Alla dessa krav...

Normalt sett hade jag nu suttit djupt nedsjunken i en föreläsning och skrivit så att fingrarna blöder. Men på något vis så kände jag att jag är värd en riktig semester. Inte för att jag på något vis är i fas med plugget. Det vore antagligen årets lögn. Men för att jag snart går på en välförtjänt julledighet och då har tid så det räcker och blir över till lite plugg. Jag kan i ärlighetens namn inte direkt påstå att jag har lagt ner min själ i pluggandet. Det har varit en bisyssla på helger och lediga dagar (ja och så skrev jag en hemtenta på högvakten). För er som nu är sugna på resultatet så kan jag meddela att jag med marginal har varit godkänd på allt.
 
Med det här vill jag inte slå mig för bröstet och tala om hur enormt duktig och förbannat smart jag är - för det är jag inte, Jag är inte alls någon övermänniska. Däremot så hatar jag den där hysterin det har gått i pluggandet. För det är precis vad jag vill kalla det. När det ska pluggas i veckor innan ett prov, hela boken ska kunnas utantill helst både fram- och baklänges. Min självdisciplin vill bara spy på sånt. Om jag har öppnat boken tidigare än två dagar innan provet/ tentan då är jag ute i allt för god tid. Det handlar väl enbart om att lära sig det som faktiskt är relevant? Måste man vara så fruktansvärt duktig hela tiden? Kan man inte släppa på kraven lite ibland?
 
Vi har väl ändå tillräckligt med krav på oss. Det är inte så att vi behöver ytterligare ett krav att leva upp till. Jag säger inte att man ska strunta i sin utbildning. Hade jag levt efter den principen hade jag snart haft tre vinklar på mina kragspeglar och krävt att mina kollegor titulerade mig Sergeant. Så är det inte. Istället sitter jag på ett studentrum i Kalmar efter att ha tagit ledigt från mitt jobb så att jag kan skaffa mig den där utbildningen alla tjatar om. För det är ett krav vi alla har på oss. Att utbilda sig, göra karriär, tjäna pengar, få karriären att gå ihop med familjen. Utöver det ska du vara stylad och snygg, trevlig och rolig, umgås med dina vänner och träna för att få den där perfekta kroppen.
 
Det finns krav från samhället så att det räcker och blir över. Inte behöver vi väl pusha varandra utför kanten i jakten på ännu fler krav? Vi behöver inte sitta på ett kafé med en latte i högsta hand och plugga till tentan om en månad. Vi kan likaväl inse att ibland så räcker det gott och väl med att vara lagom. Frågar du mig är inte lagom att plugga alla dygnets vakna timmar. Det är att plugga så pass att man inte känner ångest eller press utan är nöjd. Nu kanske alla som pluggar på detta vis faktiskt är nöjda och glada men min erfarenhet säger mig att de är nervösare än jag, prokrastinationens okrönte drottning, inför ett prov eller tenta vilket faktiskt betyder att vi har ett problem. Och det ligger i de krav vi har från både samhället och oss själva. Ibland är det bara skönt att släppa på alla krav och bara vara.
 
Vilket är precis vad jag gör nu! Så nu ska jag fortsätta njuta av tillvaron och lyssna på låtar som "På lantbrukare Perssons gård". Som motpol till dagens skräniga pop så har vi här dagens låttips, har ni inte lyssnat på Björn Afzelius rekommenderar jag det.
 
 
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback