Dagens hoppträning

Glad ponny på dagens träning men fin var hon också när matte red :) 
 
 
 
  

Måste man röntga?

Hela tiden kommer det nya problem och här har vi ett, dagens hästar ska vara perfekta och helst inte ha haft ett ynka skrapsår innan de säljs. Många som idag ska köpa storhäst vill ha den röntgad för vetskap om den har lösa benbitar och har den det ska hästen opreras men vad är egentligen bäst? 
För det första kanske hästen aldrig kommer ha något besvär av sin lösa benbit och varför då göra en riskfylld operation? För det andra, ska man utsätta både häst och människa för röntgenstrålning endast för att se om hästen är prickfri? För det tredje överlever kanske inte hästen operationen och vem har då vunnit? Jag menar det finns hästar som går svår klass i hoppning eller dressyr med lösa benbitar utan att ha något problem men dagens köpare måste gadera sig mot allt. Sen tycker jag det är konstigt att det bara är storhästarna som behöver röntgas och inte ponnyerna. Det finns säkert lika mycket ponnyer som stor hästar med lösa benbitar och man kan köpa en ponny för samma pris. Är det så att dagens stor häst köpare är rädda? Vill veta precis allt och lite till innan det är dax att köpa hästen? Bara för att hästen är röntgad ua betyder det inte att den håller längre, en häst med en lös benbit kan hålla längre och aldrig visa hälta.
Förr röntgades inte hästarna i den omfattningen som i dag men höll ändå längre än vad många av dagens hästar gör och då är fråga om det är de lösa benbitarna eller ridningen som ger hältan?
Jag tror knappast att hästarna förr hade mindre lösa benbitar än dagens men då tog man inte reda på fakta förrän hästen blev halt. Fråga är om vi mår bättre av att veta?
Om man drar en jämförelse med vårt samhälle, skulle vi bli röntgade och besiktade innan vi fick jobb? Tänk er själva, ingen lös benbit eller reaktion på böjprov då blir det en prick och inget jobb. Har du utöver det en kronisk sjukdom kan du räkna med att bli utdömd och förtidspensionär. Hur många av oss skulle klara sig här? Jag kan lugnt säga att jag inte är en av dom, min scolios skulle visa sig på röntgen, pollenallergi och glutenintolerans är defenitivt en prick i protokollet och utöver det har jag säkert en lös benbit någonstans. Mitt öde lär bli utdömning och absolut inget jobb! Fast jag lovar att jag fungerar och kan jobba ändå men hade jag varit en häst hur tror ni då min framtid hade sett ut?
Ibland är det helt enkelt bättre att inte veta om allt, det tror jag både vi och hästarna mår bättre av för vem är egentligen perfekt? 
 
 

Dagens Whiskey

Min katt är ju inte riktigt som han ska...
Det ska faktiskt bli väldigt skönt att få köksluckor snart! Det där med öppen lösning till köksskåpen funkar sisådär om man har en grävling som bygger gryt överallt där det är lite trångt ;)

// Johanna

Fler bilder på hästarna

 
 

Snowy

 
 
 
 

Sista dagen på lovet

Och så hade även detta lovet gått och i mon är det dax för skola igen. Dagen har iaf bestått av en promenad med Isa vilket jag tror hon uppskattade. Quini fick komma ut och leka i skogen med mamma och Ballerina vilket hon tyckte var jätteskojigt! Sista galoppen gick inte av för hackor och jag kan säga att det inte gick så sakta direkt, så på slutet drog t.om Quini några små bocksprång ;) Härlig runda var det och ponny likaså :)
Jag har nu i kväll filat på ett åsiktsinlägg som kanske kommer upp under veckan om annars får ni sålänge hålla till godo med lite bilder från sportlovet.
 
 

Photoshoot

Todays:
 
 
 
Mina fina <3
 
 
 

Sportlov

Den här veckan betyder sportlov och ledighet, alltid lika skönt! Ridning har det blivit en del av, Quini har fått komma ut i skogen och roa sej under de senaste dagarna, i tisdags var det hur mysigt som helst i soligt väder, vindstilla och en glad ponny :) I måndags blev det ett dressyrpass på en gräsplätt då banan är stenhård och det inte finns tillräkligt mycket snö. Det blev iaf ett bra pass där hon jobbade medd hela kroppen och kändes mjuk och fin. Lite på i galoppen men det är väl klart att det är kul när man rider på en hyfsat stor gräsplätt?
Isa har fått promenader varje dag och att gå ordentligt på hemvägen kan vara onödigt, man måste försöka takta lite ibland ;)
Nu hoppas jag på lite mer snö så det inte är hårt för hästarna överallt och blir lite lättare att rida!
 
