Dagens tävling (:

Jag och Dilko åkte lite sådär spontant iväg på tävling idag. Hamnade ju som sagt som reserv men lyckades snika mig till en plats pga en strykning. Så vi kom iväg till Lenhovda trots allt. Jag råkar ju typ älska deras tävlingsplats, den är verkligen urmysig! Dock kändes det som om allt blivit mindre sedan jag tävlade ponny? Och nu är faktiskt inte min häst så mkt större trots allt (;
 
Aja, i vilket fall som så var det framridning i ridhus - kanon för Dilko som behöver träna på just det! Så det var spänt och jobbigt ett tag där och jag funderade på vad det var för ök jag hade. Sedan började han resa sig. Vilket är totalt oacceptabelt beteende även om det är på en tävlingsplats. Så jag drog runt honom på en liten volt och sen så gick han i ridhuset som om han inte gjort något annat.
 
Väl på banan så var det lite spänt igen och blev därför lite över tygeln och inte riktigt eftergiven mer än stundtals. Nu bör tilläggas att jag helt och hållet går på min egen känsla för min kära mor lyckades att misslyckas som fotograf/filmare. Hon är en kanonbra hästskötare men hon går verkligen inte ihop med stackars Svante. Nästa tävling så ska jag hyra in någon som kan hantera en systemkamera för amatörer så att jag kan få bra bilder och en film där jag faktiskt kan urskilja mer än en fläck som rör sig (; Alternativt så får hon låna min iPhone, den filmar nog faktiskt bättre än Svante utan fokus (:
 
Men, men jag är nöjd iaf! Dilko var ridbar och kändes betydligt bättre än i Lammhult. Resultatet blev 55 % i vår första LB:2 (vilket egentligen är ett för svårt program) så jag bör vara nöjd och glad.
 
Trött Dilko efter tävlingen. Överstolt över mina fina knoppar den här gången! Dilko har antagligen världens mest knoppvänliga man (:
 
 
 
 

Dagen ;)

Idag har jag ridit båda två, började med Isa. Med henne blev det ett dressyrpass vilket gick ganska bra.Lite stel var hon men jag fick loss henne sen och då kändes hon fin, lyssnade och jobbade med hela kroppen.
Sen red jag även Russin då, han fick en tur i skogen vilket han verkade uppskatta och tyckte det var kul :)
 
 

Vårt nytillskott (:

Vi har ju fått en liten fölunge också. Med stark betoning på liten. Hon är tvilling och den lilla av dem, den andra dog vid födseln. Den här lilla har inte heller haft en lätt start på livet på något vis. Idag så blir hon dock två veckor men det betyder väl inte att vi kan andas ut än. Hon gör framsteg för varje dag och börjar bli allt mer som en helt normal fölunge. Och det är inget fel på henne egentligen, hon har bara fått en alldeles för tuff start på livet. Men hon verkar ha en vilja av stål och verkar inte ge upp för något. Trots att hon när hon föddes var så pass liten att hon knappt nådde upp till juvret.
Men en sak är säker och det är att hon antagligen är den sötaste fölunge vi har haft (:
 

Om SD

Nu när jag är hemma igen så tänkte jag återigen ta mig an en av mina hjärtefrågor. Det allt ökade antalet röster på SD. Jag kan stolt säga att jag såg till att utnyttja min rättighet att rösta och förtidsröstade i EU-valet för att jag inte var hemma på röstdagen. Jag kan också tillägga att jag röstade antirasistiskt. Därför gav det mig kalla kårar när jag såg att SD hade fått ihop 9,7 % av rösterna.
 
Det är nämligen så här enkelt. Jag har ingenting emot personen som röstar på SD, jag ifrågasätter endast åsikterna. Har verkligen den här individen läst på vad partiet faktiskt står för? Precis som alla partier så finns det punkter där jag håller med. Skillnaden är endast att i SDs fall är de färre och flera punkter är sådana som får mig att fundera över om vissa har läst partiprogrammet innan de väljer att rösta på partiet? Klart att de låter bra med sina kampanjer och de trycker ju på punkter som individer som inte vill tänka kritiskt sväljer med hull och hår. Men låt oss nu ta en närmare titt på det hela. För att se vad det är för parti egentligen.
 
