Scandinavium! :)

Då var man här igen!

Har sett dressyren och shoppat en massa mer eller mindre viktiga saker. Nu är åtminstone shoppingbegäret stillat tills Falsterbo och jag har kunnat sitta och kritisera elitryttarna, eller snarare hästarnas exteriör.

// Johanna 

Dressyrträning

Idag så tog jag och Isa oss till ridhus för dressyrträning, vilket gick så himla bra! Vi tränade på delar ur lagtävlansprogrammet, såsom förvänd galopp, skänkelvikning, enkelt byte och lite till. Isa jobbade och gick som en klocka, lite piggt var det i början men sen omvandlades det till jobb och då slappnade hon av, jobbade i fin form. Den förvända galoppen hade vi inga större problem med hon samlade upp sej fint där och lyssnade på mej :) De enkla byterna får vi jobba lite på, hon vill gärna ta något travsteg innan skritt men det är bara och träna!
Tränade även lite ökning/minskning i galopp och det gjorde hon klockrent :)
 
På dagen fick Quini komma ut i skogen och leka med mamma och Ballerina vilket hon absolut uppskattade. Hon tyckte det var så himla kul att springa i skogen och drog väldigt gärna på i galoppen och helst hade vi faktiskt kunnat galoppera hela vägen hem :p Förutom Ballerinas klampar som flög farligt nära huvudet (tur man har hjälm!) så var det en trevlig tur :)

Detta tråkiga väder...

Nu börjar jag helt seriöst bli rätt trött på vädret, regn/snö och blask och ska vi göra det extra kul så tar vi lite blåst på det.. Nä nu får det gärna bli vår snart!
Idag har iaf båda ponnyerna ridits, Isa i skogen med mamma och det tyckte hon var jättekul och var lite pigg :)
Quini fick idag ett dressyrpass på en iaf fungerande banan och passet gick rätt så bra.
 
Någon mer än jag som längtar efter detta nu?
 
 
 
 
 
 
 

Hästbilder :)

Några bilder på hästarna från förra veckan!
 
 
 
 

Pay and jump

Idag så har jag och Quini varit på pay and jump i Vetlanda och vi hoppade 90 cm och 1 m. Hon var så sjukt fin i båda rundorna, vi bara rullade över hindrena och det kändes så lätt! :) Får säga att 1 m rundan kändes ännu bättre, hon tog i mer och taggad till lite mer och de flesta språng kom hade vi rätt distanser så jag kan säga att jag är så nöjd över ponnyn! <3
Film och filmbilder från dagen.
 
 
 
 
 

Duktiga ponnyer

Igår så fick båda ponnyerna varsitt dressyrpass och båda gick bra trots mycket energi och halvbra underlag ;)
Isa fick börja och hon jobbade fint i uppförsbacke samtidigt som hon hade bra energi. Hade önskat lite mer takt i traven men annars kanonfin! Galoppen var hon också fin i, dock bli hon lite pigg och studsig, energi ponny!
Quini gick ut som nummer två och även hon kom upp och jobbade, utöver det hade hon massor med energi som ibland blev lite väl bra. I galoppen ville hon ibland dra iväg lite men det fick vi ordning på :)
 
Idag så har Isa fått en mysig tur iskogen med mamma i det solig vädret! Jätteskönt ute och en glad ponny :)
Quini fick bara en liten skrittur idag men det verkade hon uppskatta.
 
 
 

Some pics on the horses

Fint väder och hästar som vill bli fotade :)
 
 
 
 

Hoppträning

Idag så har jag och Quini varit i väg på hoppträning och jag får säga att det gick riktigt bra! Även denna gången var det en del lydnad och kortare distanser. Lite kluriga vägar var det allt och när jag inte red ordentligt och inte fick tillbaka henne kom vi fel. När jag red, fick upp rumpan och stog i lätt sits samt fick ordning på henne så stämde distanserna och vägarna blev bra. I slutet la vi ihop det här till en liten bana och det fick vi ihop riktigt bra. Då jag gärna blir lite "efter" i laddningen gav mej tränaren tips på hur jag skulle göra och fick avsluta med ett räcke+en kombination för att testa. Och oj, vilken skillnad jag kände! Ponnyn hoppade som en stjärna och allt stämmde, så härligt :D  Allt blir så mycket lättare när jag får tips och fattar hur jag ska göra, då funkar allt :)
 
Har tyvärr ingen film/bilder från idag, så får bjuda på en gammal! Ponnyn <3
 
 
 
 
 

Katterna...

