Större städer och blött väder

Då är jag hemma igen efter en kortare sejour i Kalmar denna gång med en massa exkursioner. Vilket jag tyckte var jättetrevligt, ut i skogen och faktiskt ha tid att titta på saker istället för att leta efter bästa träd/hål/sten att slänga sig i. Dock hade vi inte det bästa vädret men så är det ju tyvärr i Sverige. Men det är inte så att man skrattar av glädje när det börjar hällregna. Mantrat "det måste regna annars växer inget" går genom skallen ett antal gånger. Tillsammans med "det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder". Så frusit har jag faktiskt knappt gjort. Inte mer än om tårna (alltså gummistövlar kan vara döden för mina känsliga små tår) men eftersom valet stod emellan att vara varm och sedan blöt och kall eller vara torr och kall så var det inte så himla svårt.
 
Nu vill jag ju inte vara elak eller så men ibland är jag glad över att vara uppväxt på landet med hästar och dessutom spenderat några år i Försvarsmakten. Jag har liksom sett till att komma välklädd med extra ombyte och mycket extra kläder anpassade för alla väder som det svenska klimatet kan bjuda på. Något som alla verkligen inte har gjort. Gummistövlar, jeans och jacka är liksom inte sådär jättebra klädsel om man ska vara ute en hel dag, särskilt om man inte har med sig varken mössa eller vantar. Det är ungefär lika dåligt som att försöka gå i en mosse med finskinnskorna... Och efter detta klaga över att man fryser.
 
Men vad ska man kräva av stadsbor egentligen? När frågan kom om man får jaga vildsvin och det största problemet var att man frös och såg ful ut i alla kläder så får man väl vara glad över att nästan alla hade gummistövlar på fötterna när vi skulle vara i blöta områden. Konstaterade krasst att det inte var så många som varit ute på övning i en vecka och tyckt att man må vara skitig men åkt hem i samma skitiga uniform och på vägen tagit ett stopp i matbutiken för att det var tomt i kylskåpet. Eller för den delen haft turen att pricka in världens regnväder när man ska rida så man har sett ut så här hela tiden:
Och dessutom insett att det är första gången på ett halvår man har fotograf. Nej, då handlar det inte "vill man vara fin får man lida pin" utan att till varje pris skydda sadeln (för det är typen dödens tråkigt att putsa upp den efter ett hällregn). Kontraster liksom.
 
För övrigt så har jag återigen insett hur mycket jag hatar större städer. Jag är och förblir en hopplös lantis. Stolt har jag deklarerat att jag minsann hittar i Kalmar nu. Och det gör jag, om jag kommer från ett visst håll och kör samma sträcka i precis samma riktning varje gång. Idag skulle jag köra tvärtom och på en sträcka jag inte kört innan. Jag tackade alla gudar för GPS:en och lyckades hitta ut enbart tack vare den. Eftersom skyltningen enbart fokuserade på E22 åt norr eller söder (och Öland) och mitt dåliga minne kommer enbart ihåg att jag ska åka på E22 typ en liten, liten bit men har ju ingen som helst aning åt vilket håll det är. Men nu hittar jag nog den vägen med. Tacka vet jag småstäder och byar, en väg in och samma väg ut dessutom slipper man ju allt folk!
 
 
 

Kattungar

Nu har vi en kull kattungar igen, vad säger ni är dom inte för söta nu? ;)
 
 
 
 

Fler dressyrbilder

Min fina ponny! ♥
 
 
 
 
 

Spring is here

Alltså kan man annat än älska våren ibland?
 
 
 

Bilder, hoppträningen

↑Bakbenen↑
 
 

Dagens ridpass

Idag blev det ett dressyrpass för min och Quinis del och jag lyckades locka ner fotograf (aka. mamma) en liten stund av passet. Quini gick bra, var himla mjuk och fin dock lite stel i sin vanliga vänster sida. Med jobb blev det bättre men hon har gått ännu bättre i det varvet men matte får helt enkelt rida mer nästa gång. Efter galoppen gick hon stundtals ner förlångt med nosen och tappade bakbenen en aning även det rättade vi till sen. Galoppen var superfin framförallt höger sidan, mjuk och himla fin känsla. Hade önskat att hon slappnade av något mer under passet men för det mesta bra form! En del bilder kommer nu och resten under veckan, samt en hel del andra bilder bla. från hoppträningen :)
 
 
 

Min dag!