Allt nedanstående i kursiv text är direkt kopierat från Sverigedemokraternas egna hemsida.
 
Vi ser med stor oro på de höga aborttalen. Vi vill få till stånd en nationell handlingsplan för att minska aborttalen.

Sverigedemokraterna vill kraftigt begränsa anhöriginvandringen genom att ställa tydliga krav på anhöriga som vill invandra.

Sverigedemokraternas biståndsmål ligger i paritet med FN:s rekommendationer, motsvarande 0,7 % av BNI, vilket innebär att vi möjliggör en besparing på omkring 10 miljarder kronor.

Grundläggande krav anser vi ska vara att man varit bosatt i landet i minst tio år och att man under denna tid uppvisat en klanderfri vandel. Likt många andra länder vill Sverigedemokraterna att det ska införas ett obligatoriskt medborgarskapstest.
 
Att eftersträva ett mångkulturellt samhälle leder till en splittringspolitik där olika grupper på ett ogynnsamt sätt ställs mot varandra.

När det kommer till utövandet av religionen måste det dock finnas tydliga begränsningar. Religionsfrihet innebär enligt vår mening inte någon absolut rätt att få säga eller göra vad man vill i en religions namn.

I de fall ett barn har förlorat båda sina biologiska föräldrar bör barnet ha rätt till både en man och en kvinna som en ersättning för den far och den mor man har förlorat. 

Vi anser det inte vara förenligt med barnens bästa att låta samkönade par och polyamorösa grupper adoptera och inseminera samt att det bör vara upp till de religiösa församlingarna själva att avgöra huruvida vigselakten skall utsträckas till att gälla även andra än två människor av olika kön.

Som infödd svensk räknar vi den som är född eller i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet.

Som assimilerad till den svenska nationen räknar vi den med icke-svensk bakgrund som talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation.

Sverigedemokraterna motsätter sig inte invandring, men menar att invandringen måste hållas på en sådan nivå och vara av en sådan karaktär att den inte utgör ett hot mot vår nationella identitet eller mot vårt lands välfärd och trygghet.

Sverigedemokraterna värnar om asylrätten, men vill samtidigt betona att rätten att söka asyl inte är detsamma som rätten att bli beviljad asyl. Flyktinginvandringen bör vara begränsad till en mindre mängd flyktingar som uppfyller kraven i FN:s flyktingkonvention och som endast beviljas tillfälliga uppehållstillstånd under den period som de livshotande konsekvenserna av den konflikt eller naturkatastrof man har flytt ifrån varar. Flyktingpolitiken skall annars primärt vara inriktad på att hjälpa flyktingar på plats, i krisområdenas närhet.

Så, tänk nu ett steg längre. Är det här verkligen en politik som någon kan säga sig stå bakom? Är det här verkligen vad vi i Sverige uppfostras till att tycka och tro på? Min uppfostran går stick i stäv med med de här uppfattningarna och jag betvivlar att jag är ensam om det. Jag önskar bara att fler valde att faktiskt ta sig tiden att läsa på om partiet som de faktiskt lägger sin röst på. Jag kan nämligen helt ärligt säga att jag la ner den där kvarten på att läsa mitt partis partiprogram innan jag la min röst på dem. Det kommer jag även att göra innan jag röstar i riksdagsvalet. På så vis vet jag vad jag har röstat på och inte enbart lyssnat på valkampanjer som gör allt för att locka röster.

 
 
 

Beautiful pictures

Här får ni några härliga vårbilder :)
 
 
 

Återvänt från Skåne :)

Nämen hej igen! Gissa vem som kommit hem från Skåne liksom? Ska man göra som alla andra bloggare och skriva om hur underbart det varit eller ska vi köra lite mer realistiskt? Okej, såhär då:
 
Det har varit en bra övning! Jag jag sovit i lastbilen hela tiden (själv) och enda gången det var lite jobbigt var när jag vaknade av att det hällregnade och insåg att takluckan var öppen... Aja, det hann inte bli så blött. Annars har solen skinit från en klarblå himmel och jag har njutit - fram tills igår då jag drog på mig första klassens förkylning och satt halva dan med sovsäcken runt mig för att hålla värmen. Feber? Eventuellt. Men nu är jag hemma igen och tänkte bjuda på en massa härliga bilder från övningen :)

Jag har nämligen kört lastbil, ganska mycket (läs: det är vad jag har gjort)

Nej, jag fick inte köra galt men jag fick sitta i den en stund.