 

Hej, hej!

Då har jag klarat av en hyfsat intensiv period och vilar upp mig inför nästa. Jag kom hem i torsdags, jobbade i fredags och har efter det suttit med näsan i böckerna för at klara av att skriva en dugga och kunna känna mig delaktig i ett grupparbete. Pust. Men det gick nog bra duggan är skriven och allt är inlämnat i det delmomentet i kursen. Nu försöker jag komma ikapp i den andra kursen. Det går väl sisådär. Just nu försöker jag prova min simultanförmåga på bästa sätt. Nu har jag nämligen kursintroduktionen på i öronen samtidigt som jag sitter här och skriver.
 
Som ni förstått har jag inte varit hemma och kunnat rida så Julia har ju tagit hand om min häst. Fördelen med att ha en syster som rider. När jag red Pay and Ride:en i söndags hade jag med andra ord inte suttit på min häst på typ två veckor. Jag var bara ute och red i skogen dagen innan. Men det gick ju bra ändå! Och Julia hade fått bra kläm på honom och framförallt fått till galoppen väldigt bra. Så nu vet jag vad jag har att träna på. Fram, fram, fram och det framförallt i galoppen. Jag har visst gått och blivit dressyrryttare (; Hoppryttarn ansåg att min häst knappt galopperade framåt. Jaja, så går det när man inte tränat på över ett år utan bara ridit runt i sin egna lilla bubbla...
 
Nu ska jag koncentrera mig på föreläsningen istället så jag kan tenta av den här kursen också utan problem. 30 hp klara - 150 hp kvar!
 
 
 

My beauty

Fler bilder och inlägg kommer under veckan :)
 
 
 

Pay and Ride

Det börjar bra:
Resultatet av klubbens Pay and Ride blev betydligt bättre än vad jag hoppats. Ni som kan Equipe vet att den gula bakgrunden betyder placering. Nu var det ju ingen riktig tävling så resultatet är ju redan borta...

Men vi avslutade med en 7,5 på uppridningen och det var först då jag kände att här vill jag ha honom! På det här viset kanske man med lite träning kan komma ifrån LC-programmen i år. För nog är det rätt tråkiga och krångliga... Men tja, LC:2 verkade krångligast och den klarade vi ju av idag utan att rida fel.

Övning ger färdighet så nu blir att öva ordentligt så kan vi med gott samvete starta lokala klasser i vår!

// Johanna

Helgen

Den här helgen har gått lika fort som övriga men min stora ponny har fått leka i skogen båda dagarna! Så Quini och jag har haft det härligt iskogen och hon har mer än gärna galopperat fort 😊 Igår tog jag dessutom ut Johannas vita springare i skogen och det uppskattade han nog även om han inte alltid visade det som jag tyckte. Sen tror jag allt Johanna får en hög räkning med tanke på vilken lortgris jag rengjorde 😜
Isa fick sin vanliga promenad igår och lördagen bestod av andra saker och nej, det var inga spännade eller roliga saker, utan helt enkelt en syn på framtiden.
 
 
 

Det är kallt!

Och såhär ser det ut runtomkring mig just nu:
Gemene man kan med lätthet räkna ut att jag inte befinner mig hemma i Småland utan har tagit mig långt norrut i landet. Här var det idag -23 grader och jag höll på att frysa fast. Det finns två alternativ. 1 man stannar inne och 2 man rör på sig. Då nummer 1 tyvärr inte är tillämpbar så är det att röra på sig som gäller och däremellan värma sig i vagnen, klä på sig alla kläder man har och försöka att inte frysa ihjäl om kinder, fötter och händer. Jag beundrar norrlänningar - jag hade aldrig stått ut längre tider i den här kylan. Tacka vet jag vintern på Höglandet! Lagomt kallt och med lagom mycket snö.

Det må vara fint men just nu så skulle jag betala mycket för lite hederlig slask. Iaf idag, snö är dock betydligt trevligare än regn vid sysslor som innebär tältande. Men snälla någon höj värmen lite?

Tack på förhand

En kall och frusen smålänning