom dom ordentligt!
 
Idag så fick min snälla syster rida Russin iskogen med mej och Isa då det var enda sättet för mej att få ut Isa iskogen ;) Vi tog iaf en tur och båda två var pigga, verkade tycka det var roligt att äntligen komma ut i skogen. Isa skötte sej iaf, gjorde några små bocksprång och taktade lite annars inget. Russin tyckte jag också skötte sej ;)
 
 
 

Helgen!

Jaha, helgen då. Jodå, visst har jag och Dilko promenerat. Eller försökt åtminstone. Det fungerar synnerligen utmärkt så länge jag inte befinner mig på en åker. Och jag kan knappt ta mig någonstans om jag inte går över en åker. Alltså är det bara att stå ut med hopp och studs ändå. Jag vill ha mer snö så att han kan röra på sig i hagen! I ett sista försök så har även havren plockats bort ur herrns foderstat. Vi får se om det gör någon skillnad.
 
Annars så har det blivit att jag har försökt jobba honom med kapsonen och tja, för att vara nybörjare måste jag säga att vi gör framsteg båda två. Dilko tycker det är jättekonstigt att jag går på hans högra sida helt plötsligt och vägrar att ta tygeltaget åt höger när jag går på den sidan. Lite samma problem som jag faktiskt haft på ryggen. Intressant det där att markarbetet avspeglas så tydligt i ridningen. Vi ska helt enkelt jobba på det där så att jag kan gå på båda sidorna utan att han bryr sig. Det känns nämligen som om jag kommer ha mycket nytta av det även uppe på ryggen.
 
Nu får han väl dock vila helt från allt och bara samla på sig en massa, massa energi eftersom jobbet sett till att jag inte är hemma på några dagar. Det kommer antagligen att bli en intressant upplevelse att sätta igång honom när jag kommer hem igen. Superlim och fallskärm känns som en bra kombination (;
 
 
 

Trevlig dag :)

Och så var även den här veckan slut! Jag firade iaf in helgen synnerligen lyckat. Bilen rullade snällt igenom besiktningen utan att ens klaga om smärta i ett framhjul och blev ua. Därmed kan han fullt lagligt ta mig vart jag behagar ;) sedan blev det revy på kvällen - iår väldigt sevärd får jag lov att säga! Dilko fick avstå promenad idag men med tanke på hur mycket jag har ansträngt min arma stackars kropp de senaste dagarna så var det nog skönt för oss båda. Jag har antagligen inte haft så här mycket inplanerad fysisk aktivitet sen GMUn för över ett år sedan - och det känns! Så nu blir det sängen för min del så jag orkar med att ta ut Dilko på långpromenad i morgon :)

// Johanna

Veckan!

Här kommer lite uppdatering på vad som har hänt under veckan:
 
Måndags- Red Russin på "banan" eller på en inhängnad hage kan man säga, den är platt och funkar att rida. Banan går inte att rida på då det är för lite snö och den är knagglig. Passet gick iaf bra, det kändes som han tyckte det var roligt att gå där och han lyssnade bra. Han kändes mjuk, jobbade bra i traven och han kändes fin i galoppen med (tog lite galopp på spåret!).
 
Tisdag- Red Isa på samma plätt som Russin och hon gick också bra. Lite stel i vänster varvet men lossade sen och gick då riktigt bra. Tog ingen galopp med henne utan det blev bara skritt och trav ;)
 
Onsdag- Red Isa som i tisdags, hon gick bra då med. Mjuk och lyssnade bra.
 
Idag- Red jag Russin på en åker som också funkar bra att rida på, rättså platt. Han tyckte det var kul, var lite spänd ibörjan då han inte har blivit riden där innan men gick bra när han slappnade av. Han var ganska pigg men lyssnade och jobbade bra! Han fick även sträcka ut lite i galoppen och det gillade han :)
 
 
 

På promenad

Idag så passade jag på att ut och gå med Dilko medan det var ljust. Jag jobbar kväll så har haft hela förmiddagen på mig! Jätteskönt! Så idag lånade jag mammas gamla kapson och traskade iväg en bit efter att vi tränat på diverse grejer på stallplanen. Det funkade kanon idag och han var inte det minsta stirrig och studsig utan min lugna, snälla Dilko :)
På promenad :)

Nu sitter jag och stressäter pannkakor med kesella i smeten, blev riktigt gott och blev en betydligt bättre smet! Och nu är det typ dags att åka iväg till jobbet ;)

// Johanna

 

Fina pållar

Några bilder på hästarna som jag tog för några dagar sen ;)
 
 
 

Ridningen i helgen!