Och här bodde jag då ett litet tag. På en äng mitt i Skåne :)

Och för att följa trenden, en vacker selfie. Några dagar sedan jag duschade med camofärg i ansiktet och en blommande syren i bakgrunden.
 
// Johanna

Pojkarna ;)

Här kommer några bilder på Thunder Boy & After Light :)
 
 
 
 

Pigga ponnyer!

Idag har jag ridit båda i skogen, började med Isa idag. Isa fick altså en tur i skogen med mamma, något som hon uppskattade. Lite studs i galoppen och sen var man tvungen att dampa ur lite när vi några hästarna kom springandes i en hage bakom oss. Så, dom kom springande bakom och först bara taktade hon, sen började hon studsa lite och till sist när jag inte släppte henne blev hon arg och sprakade/bockade/studsade+backade nästan ner i ett dike, knäppis :p Sen kan jag säga att det kändes som hela rumpa försvann på henne och hela hon skulle kasta sej frammåt, vaddå fullblod? ;)
Sen var det Russin tur och han fick också en tur i skogen, galoppträning. Han var också lite pigg, smyg ökade gärna lite så jag inte skulle märka det ;) Dock fick inte ha det tempot hela tiden då jag vill att han ska jobba lite saktare. Annars var han duktig :)
 
 
 

Två ponnyer ridna!

Idag har jag ridit båda två och båda fick gå på banan, dressyr. Först ut var Russin och han gick bra. Lite stel, mest i vänster sidan men annars var han mjuk och jobbade där jag ville ha honom. Galoppen var superfin och jobbade verkligen på bra där :) Avslappnad och mjuk när jag travade av, sen gjorde jag några skänkelvikningar också och det gjorde han riktigt bra!
Sen var det altså Isas tur och hon gick också bra. Lite vanligt tjabb i vänster varvet men annars jobbade hon bra och var mjuk o fin. Galoppen var också fin, dock blev hon lite väl pigg i bland ;) För övrigt ett bra pass :)
Förutom att både jag och hästarna var genomsvetta pga. att det var sjukt kvavt ute så var det bra pass!
 
 

Fördriver tiden :)

Fördriver tiden på övningen på diverse sätt. Kommer för min del inte hända någonting förrän ikväll. Ska bara se till att alla får det de behöver när de kommer tillbaka igen. Så har läst bloggar, kollat Facebook och Expressen där jag hittade något roligt.

Hur du vet att du är en nörd. Ska man skratta eller gråta när man inser att allt stämmer på mig? Hästnörd kanske...?

// Johanna

1 år med Russin!

Idag är det ett år sen Russin kom till mej och det är sjukt hur fort tid kan gå! För det första är jag otroligt tacksam över att få ha denna underbara ponnyn :) Sen har både jag och Russin utvecklats mycket under denna tiden och så har vi ju lärt känna varandra. Det har blivit många fina minnen och härliga ridturer och förhoppningsvis blir det ännu flera! Jag tänkte vissa er lite bilder och någon film under detta året ;)
 
Maj 2013 några dagar efter han hade kommit.
Juni/juli 2013 start i första dressyr/hopptävling med stilpris vinst i hoppning och vinst i dressyren! En härlig dag på Millegarne när vi "badade" oxå :)
Fotografering i oktober 2013.
Glad Russin i hagen.
Dressyrpass januari 2014.
Hoppträning.
Regional Lb-debut, februari 2014.
Hopptävling maj 2014. Fina ponnyn <3
 
Första hopptävlingen. 
Senaste hopptävlingen.
 
Det blev ett långt inlägg med mycket bilder och några filmer men jag hoppas ni tyckte om det :)
 
 

Dagarna!

I måndags- Red jag Russin på banan med Johanna, det blev ett dressyrpass. Vi slapp åskan och nästan regnet som låg runto omkring oss medans vi red! Iaf gick Russin bra, var lite stel i vänster men för övrigt var han mjuk och jobbade bra :)
går- Russin fick en tur i skogen med mamma och Johanna, något som han uppskattade och var pigg o glad. Blev en liten spark i galoppen ;) Isa fick en promenad i skogen!
dag- Isa fick en tur i skogen med mamma och det gillade hon och jag :) Russin fick en liten promenad.
 