Jag hatar att känna mig oproduktiv men det är tyvärr precis just det jag kan kalla mig själv för idag. Gårdagens föreläsning kom inte upp så den har jag inte kunnat kolla på. Den andra såg jag igår, så jag renskrev lite anteckningar. Och i morgon så måste jag därför klara av 3 föreläsningar på en dag *suck*. 
 
Positivt är jag har fått båda mina kurslitteraturböcker nu! Jag fick tummen ur och fixade dem för ett litet tag sedan. Den här gången köpte jag faktiskt begagnat, tjänade kostnaden av en hel bok och kände mig som en äkta miljömedveten miljöanalytiker.
 
Jag har passat på att njuta av solen, det kände jag mig värd. Så jag släppte ut katterna också, Cognac får ju gå som han vill men idag fick Whiskey sällskapa honom. De njöt av solskenet båda två.

.
I övrigt så gick Dilko som en klocka (fruktansvärt stolt och nöjd över min fina häst), jag kom ner på normala tider när jag sprang och jag har kunnat vara ute stora delar av dagen. Så jag ska väl inte klaga egentligen.
 
 
 

Det där TDB...

En gång i tiden så var jag en tävlingsryttare med full koll på allting. Nu har lite av det där försvunnit. Mina TR-kunskaper har minskat i omfattning även om jag fortfarande har koll. Men framförallt så har jag glömt bort hur TDB fungerar. När jag tävlade Index kunde jag det där systemet på mina fem fingrar. Sorgligt nog kan jag väl säga att det gör jag inte alls längre. Framförallt så har TDB och jag svårt att kommunicera då våra livsuppfattningar skiljer sig åt alldeles för mycket. Man kan snällt konstatera att jag är tidsoptimist och gärna ute i sista minuten. Det där satans systemet är byggt av folk och för folk som planerar sin semester för år 2050 nu. 
 
Min plan var att för en gångs skull faktiskt vara ute i god tid. Sagt och gjort jag betalade glatt in pengar i söndags, de bokfördes på mitt konto igår. Fram tills dess var det helt lugnt. Uppdaterade Dilkos licens, det gick också förvånansvärt smärtfritt (minns med fasa skapandet av densamma 2014...). I god tid hade jag betalat in medlemsavgiften till VRF och förnyade därför glatt min licens samtidigt som Dilkos. Obehandlad, obetalad. Skrik och panik, vad göra nu då? Minns med ens att klubben måste godkänns licensansökningarna. Gnisslar tänder men tänker sedan att det gör inget sista anmälan är ju på onsdag. Kollar tävlingen inser att jag inte ens kan kolla ordentligt på en kalender. Sista anmälning var visst dagen efter. Gulp. Paniken infinner sig och jag ser framför mig hur jag lyckas missa min och Dilkos typ första och enda tävling den här säsongen. Andas djupt, går och lägger mig.
 
Idag har jag spammat uppdatera-knappen på TDB. Klockan 10:45 ändras plötsligt min licensansökan till grön och betald. Andas ut, anmäler mig och inser att jag faktiskt hade 7 timmar och 13 minuter tillgodo innan tävlingen stängde för ordinare anmälan. 
Jag lyckades tillslut, rätt häst, rätt(a) klass(er) och i rätt tid!
 
Som en parentes så måste jag säga att det har blivit löjligt dyrt att tävla även på låg nivå. Jag löser endagarslicens men så har jag böket med väntan på godkännande istället. Men hellre det än att börja säsongen med att lägga en sisådär 1300-1400 bara på licenser och medlemsavgifter. För att få starta några lokaltävlingar för skojs skull! Och då är ju inte ens startavgiften medräknad... Vart är lokallicensen?
 
 
 

Hoppträning

Så här såg det ut idag, mer info kommer när jag orkar skriva :)
 
 
 

Asså vad gör vi egentligen?