I lördags skulle jag sätta i gång Russin i skogen, däremot blev det annan planering så jag hade inget sällskap. Det gjorde att min snälla syster red Russin och jag red Isa. Isa var pigg kan jag säga, kändes som hon skulle explodera i början och var spänd. Så hon taktade och var något spänd när vi travade, däremot bockade hon faktiskt inte utan skötte sej sen ;) Hon gick till och med över en fåra i vägen före Russin, då Russin tvärnitade och inte ville gå över (var ju lite vatten i!). Han är lite töntig när det gäller sådana saker så han var tvungen att hoppa över sen, fåran var kanske var 10 cm bredd, farligt? ;) Annars var han också pigg :)
 
I söndags red jag Russin på banan, eller tog skritt och lite trav då banans underlag inte är jättebra och så höll vi på att blåsa bort. Det blev inget jättelångt pass heller men han fick iaf röra lite på sej.
 
 
 

Veckan som gått!

Kan väl sammanfatta veckan lite kort och gott med att Dilko har slagit sig. I torsdags när jag tog in honom från hagen var hela benet svullet och han var jätteöm. Det blev bättre dagen efter men ringde veterinär som var och tittade på honom. Han har antagligen slagit sig eller blivit sparkad på benet. Det var som tur var inget farligare men har aldrig sett en häst som fått en sån knöl mitt på skenbenet innan, eller som för den delen varit så öm. Där min kunskap tog slut lät jag istället någon annans ta vid.
 
Det blev ordinerad skritt i en enligt Dilko alldeles för lång tid tillsammans med lite medicin men det ska jag försöka utnyttja till att träna mer från marken istället. Just nu är han nämligen helt galen när jag är ute och går. Han haltar på böjt spår men det glöms bort ganska fort när man får komma utanför hagen. Och så belastar man väl antagligen inte frambenen nämnvärt om man roar sig med att öva på något för ett för de högre skolorna otränat öga gör fina, samlade levader. Dagens stora fundering under promenaden var om man ska berömma eller bestraffa just dem?
 
Sedan funderar jag på hur jag ska få honom att fokusera och lyssna på mig under hela promenaden istället för att vara uppe bland molnen. I morgon ska jag testa att träna honom från marken "på riktigt" och se hur det går. Jag tvivlar på att det kan vara någon nackdel. Ärligt talat så har min kära häst sett till att jag fått upp ögonen för den akademiska ridkonsten så jag tror nog allt att jag får ta och läsa på mer om den. Det verkar som att mycket i deras träningsupplägg kan vara nyttigt för både mig och Dilko.
 
Nu är det väl snart dags att gå och lägga sig om jag ska vara lite pigg på jobbet i morgon!
 
 
 

Isa och min resa, från då till nu del 1.

Jag har suttit och skrivit ihop början av min och Isas resa, från provridningen till en bit in på samma höst/vinter. Jag har alltså tänkte att skriva från provridningen till nu och publicera det i flera delar med bilder, filmer och mycket text!
Här kommer först delen.

Det hela började en helt vanlig sommardag i juni/juli. Vi hade lite halvt börjat titta på d-ponnyer då jag bara skulle ha min låne b-ponny till oktober+att jag var för stor för b-ponny. Så när mamma satt och tittade en dag sa hon, kom och kolla på den här ponnyn! Alltså Isa, både mamma och jag tyckte det lät som en bra ponny så mamma ringde till ägaren vilket slutade med en bestämd provridnig. Eftersom hon stog nere i Skåne så provred jag henne samtidigt som Falsterbo var (då vi ändå skulle ner dit, annars hade vi inte åkt!).