 

Övning på gång!

Wiho, då börjar äntligen den roligaste perioden på hela året. Tiden då jag är mer borta och sover i skogen än är hemma... Jaja, de lovade fint väder den här gången så att få se Skåne i vårskrud kanske kan bli ganska trevligt. Och jag tjänar extra pengar. Plus en hel del ledighet. Så, jag försöker se det bästa med det hela. Under min vistelse i Skåne så blir det att hålla tummarna för en enda liten strykning så att jag ännu en gång kan halka bort från reservplats och faktiskt få åka till Lenhovda och tävla. Något måste jag ju se fram emot så vad är inte bättre än en tävling? Jag kan ju alltid öva programmet utan häst under dötiden, så har jag något att göra och får för alltid stämpel "konstig" (;
 
 
 
 

Bilder!

Här kommer de sista bilderna från dressyrtävlingen :)
 
 
 
 

Failbilder, dressyrtävlingen!

Haha, jag bjuder på dessa bilder. Vaddå att ponnyn hade kul? ;)
 
Hm.. Ingår detta i dressyrprogrammen? :p
 
 

Dressyrtävling :)

Idag var det dressyrtävling för mej och Isa, sista omgången med laget. Red alltså en LB:1 (förklass) och en LA:1 (lagklass) och det blev lite blandat resultat. Till förklassen kändes hon superfin på framridningen, mjuk och lyhörd. Väl på banan blev hon lite spänd i början men inte så farligt och sen gick hon jättebra genom hela programmet, eller ja  det blev lite studs i mellangaloppen då hon tyckte det var kul! Annars hade vi inga direkta missar.
Vi red ihop 58.96 % (domaren låg rätt lågt i ponängen!) så det var helt okej iaf.
Sen lagklassen, på framridningen var hon lika fin som till andra klassen och det kändes verkligen kanon. På banan blir hon lite mer spänd (tittar på saker runt omkring) men i travdelen går ganska bra, lite spändare bara. Sen kommer galoppdelen.. Där ville hon inte vara med längre, det blir studs, hopp och springade på sidan för allt "farligt". Sista galoppfattning reste hon sej i men ökade galopp gjorde hon efteråt iaf :p Aja, vi fick 50.79% och mer var vi inte värda. Fast laget blev iaf zon segrare och tvåa i dagens lagtävling, så nu är vi vidare till final! :D
N får lite bilder från dagen, resten kommer under veckan ;)
 
 
 
 

Det var minsann bättre förr!

Att jag är en de som hatar att lokallicensen försvann är säkerligen ingen nyhet. Nog för att jag tjänar mina egna pengar osv men jag har inte den minsta lust att ge en överdriven mängd till ett förbund som jag inte har en aning om vad de gör mer än hittar på en massa lustiga regler jag måste hålla stenkoll på. Så jag älskade idéen med endagslicenser. Framförallt för mig som inte har någon aning om hur mycket jag kommer tävla Dilko iår, han är ju ändå bara 4 år.
 
Nu hatar jag det. Något mer ogenomtänkt system tror jag inte man kan tänka sig. Jag fick avanmäla mig till en tävling. Licenspengarna gick upp i rök. Skulle spontananmäla mig till Lammhult över en helg för att jag såg att den höll på att bli full. Eftersom jag som vanligt inte hade några pengar på kontot fick jag lösa det genom att anmäla min syster istället. Är man desperat så är man ju! Men det gick bra att byta ryttare sen ändå. Lite senare anmälde jag mig som reserv till en tävling. Efter några strykningar kom jag med och blev givetvis väldigt glad! Glad i hågen kontrollerade jag att jag hade pengar på kontot och en okopplad licens.
 
Sedan kopplade jag bort allting med likviddagar och allt vad det nu är. Av en slump loggade jag in på min TDB idag och döm av min förvåning när jag såg att min anmälan var återtagen?? Då hade min okopplade licens plötsligt i efterhand utnyttjats till tävlingen förra veckan. Ytterst frustrerad över att ännu en gång det här året behöva inse att det där systemet är så pass oanvändarvänligt att inte ens jag som tycker om ny teknik kan försvara det så fick ringa ytterligare ett samtal. Jodå, min telefonskräck kommer försvinna om det ska hålla på såhär.
 