Ibland kan man verkligen undrar vad vi håller på med, rätt kom vi inte iaf!
 
 
 
 

Det där med förutsättningar

Något jag tycker vi glömmer bort ibland inom ridsporten är förutsättningar. Det är något som man både föds med och kan jobba sig till. Vi har alla olika förutsättningar och det tycker jag att vi gärna väljer att bortförklara. I en sport som är så beroende av pengar är det rätt givet att om man har ett bra kapital och alltid har haft så har man det även lättare. Med det sagt behöver du inte vara en bättre ryttare - för ryttarkänslan kan du inte köpa för pengar. Men du kan träna dig till att bli bättre fortare, du har ett bättre hästmaterial och kan alltså nå bättre resultat snabbare. 
 
Om vi då tar ett exempel. En ryttare med bra startkapital har två alternativ. 1. Du köper en färdigutbildad häst som kan utbilda dig som ryttare men även ge dig möjlighet att snabbare klättra i klasserna. 2. Du kan köpa en unghäst med enorm potential. En ryttare utan dessa förutsättningar får köpa sig en underdog eller det som blev över och hoppas på det bästa.
 
Ryttaren med rätt förutsättningar har råd att lägga massor på träningar medan ryttaren utan dessa förutsättningar kan träna 1 gång varje/ varannan vecka. Givetvis går det fortare framåt om du alltid kan få hjälp istället för att sitta hemma och slita sitt hår. Kan du dessutom få hjälp i form av att skicka iväg unghästen på utbildning eller att din tränare rider den ibland kommer det givetvis att leda till en ännu snabbare utveckling.
 
Utöver det här kommer alla andra krav. När du väl står där med din häst, tränar och är glad så finns det så mycket annat som tillkommer. Den där sadeln som kostar två månadslöner - för du har förstått att den du har till hästen egentligen är en slit-och-släng-sadel för unghästar. Det tränset du har är inte anatomiskt utformat och utan denna finess så skadar du hästen djupt. Det ska "vetcheckas", helst en gång i kvartalet och har du nu inte råd med det är du inte värd att ha en häst. Och handla för guds skull inte på Börjes! Märkesgrejer ska det vara. 
 
Jag som har råd att ha min egna häst, träna och tävla med den är i det här fallet någon som är priviligerad. Att ha en häst är nämligen inte något för alla men vi behöver väl inte stänga grinden för ännu fler? Vilket är lite det vi gör när vi naivt säger att alla kan och så här måste man göra och det här måste man ha för att kunna ta hand om sin häst. För att hästen ska må bra och inte bli skadad och må dåligt. Jag tror att alla som har häst älskar hästen djupt och tar hand om den så gott de bara kan. Och jag vill att ridsporten ska vara en sport för alla. Men istället för att den faktiskt blir det skapas bara ytterligare hinder. Istället för att kärleken till hästarna ska hålla ihop ser jag en uppdelning mellan olika kategorier och det är tråkigt. 
 
Det här har jag funderat över sen jag och mamma gick på mässan på GHS. När jag kollade prislappar, suckade tungt och tänkte "nej, det här har jag inte råd med". Då insåg jag att ridsporten inte tillhör alla. Jag med min rätt "normala" inkomst har inte råd att köpa mycket av de grejer som fanns där. Inte utan att skrapa på alla konton jag har. När jag konstaterade att en hjälm - vilken alla behöver - kostade lika mycket som alla våra sex innerdörrar ihop suckade jag bara tungt och tänkte vilken rikemanssport det har blivit ändå!
 
När jag började tävla ponny fanns ungefär hälften av utrustningen och man red för att det var kul. Nu ska allt vara en satsning och satsa det kan alla göra. På sitt sätt. Men samtidigt förstår man när går där på mässan och tittar på alla grejer att det här är något som bara tillhör en viss del, inte något för alla. Och det här lär vi våra barn samtidigt som vi bestämt hävdar att ridsporten är en sport för alla. Ja, det må den vara men det är bara vissa som har förutsättningar för att nå sina mål.
 