 Redan när jag såg henne i stallet så smälte jag lite och i ridningen gjorde jag det ännu mer. Jag tyckte helt klart hon var helt underbar att rida även om jag verkligen inte red henne perfekt. Denna gången testade även min syster henne och det bättre än för mej. Jag provade henne dagen efter med då vi var där nere några dagar och denna gången tyckte jag också det kändes bra, gick bättre än dagen innan! Vi bestämde oss för henne och besiktingen gick hon igenom så den 21 juli 2009 hämtade vi Isa i Osby på Lars Duwfa. Behöver jag säga att jag var lycklig? Då hon stog rätt långt ner i Skåne så körde vi halva biten var, hon var i alla fall jättesnäll och det var inga problem att lasta om henne.

 
Bilder från provridningen.
 
Dressyren var helt klart inte den bästa i början och jag kunde inte riktigt rida henne ordentligt vilket gjorde att min syster red henne någon gång på banan då och då för att rida igenom henne ordentligt och hjälpa mig. Det gick bättre med dressyren under hösten även om jag inte red henne perfekt men det gick åt rätt håll. Däremot när jag skulle ner med henne till banan och red själv ville hon inte alltid gå ner utan tyckte minsann att vi kunde vända halvvägs ner... Inte riktigt min åsikt och det slutade nästan alltid med att jag fick gå ner med henne de gångerna, då hon visade sina åsikter lite väl tydligt men så fort jag kom ner på marken gick hon ner så snällt.

Hoppningen gick ändå helt okej, framför allt om vi hoppade nere på våran banan. Då kom vi över i ganska lagom tempo utan att dra järnet runt. Kommer fortfarande ihåg min glädje när vi första gången hoppade ett hinder på 90 cm, inte högt men för mig var det då likaså när vi ett litet tag efter kom över ett hinder på 100 cm (på våran bana!). Första ”tävlingen” på våran banan, en clear round och sen startade jag km-dressyren (tror den gick i en LC). Jag tror vi hoppade 60 cm meter, Isa tyckte knappt det var hinder, haha! Vi tog oss runt och nollade även om det inte var vackert, dressyren däremot såg nog ännu värre ut men vi tog oss igenom programmet och det var mest som en träning.

 Löshoppnig!
Isa och jag någon veckan efter att jag hade fått hem henne.
Hoppning på hösten.
 
På hösten fick jag även förfrågan om att träna i en hoppgrupp (1-2 gånger då ordinarie inte kunde) och vad som man säga om träningen? Som framridningen skulle vi bl.a galoppera runt ridhuset och det tyckte Isa var stenkul så jag vet inte hur många volter jag lade för att inte rida in den framför. När vi började hoppa hade tyckte Isa det var lika kul så hon drog runt med mig på ryggen men hoppade det gjorde hon! Jag kommer ihåg att vi hade en kombination och den drar Isa in i vilket gör att vi kommer helt fel men hoppar gör hon ändå (var inte så högt) och vi tar oss igenom. Förutom det så går träningen faktiskt bra, vad jag kommer ihåg i alla fall och jag hade också kul även om Isa hade roligare ;)
 
Hoppas ni tyckte det var kul att läsa! :)
 
 

Film från dressyrträningen ;)

Nu kommer det hur det äntligen hur det gick på träningen, även filmen ;) Som sagt kändes Isa fin, däremot hade vi lite att jobba på, framförallt i vänster varvet. Hon är lite ful där och det ser ut som om hon jobbar fast hon inte gör det då hon både faller in med bogen och heller går höger ställd. Så vi jobbade mycket på att få igenom ställningen och få henne att jobba ordentligt, det fick jag henne också att göra när jag jobbade ;) Då kändes hon riktigt fin, både i galoppen och i traven. I höger varvet gick hon bra från början, fick bara passa henne lite så hon inte ställde sej för mycket i stället. Så som avslutning kan jag säga att jag är nöjd med träningen (och Isa då! :)
Här kommer filmen med så får ni se hur hon gick (är ihopklippt från olika delar och ja, vattenstämpeln är irriterande!)
  
 
 

Uppdatering!