Tacka vet jag när man gick in på förbundets hemsida för att kolla tävlingsterminen och sedan skicka in ett mejl till arrangören med min anmälningsblankett och sedan få ett tack för din anmälan till svar. På tävlingsplatsen visades sedan min plastbricka för lokallicens upp (en licens man löste tidigt för att hinna få sin bricka och hade inte någon överdriven tilltro till vårt datoriserade samhälle där allt finns ett musklick bort)! Nå, kan man i protest gå tillbaka till det tro?
 
Det här tycker jag om. God natt!
 
 
 

Veckan!

Den här veckan känner jag att det har blivit riktigt dålig uppdatering men här får ni iaf ridning under veckan ;)
 
Måndag- Dressyrträning med båda, Isa var först ut. Med Isa var det där vanliga att först få loss henne ordentligt framför allt i vänster varvet. Det fick jag också och då blev hon kanonfin, sen gjorde vi bla. skänkelvikningar och 10-meters volter. Det funkade bra, volter blev det dock lite problem med i början. Sen var det Russins tur, vilket gick bra! Fick lite tips på hur jag skulle rida honom och då blev han ännu finare och fick jättebra gång :) Blev en hel del tid på övergångar också!
 
Tisdag- Hoppträning för Russin. Mycket vikt på avstånd och svängar, vilket funkade bra för oss (oftast!). En del gånger fick vi lite missar och kom fel då jag släppte han för mycket och inte red ordentligt. Annars var det väldigt bra övningar och sådant vi behövde träna på :)
 
Onsdag- Russin, fick en lugn tur i skogen mest för att sträcka på benen efter träningarna men det verkade han gilla iaf. Isa- En tur i skogen med Johanna på en glad och pigg ponny! :)
 
Torsdag- Isa fick ett dressyrpass och så tog jag ut två bommar att trava/galoppera över, mest för att det skulle bli roligare för henne. Bra gick hon också, lyssnade och var mjuk o fin! Bommar var stenkul tyckte hon och studsade lite innan i galoppen, haha! Det var, "släpp mej då!". 
Russin fick en liten promenad.
 
Fredag- Russin fick ett pass i skogen, galoppträning. Något som han tyckte var roligt och drog gärna på :) Vi tog lite längre än den vanliga rundan så lite trött var han allt. 
Isa fick en promenad.
 
Idag- Russin en tur i skogen, båda uppskattade den nog lika mycket så det blev en mysig tur i härligt väder! 
Isa fick en promenad :)
 
// Julia
 

Iza är SD:are

Efter ett tags funderande så jag äntligen förstått mig på Julias kära Miz Izola. Det är nämligen enkelt. Hon är Sverigedemokrat. Det är simpel logik. Iza hon tycker inte om Dilko och Dilko som ju är vit är en lite udda typ som man har rätt att mobba. Han sticker ju faktiskt ut, han är ju skimmel och det vet ju alla att hästar ska vara bruna! Inte nog med att han ser annorlunda ut han är invandrare också! Jodå, hans morfar är ju trots allt österrikare och hans farfar är från Ungern. Iza hon är ju minsann en sann skandinav från Danmark och har bott i Sverige längre än Dilko.
 
Så eftersom nu Dilko är det svarta fåret som ser annorlunda ut, beter sig annorlunda och har problem med språket så är det helt normalt att rynka på ögonbrynen och skrika "ÅK HEM!" till honom. Det är också helt okej att bita på honom för att man inte tycker om honom. Speciellt när han går före, tar alla faror och redan är i en utsatt position. Iza, en medelålders dam värnar om kärnfamiljen och följer traditionerna till punkt och pricka. Hon går ihop med sin hingst och är kär i honom var tredje vecka, helt i enligt regelboken.
 
Eftersom nu den äldre generationen vägrar att anpassa sig och ändra på sina traditioner får vi helt enkelt hoppas på det yngre gardet. För till motsats till Iza så tycker både Thunder Boy och After Light om Dilko. De har inte fattat att han ser annorlunda ut, eller att han beter sig lite lustigt ibland, inte är han sämre på att kommunicera än vad de är heller. Han är ju både stor och stark och berättar massor om livet som mamma minsann inte sa till dem. Han är en idol och en förebild och unghästarna ägnar inte en tanke åt att hans farfar och morfar inte var svenskar, eller att han är vit.
 