Och nu har katt nummer två hittat in under överkastet. Så jag påminner mig själv om att alltid kontrollera sängen efter konstiga knölar innan jag sätter mig där...

Men mysigt har de allt!
 
 
 

Löshoppning Thunder Boy

Thunder Boy, vår treåring (e. Canterbury - Lasandos), var iväg på sin första löshoppning i helgen. Något som han klarade galant! Jag, som dressyrryttare, tycker det syns att han förstår allt tydligare vad han ska göra efter varje språng. Nu börjar han givetvis att ta i mer när det blir högre så kanske beror mycket på det. Jag måste ändå säga att jag tycker att hans teknik är betydligt bättre än min kära hästs iaf! (:
 
Lillkillen börjar ju bli stor nu! Hoppas att vi kan åka iväg och visa honom på treårstest, det vore väldigt kul att se vad de säger om honom (:
 
 
 

Idag (:

Idag får jag väl helt ärligt erkänna att jag faktiskt har njutit i fulla drag av att vara ledig. Helt sjukt fint väder ute idag. Vilket innebar att jag för att få ut så mycket som möjligt av dagen till och med plockade fram skidorna och tog en tur med syster i det underbara vädret! Jag var ute i går också så den stora frågan är väl vem av oss som kommer har mest träningsvärk efteråt... Jag tror att vi kommer stå på samma nivå eftersom jag redan känner av det hela efter gårdagen. Ibland älskar jag faktiskt vintern!
Världens finaste kille njöt även han i solen och verkade uppskatta till fullo att han äntligen hade chansen att sola pälsen! (:
 
 
 
 

En reflektion

När jag tänker efter så har jag kommit fram till en väldigt värdefull insikt. Ibland åtminstone, men ändå relativt ofta. Jag struntar egentligen i hur folk sköter sina hästar överlag. Jag må sucka, stöna och ifrågasätta men jag har (emellanåt) nått fram till den punkten när jag inte bryr mig längre. Jag har förstått att vi sköter våra älskade djur något enormt olika. Det enda jag inte förstår, och tycker är intressant, är hur vi kan ha så vitt skilda bilder av vad perfektion är. Det är rätt intressant att det finns hur många olika synsätt som helst på hur det ska se ut. Speciellt när vi har en egen liten bibel som tydligt talar om för oss vad som gäller. Då är det ännu mer intressant att det inte finns någon som tycker precis likadant.
 
Hade vi bara följt vår bibel så hade vi vetat precis vad som är rätt och vad som är fel. Nu gör vi inte det idag och då har vi dessa läger som envist smutskastar varandra med diverse glåpord. Kvar står vi alltså med och slåss om vem av oss som har rätt.
 
Vi tar några exempel.
Det här är vad jag anser är målet med ridning. Lyckas jag att få Dilko att göra sådana ökningar är jag mer än nöjd!
Någon annan anser att det här perfektion och att det inte kan bli bättre än såhär, någon gång, någonsin.
Någon annan som i sin frustration försöker att tala om vad som är rätt och fel. Enligt dennes synsätt. Må så vara att argumenten faktiskt är väl underbyggda denna gången. Dock fortfarande ett påhopp och inte rätt sätt att tackla snarstuckna ryttare.
Och så avslutar vi med vad som, enligt mig, är århundrandets mest träffsäkra bild. Med stor sannolikhet gjord av en NH-fantast som anser sig vara proffs på akademisk ridkonst och enbart vill hacka på riktiga dressyrryttare med riktiga dressyrhalvblod.
 
Hur ska vi någon gång kunna komma fram till någon vettigt istället för att enbart kasta skit på varandra? Och måste vi hela tiden tydligt säga "JAG tycker, tänker, anser" för att inte kränka någon som råkar ha avvikande åsikter? Nu inser jag att jag nog trots allt bryr mig ändå. För hästarnas skull. Sedan inser jag lika fort att om jag är den enda som faktiskt läser TR och försöker, så gott mina kunskaper nu räcker, följa vad som står där kan jag likaväl ge upp igen. Låtsas som att det regnar, leva i min egna lilla bubbla och träna min häst på det sätt som jag tror är bäst. För det är ändå det vi ryttare är bäst på, att göra saker och ting på vårt eget sätt.
 
 
 
 

Soligt :)

Idag så tog jag och Quini ut oss på en tur iskogen och ja, den blev härlig! Det blev ett en lite längre runda i både snö och solsken, bara det gjorde en del. Sen att få springa i skogen tyckte Quini var jättekul och drog så gärna på rätt bra :) Vi lyckades träffa på hälge också men det gick bra det med! Lite trött var iaf racerponnyn när hon kom hem ;)
 
Ponnyn i hagen! <3
 
 

Helt normalt ;)

Det är väl inte det minsta konstigt att hitta sin katt liggandes under överkastet va?
Nöjd är han iaf! Jag funderar fortfarande på hur min klumpiga katt faktiskt klarar av det där. Gång efter gång dessutom.
 