Dålig uppdatering från mej den här veckan men här kommer lite: 
Måndag: Dressyrträning med Isa, kommer ett eget inlägg om hur det gick och film imon/ på söndag.
Tisdag: Ingen reds, båda blev däremot ryktade.
Onsdag: Mäting för Russins del och han blev precis 148 cm i år med! :)
Torsdag: Red Isa i skogen med mamma och hon var pigg! Det var inte så mörkt nu när det är snö, fast det blev ingen jättelång runda men en hel del trav iaf ;)
Idag: Red Isa på banan, vilket inte blev så mycket ridning då hon var spänd och det kändes som hon kunde flyga i luften när som helst! Hon fick iaf lite skritt.
 
 

Språkpolis deluxe!

Lite rensning i förråden på jobbet gjorde att den här pärlan hittades. Inte ska så fin lektyr kastas inte!

Nejdå, sådant vore slöseri! Här ska minsann läsas på om hur man använder svenska språket i skrift. Jag är medveten om att jag har vissa begränsningar men de ska jag nog kunna fila bort ;) Är man språkpolis så är man och man bör inte kasta sten i glashus utan sopa rent framför sin egen dörr först ;)
 
// Johanna

Dressyrträning!

Igår var det dressyrträning för mej och Isa, vet när jag tränade med Isa senast men längesen var det! Det var iaf välbehövligt och hon gick bra, skriver mer om det i under veckan och så kommer det nog en liten film. Så länge får ni en filmbild ;)
 
 
 

Min fina ponny <3

Hittade några jättefina bilder på Isa från i somras när Johanna fotograferade oss! Här får ni dom ;)
 
<3
 
 
 

Dagen!

Idag red jag Isa i skogen med mamma och Johanna. Pigg var hon idag också och vilken energi hon hade i galoppen! Hon tog verkligen i och det var så härligt :) Iaf så skötte hon sej bra idag, fick bara något lite bocksprång i andra galoppen och så låg hon som sagt på ganska bra med. I andra galoppen skvätte Ballerina upp lite vatten från en vattenpöl, Isa och jag låg bakom så Isa hoppade typ över vattnet som skvätte upp, haha min lilla knäppis ;)
 
 

Sammanfattning helgen!

Japp, min häst är för närvarande ett energiknippe. Med mina mått med, jämför man med Iza är han halvdöd... Så vi var ute och gick i fredags, kort runda för att testa honom över åkrarna. Som jag trodde blev det en reaktion och han höll på att studsa iväg i full fart tills det tog stopp i kedjan. Sedan var han lite stukad och min arm med.
Igår red vi i skogen allihop och även då var han pigg och glad men gick så himla bra! Han hade den där helt otroligt underbara galoppen där det känns som om han lyfter med hela framdelen typ. Så jag var helnöjd när vi kom hem igen.
Idag bestämde jag mig för att rida honom ytterligare en dag i skogen så att han får göra av med lite energi. Det tackade han inte nej till utan var precis lika pigg som igår. Feg som jag är, onödigt att utmana ödet iaf, så hoppade jag av och ledde honom över åkrarna. Givetvis så skulle han dumma sig då också. Ännu en gång fick jag ryta och säga ifrån ordentligt. Jag vill ju hävda att det går bättre för varje gång. Första gången var han ju extrem, gången efter fick jag stopp på honom ordentligt i kedjan och idag så var det lite mer halvhjärtad trav "jag är faktiskt pigg och går på en åker". Så vi fortsätter väl att sätta gränser och säga nej ett par gånger till. Har han inte slutat då så ska jag gnugga geniknölarna!
 
Annars så har jag passat på att kasta ut julen så här innan jag börjar jobba igen. Så nu ska jag sätta på en film och tycka synd om mig själv för att jag ska upp jättetidigt i morgon *snark* (;
 
 
 

Pigg ponny!

Idag red jag Isa iskogen med mamma och Johanna. Hon var som sagt lite pigg, taktade, kunde inte alltid stå still om hon skulle och så var hon ju tvungen att bocka i galoppen. Innan jag skulle fatta första galoppen kände jag hur taggad hon var, så när jag har fattat gör hon en rad med rejäla bocksprång, kan säga att hon sköt rygg med. Fick iaf upp huvudet på henne sen så vi kom framåt ist ;)
 
 

Drar en djup suck...