Vi människor föds mer eller mindre utan instinkter och ändå kan vi inte lära oss alla är vi människor oavsett etnicitet, kön, religion eller sexuell läggning. Konstigt nog kan hästar som rent instinktivt inte tycker om utstickande individer, så som en skimmel, ändå lära sig att tycka om dem. Och vi påstår att vi är smartare än djuren?
 
Tillsist, det sista argumentet för att Iza är SD:are. Jag är inte bekväm med individer som uttrycker sådana åsikter, precis som jag inte är det minsta bekväm av att sitta på Izas rygg!
 
 
 

Söt Russin ;)

Tycker dessa bilder är lite söta på Russin, framför allt första den andra är mest rolig ;)
 
 
 
 
 
 

Härliga ponnyer!

I fredags red jag Russin på banan och han gick så bra :) I början var han lite stel och jag red inte ordentligt så det var mitt fel också att det inte gick lika bra då. Fast sen, när jag red så släppte allt och han blev riktigt fin! Han fick så härlig gång, var mjuk och lyssnade kanon, så ett riktigt bra pass ;)
 
Igår red jag båda och började med Isa. Hon fick ett dressyrpass och kändes fin hon med. I början bråkade vi lite om hon verkligen var tvungen att jobba, framför allt att jobba i vänster varvet. Fast när jag fick igenom det kändes hon kanon, mjuk och lyssnade. Galoppen var hon också jättefin i, jobbade verkligen där jag ville ha henne. Så ett bra pass då med! :)
Sen fick Russin en tur i skogen, vilket han verkade gilla ;) Pigg och tyckte det var kul att galoppera och framför allt när det var en jättefin gräsväg som vi galopperade på :) 
 
Idag har jag ridit Isa i skogen med mamma och Johanna, fint väder fick vi inte (regn..) men hästarna var pigga och glada iaf ;) Isa var som sagt pigg och studsade runt lite, haha! Blev en härlig tur trots vädret.
 
Ponnyerna idag ;)
 

Tävlingsdebut!

Dilko och jag har idag gjort vår tävlingsdebut ihop. För egen del så betydde det att jag efter ett uppehåll på 2 ½ år hamnade på en tävlingsbana igen! För en tävlingsmänniska som jag så blev det ett sant nöje att själv få tävla igen. Nu var det ju inte så att vi direkt "tävlade" det var en träning för Dilkos del att få komma ut på en tävlingsplats. Och han skötte sig så himla bra så! Han har inte varit ute många gånger men står snällt själv i transporten, är helt cool i all hantering och inte överdrivet spänd på framridningen. På banan var det väl en helt annan sak. Han är inte så van vid ridhus och tävlingen gick inomhus (kanonbra träning för Dilkos del!) så det var med viss övertalning som det klevs in i ridhuset. Sedan var han rejält spänd hela tiden, reagerade på sin egen spegelbild samt en dörr men började slappna av mer mot slutet. Sista uppridningen kunde man faktiskt ana att jag hade en häst som var utbildad för ett LC-program (; Jag betvivlar dock inte att det här är något som kommer att försvinna med lite erfarenhet, jag kan ju inte kräva att en 4-åring gör allting klockrent direkt. Resultatet är väl inte något att stoltsera med vi skrapade ihop 51,667 % och hamnade på plats 11 av 13.
 
Men jag är nöjd och glad ändå och håller tummarna för att någon stryker sig i Lenhovdas LB:2 så att jag som förste reserv kan få åka dit och träna/tävla!
 
Mamma lyckades få med oss på ett par bilder på framridningen. Dilko fick förresten för första gången använda sitt nya schabrak och han klädde alldeles utmärkt i det (:
 
 
 

Atm


Whiskey håller på att riva lägenheten och totalt älskar att jag håller på att byta lakan så överkastet går att leka med.
 