 
 

Some pics

 
 
 

Trötta pållar

Jätteskönt i vårsolen eller vad säger ni? ;)
 
 
 
 

Just nu

Äntligen, äntligen så har jag lyckats få till tjänstledigt för studier på jobbet. Idag är min första lediga dag och jag har typ passat på att göra ingenting. Komma ikapp med plugget givetvis men inte ansträngt mig nämnvärt. Som nu, jag och Whiskey spenderar tiden såhär.

I solen på vår altan. Helt, helt underbart! Jag började faktiskt med att skala potatis, ute för att få andas lite friskt luft. Nu vill jag inte gå in igen. 
Men är nog dags att komma tillbaka till verkligheten och beta av en föreläsning till. Målet är ju att vara i fas igen på fredag. 

// Johanna

Bilder från hoppningen

Här kommer äntligen några bilder från hoppningen för ett tag sen :)
 
 

Dagen

Idag var det dax för hopptävling igen och detta var andra omgången med laget, hoppade Lb & Lb. Första klassen hade vi lite "handbromsaktig" och några hängande språng så pilot kunde ridit lite bättre! Det blev ett stopp på ett gult räcke där Quini bara "shit ett hinder" vilket kan ha sin förklarning genom att hon inte såg det ordentligt då vi kom från solljus och in i ett mörkt ridhus. För övrigt var det ändå en bra runda :) Andra klassen var hon superfin i med bra driv och hoppade fint men slarvade på två hinder= 8 fel vilket också gjorde att laget blev 5:a. Mycket bättre känsla i denna klassen och ponnyn var duktig i båda klasserna :)
 
 
 
 

Dagens Whiskey

Nu är det dags för en dagens Whiskey igen. Han lockar till många leenden den lilla katten. Som nu i helgen:
Annars så har jag på hästfronten hunnit med mycket i helgen. Dilko har både hoppat och tränat dressyr! Bilder från hoppningen dyker nog kanske upp inom närtid. Jag ska bara hinna med en hektisk vecka till sen blir det lite studieledigt. Bra för mig, mindre bra för min ekonomi... Men det gör åtminstone att jag har lite tid över igen!

// Johanna

Senaste ridpassen

I fredags stod det alltså hoppning på schemat och här blev det mest fokus på gymnastikhoppning. Quini tyckte att hoppning var väldigt roligt så min första övning att hoppa som en åtta gick sådär. Damen drog gärna efter första hindret och ville helst ligga ner i svängen till nästa ;) Efter en stund fick vi till det och sen tog vi det några gånger igen under passet! Nästa sak bestod av en linje med räcke-ca 9,5 m cavaletti-ca 9,5 m oxer. Här försökt jag få in 3 galoppsprång mellan varje men Quini ville helst dra. Till sist fick vi till den övningen oxå och som avslutning tog vi bort räcket och hoppade cavaletti-oxer lite högre, fin ponny :) Fler bilder får ni under veckan när jag har tid.
 
Gårdagen bestod av dressyrträning för Sissi Lilja som klubben hade ordnat. Vi tränade då i grupp och började med en övning att rida på volt och verkligen se vägen. Sen red vi skänkelvikning först från medellinjen och sedan från spåret, dessa övningar gjorde Quini superfint, hon var verkligen mjuk och jobbade! Hade önskat lite bättre flyttning åt vänster men det behöver ryttaren träna på med. Galoppen gjorde vi på spåret med volt vi C, A och här drog hon iväg lite i höger sidan men när jag fick tillbaka henne fick hon härlig galopp ;) När vi travade av var hon så himla avslappnad och sökte sej jättefint neråt, ett bra pass kan man säga! Sen måste jag ge min ponny en stor guldstjärna som skötte sej galant med i/urlastning trots att jag var själv :D
 
Till sist blev det en härlig skogstur med mamma och Ballerina idag, ponnyn tyckte om att få springa och jag hade inte heller något emot det ;)
 
 

Det här har vi roat oss med idag :)

Idag stod det lite hoppning på schemat och det blev mest småsprång med avslutning på högre höjd (typ tre språng). Pigg ponny kan man lugnt säga att jag hade och damen ville göra lite som hon ville ibland men alltid kul när dom tycker om det iaf :) Mer bilder och info kommer, här är smakprov!