Men snälla lilla Youtube? Jag har förstått att ni precis som så många andra hemsidor har valt att finansiera er på reklam men är inte det här lite av ett gränsfall? Så fort jag bestämmer mig för att titta på ett Youtube-klipp som innehåller en häst så dyker det upp reklam från PennyGirl - hästklubben för tjejer. En klubb som jag säkerligen hade älskat för tio år sedan!
 
Är det inte lite att generalisera? Tittar du på youtubeklipp som innehåller hästar är du en 10-årig tjej som älskar hästar över allt annat på jorden. Sedan spelar det inte någon roll om klippet i fråga är på en ryttare som hoppar hus utan sadel och träns, från Spanska Ridskolan, på Bent Branderup, Kremlin Ridning School eller kavalleriets träning från 1920.
 
Jag får väl helt enkelt svälja min ilska och tänka på alla malplacerade annonser Facebook har envisats med att ge mig. Men ska det vara så svårt att tänka efter före? Ridsporten är stor för att folk i alla åldrar håller på med den och jag tror att folk i alla åldrar tittar på Youtube. Jag tror faktiskt att Youtube själva har så pass mycket statistik att de vet om det. Så kan de vänligen försöka att sudda ut den där stämpeln om liten hästtjej som älskar att gosa med hästar (inget fel med PennyGirl givetvis!) och försöka inse att ryttare är mer än så?
 
 
 

Detta väder!

Jag har efter den här vintern lärt mig att sluta hata regn. Du blir blöt, du torkar. That's it. Och det kommer från någon som verkligen har hatat minsta lilla duggregn och helst myser under en filt när det så varnas för extrem dagg. Typ. Det jag inte gillar är att de som påstås utfärda väderprognoser inte har den minsta aning om vad de håller på med. Igår skulle det vara uppehåll hela dagen. Jo men visst va? Vem fick byta täcke på sin häst för att det typ hällregnade? Idag skulle det vara uppehåll till kl. 15. Gött tänkte jag då kan jag plocka ut bommar och rida mitt på dagen. HAHAH! När jag skulle upp till stallet insåg jag att det duggregnade, kollar radarbilden. På väg in i ett fett regnområde. Omplanering deluxe, filmdag och cykla upp till stallet i ösregn för att mata hästarna. Bytte återigen täcke på Dilko (Självförvållat dock). Matar hästar, mockar och fixar i stallet. Inser att det vräker ner snöblandat regn. Cyklar hem.
 
Cyklar upp till stallet nu på kvällen för att rida. Det de varit eniga om är att det skulle regna på kvällen. Rider ner till banan. Dilko går som en klocka! Efter galoppen var han helt underbar att rida! Innan dess lite tjafsig men lyssnade kanon på mig, vi tränade övergångar och de satt som en smäck (: Tränade på att släppa knäna och bromsa med sätet, vilket jag egentligen visste fungerade. Nu sitter jag dock med ömmande lår och väntar på träningsvärken från helvetet tills i morgon. Jag var visst inte van vid att rida så, men Dilko trivdes betydligt bättre med det. Rider upp från banan, då hade det knappt ens duggregnat under tiden vi var nere.
 
Kommer tillbaka till stallet, fixar med Dilko osv. Cyklar hem, ja det regnar men öser inte ner utan lite lagom sådär (om det nu kan regna lagom). Så. Kan ni de där meteorologerna åtminstone litegrann försöka att förutse vädret istället för att använda lottosnurra? Det skulle underlätta valet av täcken och få min dagsplanering att fungera bättre. Tack på förhand (;
 
 
 

Slut på ledigheten...