// Johanna

Finn ett fel...

Finn ett fel?
Det här är min uniformsjacka. Den har två kragspeglar. Den ena har jag precis sytt dit. Den har två streck (alltså den som syns på bild). Den andra som redan satt på jackan syns inte på bild... Ehm, tja mina sykunskaper är helt otroliga. Tänk efter före någon? Vad är det? 1-0 till mig och en gratis chans att sy om allting igen.
 
Så, skulle bara säga att jag firar att jag påbörjat mitt tredje år på Ing 2 med att få två streck till uniformen! Och jag lovar  att min gamla syslöjdslärare hade blivit sjukt stolt över mina fina, jämna stygn iaf! Dock inte över att jag vände skiten fel först...
 
// Johanna

Upplägg av Dilkos träning

Dilko är nu efter nyår 5 år enligt alla gällande regler. Vilket betyder att han egenligen ska kunna gå LA. Om man ska vara petig och följa vilka klasser som gäller för Breeders och liknande. Nu har jag inga planer på sådant av flera anledningar. 1 han är av rasen Lipizzaner så han är liksom inte riktigt välkommen in i finrummet tillsammans med alla halvblod. 2 jag vill inte pressa honom till någonting - trots allt ska han hålla i många, många år till.
 
Mitt träningsupplägg är för närvarande att rida honom 5 dagar i veckan. Det är en dag mer än tidigare vilket i och med det innebär att jag rider honom lite försiktigare ett par av dagarna för att trappa upp det hela succesivt. Då jag inte har tillgång till ridhus och inte har varken tid eller ork att åka till ridhus är vår dressyrträning förpassad till en snöig ridbana. Vilket egentligen inte gör någonting, det ger enbart mer muskler i bakbenen.
 
Min tanke är nämligen att två av dagarna då han rids ska vara på ridbanan. Ett av passen är mer krävande där jag också sitter ner och jobbar honom en hel del och försöker att se en utveckling. Till exempel har vi börjat öva så smått på skänkelvikningar. Det andra passet är mer basic med fokus på övergångar, ställa och ställa om, galoppfattningar, halter, rida på rakt spår osv. Mycket som givetvis ingår i det andra passet också men det hela sker mestadels under lättridning. Han är trots allt endast 5 år och jag vill inte belasta ryggen alldeles för mycket.
 
De andra passen sker i skogen. Två av dem försöker jag (om det inte är tävling eller liknande) att lägga på helgen så att jag kan rida ordentliga rundor med mycket trav och galopp på varierat underlag (läs: f.n. varierande grad av snö). Där sätter han kondition och muskler för att ha förutsättning och ork till att faktiskt kunna göra bra pass på banan. Något som kräver mycket muskler i bakbenen. Den tredje dagen i skogen blir lite lugnare, en kortare runda i skogen med lite trav och en hel del skritt.
 
På det här viset försöker jag att ge Dilko alla förutsättningar för att kunna bli en hållbar och glad häst som ska få ut så mycket som möjligt av livet. Ridningen kompletteras nämligen med mycket utevistelse i stora hagar tillsammans med kompis och möjligheter att kunna aktivera sig (om han vill). Det kanske inte gör att han kan gå unghästklasser, för det är det säkerligen för lite pass på ridbana/ridhus. Men eftersom jag inte har några planer på att sälja Dilko har jag ingen brådska upp i klasserna utan tar det i den takt som behövs. Istället försöker jag att med den kunskap jag besitter, samt det jag lär mig varje dag, att få en häst som kan skänka mig glädje under många år och som när vi båda är mogna ska ha nått en bit upp i klasserna.
 
 
 
 

Pics 2

Forts.
 
 
 
 

Pics 1

Här kommer lite bilder som jag tog för ett tag sen :)
 
 
 

Helgen slut.

Idag var det söndag igen men bara en vecka till sportlovet, härligt :) Jag har iaf ridit båda ponnyerna, Quini fick börja med en lugnare tur i skogen. Kul att komma ut tyckte hon men hon hade lite energi och hade mer än gärna gjort av med den ;)
Isa fick en tur i skogen med Johanna och hon tyckte det var lika kul att komma ut i och springa i snön idag oxå :) Så hon sprang gärna och efteråt blev hon lite uppe i varv och taktade/spände sej, haha! :)