// Johanna

Veckan

I måndags fick Isa en tur iskogen med mamma. Pigg och glad, tyckte det var kul att komma ut! :)
I tisdags red jag även Russin iskogen med mamma och han tyckte också det var kul. Galoppera var framför allt jätteskoj!
I går red jag Russin igen och planen var att egentligen att rida på banan men när jag såg vädret, hällregn... Så ångrade jag mej och tog en tur i skogen istället, däremot fick han lite dressyrjobb där med och det gick kanon :)
Idag då, fick båda vila då jag inte har varit hemma på hela dagen, jag har varit i Stockholm med skolan.
 

Något gick fel...


Hm, jag vet inte varför men jag har en vag känsla av att dagens sminkning inte blev så bra? Vet inte varför, det är bara en känsla i magen som säger att jag inte ska vara nöjd ;)
 
// Johanna

Bilder

Här kommer det lite fler bilder från ihopsläppning/betesläppningen ;)
 
 
 

Betessläpp

Vi släppte ihop lite unghästar i helgen. Dilko och Thunder Boy har ju gått ihop hela vintern men nu har de fått sällskap av en ettårig unghingst som ska gå här i sommar. Dilko ska bara gå ihop med dem ett tag men det är bästa hagen för honom just nu.
 
Svante fick ju givetvis följa med och fota lite!
Som en parentes, det behövdes en 4 år gammal häst för att få fart på de två andra. Någon tycker visst fortfarande att det är kul att springa runt i hagen?
 
 
 

Hopptävling!

Idag var jag och Russin på hopptävling, vi hoppade bara en klass då det ändå var så nära till tävlingen. Vi hoppade iaf en Lc+5. På framridningen/framhoppningen kändes han väldigt, pigg och framåt. Vi fick till bra språng på framhoppning även om han slarvade när vi hoppade räcket en gång och rev. Väl på banan tyckte han det var jättekul (jag med!) och hoppade kanon! Hela rundan flöt på bra och han kändes så himla fin, glad och pigg :)
Här kommer lite bilder från framhoppning och på banan, även filmen!
 
 
 
 

Helgen...

Då har min långhelg hunnit gå också och jag har inte hunnit göra något vettigt. Iofs så är lägenheten kliniskt ren men det är vad jag har gjort utöver att vara i stallet. Mer eller mindre iaf. Fast det var faktiskt väldigt skönt att bara ta det lugnt i några dagar och göra ingenting. Har hunnit se några avsnitt av Homeland också och plötsligt så är ju inte i allt för stort behov av att leta efter en ny bra serie igen. Inte förrän jag har sett hela säsong 3, vilket väl inte kommer ta allt för lång tid om jag känner mig själv.
 
Nu blir det att hoppa in i duschen och gå och lägga sig så jag orkar med en hel vecka på jobbet igen...
 
 
 
 

Vissa saker var bättre förr

Ännu en gång kan vi ställa oss frågan vad vi tvingar våra älskade djur till?
Det känns inte som om det längre spelar någon som helst roll hur många gånger det avslöjas att toppryttarna faktiskt håller på med någon sorts form av djurplågeri. Ännu en gång har Epona.tv gjort ett bra jobb och nu var det dags för Andreas Helgstrand att hamna i blåsväder. Det tjatas om ögonblicksbilder och redigeringar men vem skulle överhuvudtaget vinna på det?
 
Ponera att bilden är redigerad. Vem skulle det drabba hårdast? Inte ryttaren i fråga som kan gråta ut i pressen, kalla sig för oskyldigt anklagad och få fullständig upprättelse. Det skulle gå ut över den organisation som först publicerade bilderna. De har ingen makt redan som det är eftersom ryttarna är uppbackade av både stora sponsorer och förbund som FEI. Gör det ett enda felsteg blir det genast nertrampade av den stora maskin som gör att för att rädda ansiktet ännu en gång.
 
Med andra ord. Jag betvivlar inte att bilden är riktig. Däremot är det svårt att avgöra om det är en ögonblicksbild. Vad man ändå inte ska glömma bort är att det här är ett ögonblick som jag anser är fullständigt oacceptabelt, oavsett. Att det dessutom visade sig att hästen vid en veterinärundersökning faktiskt var öm i käkarna kan ge en viss antydan om att ögonblicket varade lite längre än under den tid bilden togs.
 