Igår var sista dagen på jullovet (loven går alltid för fort, eller hur?) så idag började jag igen. Jag hann iaf rida båda igår, jag började med Russin och vi tog en tur i skogen. Han verkade tycka det var roligt att komma ut även om det inte blev så lång runda. En sak som han tyckte var extra roligt var att det låg en gran över vägen på ett ställe, åt ena hållet kom vi i trav emot (den är kanske 40 cm hög!) och han tog ett jätteskutt, tror han hoppade över granriset på marken med ;) Åt andra hållet kom vi i galopp, dock fick vi korsgalopp innan och kom fel på avstånd, ganska långt ifrån så det blev ett stort skutt till :) Han tog i mer än vad han behövde om man säger så, haha! Galoppen gillade han den med kan jag säga. Nu ska han iaf få lite vintervila till i 1,5 vecka typ.
 
Igår jag Isa på banan med mamma och hon gick jättebra! Lyssnade verkligen på mej, jobbade riktigt bra med bakbenen och fick verkligen fin takt i traven när jag hade rätt tempo. I höger galoppen kändes hon också super, lagom tempo och hon jobbade ordentligt, i vänster tappade jag henne så hon gick på lite för mycket och slängde upp huvudet ibland, annars fin där med. Avslappnad och fin när jag travade av henne.
Idag red jag henne också på banan och hon var lika fin som igår, slog sej fri lite i bland men det var nog mitt fel med men annars kändes hon som sagt bra :)
 
 

En liten promenad...

Eftersom min kära pålle envisas med att stå vid grinden och sura ungefär 90 % av tiden han går ute i hagen tänkte jag att han skulle få komma ut i skogen idag. På promenad givetvis, jag rider honom inte ensam ute i skogen just nu... Så vi traskade iväg och han skötte sig exemplariskt mötte bilar, gick förbi skrot och mötte en lastbil på väldigt nära håll. Det Dilko gjorde var att vända sig om titta på den och innan den ens kört förbi börja traska vidare med en suck. Mattes hjärta svällde ju givetvis av stolthet. Så glad och nöjd fortsatte jag hemåt med en lika nöjd Dilko bredvid mig. Sedan skulle vi gå genom en hage och vidare över ett par åkrar för att ta oss hem.
 
Där flög fan i hästen. Han hoppade åt sidan och reste sig rakt upp i luften (antagligen ganska likt de konsterna han utsatt mig för när jag suttit på). Och där stod jag iklädd mössa och hållandes ett grimskaft fästat i ringen i grimman. Vad gör man? Jag röt åt honom och höll i grimskaftet, blev riktigt sur på honom när han satt alla fyra fötterna i backen igen. Det är inte acceptabelt beteende någon gång! Och förbannade givetvis mig själv för att jag inte ens tog med mig ett spö "men han har ju varit så snäll alla gånger tidigare". Det är iofs sant, han har inte hittat på en dumhet. Eller ja, han hade en liten tendens förra gången och sparkade ut med ett framben. De andra gångerna lugn som en filbunke.
 
Idag påminde han mig dock om att han faktiskt inte ens är 4 år fyllda, måste testa lite och tala om när han tycker saker och ting är skoj. Han har väl delvis fått sin vilja igenom för han ska få gå fler promenader. Dock ska jag bära hjälm, hålla i ett spö och han ska få på sig en hingstkedja. När 4-500 kilo flyger i luften är du verkligen maktlös om du bara håller i litet grimskaft.
 
Roman slut, i morgon ska han få göra av med lite energi över lite bommar. Alla andra i familjen har ju inte fattat att det här är en ledig vecka så har ju inget sällskap för en tur i skogen...
 
 
 

Hästar och välfärdssjukdomar

Sprang på den HÄR artikeln på Ridsports hemsida och kände väl att ännu en del av mitt förtroende för hästsporten och hästägare sjönk.
 
Rubriken och ingressen säger egentligen det mesta. Vi sköter alltså våra hästar så pass dåligt, trots att det pysslas, putsas, klappas, räknas foderstater och analyseras hö i en överdriven mängd, att vi ger våra hästar välfärdssjukdomar?! Och konstigt är väl kanske inte det. Även om vi har avlat bort väldigt mycket som tidigare varit instinkter är hästen fortfarande ett djur som ska vara ute mycket och röra mycket på sig. För dem är det inte naturligt att gå i en grusruta några timmar, ridas en timma och sedan stå på box resterande timmar. Särskilt inte eftersom vi ger dem alldeles för stora mängder kraftfoder. Och därtill envisas med att rida i paddock eller ridhus för att släppa ut hästen på en skrittrunda i skogen. Om jag vill träna min kondition och göra av med energi springer jag en runda, jag går inte och jag springer inte på plana ytor utan upp och ner i backar osv. Jag tror att just den biten fungerar likadant för en häst.
 
Jag är inte någon gud men jag tror att våra hästar som går ute väldigt mycket i stora hagar mår bättre än de som inte får gå ut när det blåser och regnar. De äter hö, eller ensilage, som kommer från våra åkrar som inte är övergödslade utan har kvar en del av sin naturliga flora och får inte speciellt mycket kraftfoder. Vi ser till att de håller hullet utan att bli tjocka, även om våra ponnyer (Dilko inräknad) har en förmåga att bli lite runda om magen på sommaren. Men hellre att de blir lite sommarfeta i stora gräshagar där de går ute dygnet runt än att de ska gå i grushagar för att vara slimmade. Jag tror inte heller att just den biten är så farlig för hästarna eftersom de bantas ner på vintern, vilket egentligen är ganska naturligt för dem då det är den tiden på året då de i vilt tillstånd hade haft svårare att hitta mat.
 
Så att hästarna blir fetare och fetare med allt sämre och sämre muskler är väl kanske inte en nyhet men det är en väckarklocka för alla hästägare runt om i landet. Och glöm inte den viktigaste punkten: En häst kan utveckla insulinresistens och få fång även om den inte är tjock! Med tanke på den smalhets som råder i samhället varför vill vi övergöda våra hästar?
 
 
 

Dressyrträning

Idag var det dressyrträning för mej och Russin och jag tycker det gick bra. Först tränade vi mycket övergångar för att få honom "kvickare" och sen tränade vi en del på att inte få honom att hänga i handen så mycket. Det funkade bra och han kändes riktigt fin då, mjuk och lyssnade bra :) Så gjorde vi en del skänkelvikningar också, i skritt och det gick också bra de gångerna som jag gjorde rätt.
 
 

Dilko (:

Igår tog vi en långpromenad jag och min vita springare. Vi var ute i ganska exakt en timma och klev fram genom skog och mark. Dilko uppskattade att få komma ut lite och se något annat än hagen. Jag tänkte egentligen börja rida honom 4 dagar i veckan nu men eftersom han kändes så trött i kroppen den perioden jag gjorde det så har jag ändrat mig. Nu blir det fortsatt ridning 3 dagar i veckan samt en långpromenad tills han känns mogen för att ridas ytterligare en dag. Jag vill inte pressa honom i onödan och de passen han går är ändå ganska hårda. Jag får se till att det blir varierad träning istället. När jag börjar jobba igen blir det antagligen banan två gånger, en gång dressyr och en gång med bommar samt skogen i helgen en gång med ryttare och en gång utan.
 
Idag ska han dock få ut och åka litegrann och hamna i ett ridhus igen.
 
 
 

Dagen ;)

Idag blev det en tur i skogen på Isa med mamma, hon var pigg. Galoppen var jätterolig och där låg man absoult inte efter Ballerina och man var tvungen att småbocka lite i början ;) Annars verkade hon tycka det att roligt att komma ut i skogen! 
 
 

Hoppning på schemat (:

Då har jag och Dilko mer eller mindre testat något nytt idag. Vi har lyckats med att "hoppa bana" (vi har lyckats hoppa ett enstaka hinder tidigare). I många ryttares ögon var det väl bomträning med fokus på lydnad. Frågar du mig är en bom på 40 cm - och definitivt en på 50 cm - över markytan ett hinder (jag har faktiskt en vacker sommardag lyckats hoppa 1,15 m med lilla Index)... I vilket fall som så tyckte jag att det gick bra. Min syster hade väl inte samma åsikt eftersom Dilko var i, rev och flyttade på ett antal hinder. Men han lyssnade på mig! Även om han blev lite pigg och drog iväg mot hindren kunde jag enkelt ta tillbaka honom genom att knipa med knäna och ta en förhållning. Mitt dressyrtragglande ger resultat fort! Sista gången gick han klockrent och klarade av svårigheten galoppcavaletti utan att vara i eller snubbla. Resten flöt på bra det med. Så idag har han fått träna både hjärnan och bakbenen väldigt bra. Det var lite variation från det vanliga arbetet iaf, sedan vet jag att jag inte är någon hoppryttare och lipizzaner är väl kanske inte direkt hoppavlade.
 