För att avsluta det här kan vi ta ytterligare en liten koll på dressyrsportens utveckling.
Fundera över vilken av hästarna som klarar TRs kriteri för en ökad trav:
Ökad trav skall kännetecknas av att hästen med liksidig steglängd, där de
diagonala benparens skenor är parallella, ökar sin steglängd så mycket som
möjligt så att den med ett tydligt övertramp vinner mer mark. Detta åstadkoms
genom kraftigt påskjut från bakbenen. Hästen skall förbli på tygeln men skall,
utan att “luta sig” mot bettet visa en något längre och friare form. Genom god
bogfrihet skall framhoven sättas i marken på den punkt, mot vilken den är på
väg i stegets längsta moment. Ökad trav skall vara balanserad, rytmisk och fri
från spänning.
 
Eller piaffen?:
Piaff är en mycket samlad, taktfast och eleverad trav på stället. Hästen skall vara
mjuk och eftergiven i ryggen. Genom bakdelens ökade sänkning till följd av ökad
vinkling i bakbenens ledgångar, ges framdelen stor frihet, lätthet och rörlighet varav
även följer större bogfrihet.
Varje diagonalt benpar lyfts och återvänder till marken växelvis med jämn rytm. Det
fjädrande belastningsmomentet förlängs något. I princip skall tån på det upplyfta
frambenet vara i höjd med mitten av det nedsatta frambenets skenben och tån på
det upplyfta bakbenet alldeles ovanför kotleden på det nedsatta bakbenet. Halsen
skall vara rest och välvd som en naturlig följd av den undersatta bakdelen.
Nacken skall vara högsta punkt och nosen skall vara nära lodplanet. Hästen skall med
ett mjukt och lätt stöd förbli på tygeln. Hästen skall ständigt bjuda framåt och omedelbart när ryttaren så begär, upphöra med piaffen och övergå till önskad gångart.
 
För att klargöra en sak. Om ni nu drar samma slutsats som jag har gjort vill jag poängtera att jag inte vill hänga ut någon ryttare på det minsta sätt. Jag vill visa på dressyrsportens katastrofala utveckling vilken inte jag, eller någon, kan skylla på ryttarna utan på organisationen bakom med domare och förbund som tillåter den här utveckling och uppmuntrar den här "dressyren".
 
 
 

Dagens ridning

Idag red Isa i skogen med Johanna, hon var pigg och glad! Tyckte det var kul att komma ut i skogen igen ;) 
Russin hade vilodag men jag hade inne och ryktade honom, vilket uppskattades tror jag. Vi tog även en liten skön promenad i skogen :)
 
 

Dagen!

Idag började jag med att rida Isa i skogen med mamma, det blev den rundan där det ligger ett träd och är några bäckar också, så vi lät dom hoppa där vilket Isa tyckte var jättekul! :) Annars var hon pigg och taktade en del. 
Jag red även Russin, han fick ett dressyrpass. I början var han lite stel men sen lossade han mot slutet och kändes riktigt fin ;) Han var mjuk och lyssande, framför allt i galoppen!
 
Som ni läste fick jag även testa Dilko idag när jag var med Johanna ner och det var jättekul! Jag får säga att han var väldigt mjuk och lyhörd att rida och hans trav var väldigt härlig :) Vi hoppade ju också ett språng, vilket gick bra.
 
 
 

Hoppning på schemat (:

Idag fick Dilko lov att hoppa lite. I den vanliga stilen när det gäller oss två: hellre än bra. Men vi hade iaf kul och jag måste säga att han börjar bli bättre och bättre ju mer han hoppar. Han kommer ju aldrig kunna hoppa 150-banor men vi ska nog kunna klara av en lokal hopptävling om några år!
Julia följde med ner och fotade oss...
...och hoppade för första gången upp Dilko! Ja, det finns en anledning till varför jag rider dressyr och hon hoppar som synes. Bortser man från att Dilko slarvar så är det ganska lustigt att det ser bättre ut när Julia för första gången hoppar honom än när jag hoppar honom för typ tionde gången. (;
Det är iaf väldigt, väldigt skönt att ha en häst som inte bryr sig det minsta om tittiga hinder (är inte det ett kriterie för en bra hopphäst?). Presenningen fick vi ta in igen då den blåste bort men annars så har han testat allt vi har i hinderboden och inte tittat på något än!