Min kära syster var med ner som hjälpreda och för att hålla koll på oss. Hon hade ändå med sig Svante så hon försökte att ta lite bilder men man kan väl snällt säga att vädret inte riktigt var med oss. Regn och halvskymning är något som min kamera inte gillar!
 
Ja, jag hade kvar flätan i svansen idag när jag red. Banan var mer en plaskdamm än något annat och vita svansar blir väldigt lätt skitiga.
 
 
 

Russin dressyrbilder, del 2 ;)

Här kommer resten av bilderna :)
 
 
 

Isa, dressyrpass!

Idag red jag också Isa på banan med mamma. Hon kändes ganska fin, lite stel och tjabba lite men annars mjuk. I bland ville hon slå sej fri lite och tyckte hon kunde slippa att jobba. Mest jobbade hon bra och trampade under sej och lyssnade. I vänster galoppen kändes hon jättefin, lyssnade på mej och drog inte i väg däremot ville hon inte jobba lika bra i höger varvet.
 
 

Russin, dressyrbilder del 1 ;)

Idag red jag Russin på banan och min snälla syster fotade mej (och gav mej lite tips). Han gick bra, lite stel i vänster bara men annars kändes han mjuk. Han blev finare efter galoppen, då jobbade han bättre. I vänster varvet ville inte jobba i början, utan la huvudet på sned och skulle fuska lite men det blev också bättre på slutet. I höger galoppen kändes han fin när jag satt ner ordentligt (spänd mej, suck...), i vänster varvet skulle han göra likadant som i traven men fick loss honom där med. I slutet när jag travade kändes han så fin, titta på sista bilden :) Så jag tycker helt klart ridpasset gick bra, ni får några bilder (resten kommer i morgon!) så kan ni se hur han gick ;)
 
Fin ponny <3
 
 
 

Nyduschad :)

Innekatt till trots så lyckades min katt att lukta vidrigt för några dagar sedan. Han fick därmed en trevlig nyårsdusch av mig. Jag insåg då att min katt till 90 % består av päls. Det var en ganska ynklig herre som klev ut från duschen ;)
Framförallt såg svansen väldigt löjlig ut! Men han torkade till efter ngr timmar och luktade så gott av honung och vanilj!
För att reta mig skulle han tvunget beundra utsikten ifrån köksfönstret och snäll som jag är lät jag honom sitta kvar...

// Johanna

Failbilder 2013

Här får ni några failbilder från 2013, både när jag rider och på bara hästarna ;)
 
 
Sista bjuder jag på, vad gör vi egentligen? :p
 
 

Spartacus: Blood and Sand

Så sitter jag här igen. Tom. Efter att ha följt en serie till sitt slut. Samma sak varje gång, ändå så får de där serierna mig att sitta klistrad vid datorn och titta på avsnitt efter avsnitt. För att sedan inse att det hela är över. Den här gången var det Spartacus: Blood and Sand som fick hela min uppmärksamhet. Efter att ha tyckt att de två första avsnitten var lite lama kunde jag inte sluta titta.
 
Så jag har frossat i svärd, blod och halvnakna män under en tid. Den perfekta kombinationen om den blandas ut med intriger och komplotter. Jag har sett Gladiator innan, jag älskar Gladiator, och här lyckades jag hitta en serie som utspelar sig i Romarriket och på en Gladiatorarena. Dessutom en som är en värdig motståndare till en Oscarsbelönad film!
 
Spartacus och Oenomaus

Jag har tuggat på naglarna, utstött glädetjut, svurit och älskat den här serien. Idag firade jag det nya året med att serien efter ett antal episoder av uppbyggd spänning av olika intriger nådde klimax. Och på en sekund så var det hela över. Där satt jag kvar i soffan med den bittra insikten att jag nu - återigen - måste hitta en ny drog.