Det här gillas starkt!

Titta här! Äntligen lite trevlig dressyr att titta på. Givetvis förpassad till lilla banan inne på mässan. Jag väljer dock att se det som ett litet steg i rätt riktning. Dock skulle jag till nästa år vilja se det här som en clinic inne på Scandinavium. Det skulle nämligen behövas.
 

Per Waaler

Publicerat av EuroHorse den 26 mars 2016
Väldigt intressant kan jag lova och väl värt att titta på. Det gav mig nya tankar och idéer på hur jag ska utbilda min häst. Självklarheter egentligen men så viktiga att ta upp gång efter gång.
 
 
 

Ett besök i Göteborg

Söndagen tillbringades på Göteborg Horse Show där jag hade biljetter till båda passen. Alltså tittade även jag på dressyren vilkte jag inte blev imponerad av, jag börjar undrar var ridningen har tagit vägen? Hoppning blev det på kvällen och där böev det spännande med flera svenskar till omhopppningen :)
Resten av tiden spendrades givetvis på mässan där det jag fick med mig lite nya saker men det var saker som jag behövde. Sammanlagt var det en bra dag med trevlig sällskap även om jag hade önskat mej en förkylning mindre ;)
Den här veckan är det påsklov och det betyder att Quini absolut har blivit riden, igår blev det en mysig tur i skogen med mamma och idag ett dressyrpass. Dressyrpasset gick jättebra och hon kändes väldigt mjuk :)
Äntligen börjar våren komma!
 
 
 

En bitter eftersmak

Då var en av Sveriges hästfester slut och precis som vanligt lämnar det en bitter eftersmak i munnen. Egentligen förstår jag inte varför jag - och mamma - fortsätter att betala för att titta på dressyr. Vi sitter ändå bara där och kritiserar. Kommenterar. Suckar djupt. Och runt omkring oss sitter folk och tycker vi är dumma i huvudet. Vi å andra sidan anser ju att de är ignoranta. Men någonstans där hela debatten "eliten inte får kritiseras" går på högvarv måste det finns någon enstaka person som anser att det finns en viss gräns? Och att den kanske nås när ryttare i en världscupfinal inte får till en lodrät sits, inte kan byta utan att slänga sig fram och tillbaka i sadeln, inte skulle sitta kvar om tyglarna togs i från dem eller inte kan rida utan att flaxa med underskänkeln och hacka med sporren.
 
Det är sådana saker som jag på min amatörnivå knappt lyckas med. Jag som inte tävlat högre än regionalt på ponny kan åtminstone när någon tjatar på mig sitta rakt i ryggen och har balans nog att hålla mig kvar utan ett krampaktigt tag i tyglarna. Men på den absolut högsta nivån kan jag inte under några omständigheter tänka mig att det här är något som jag ska behöva se. Lika lite som jag vill se hur ryttare på den nivån bestraffar sin häst för något som den inte ens kan rå för. Ser man det i perspektiv hade det varit sanslöst om jag börjat slå på min bästa vän eller sambo för att hen råkade snubbla på sina skosnören. Vilket är ungefär vad som hände för Levprevost häst, den snubblade och lyckades rädda upp situationen utan att gå omkull. För det hade den varit värd beröm, inte en ponnyspark och slit i tyglarna.
 
Det pratas om Code of Conduct, att de gäller på alla tävlingsplatser från botten och upp till toppen men uppenbarligen går det att blunda för en del och se annat. Och på elitnivå blundas det i massor. Nu när SVT råkade fånga det här på film blev det ett uppror på Facebook men kommer det att spela någon roll? Kommer ryttaren i fråga att få några konsekvenser för detta? Just nu ser det inte ut så och vad sänder då det ut för budskap? Jo, att det är okej.
 
Det blir precis som när jag publicerade bilderna från Falsterbo. De spreds rätt bra på Facebook men hände det något? Nej, ingenting.
Det här var en av de värsta bilderna från Falsterbo. Den väckte reaktioner, precis som SVTs film gör nu. Men det var just det. Reaktioner som mynnade ut i ingenting. Jag har valt att censurera mina bilder, känner man igen hästen så okej. Men det gör inte så många. För hade de gjort det hade reaktionerna varit helt annorlunda. Det här är ett avslutat kapitel även om det fortsätter ändå. Så länge vi fortsätter att blunda för det hela så fortsätter det. Och blundar det gör vi. Gapar lite, kräver förändringar men nöjer oss glatt med lovord från än den ena en den andra. När det får fortgå så blir det helt plötsligt något normalt och det är det som är den största risken just nu och precis vad som håller på att hända. Det är helt plötsligt så här det ska vara och det finns inte längre någon som minns en ryttare som Reiner Klimke eller en häst som Rembrandt. Det vi minns är flashiga framben och namn som Totilas, Valegro. För det är vår nutid och någonstans där måste vi stanna upp och fråga oss vad det är vi egentligen vill ha.
 
Jag har ett svar på den frågan men jag är rädd för att det är ett svar som jag aldrig kommer att få se. För min önskan är att vi vrider klockan tillbaka och försöker rädda det som räddas kan. Men någonstans inser jag att så länge sporten jag älskar styrs av pengar, ära och berömmelse kommer jag aldrig att få se det annat än på Youtubeklipp.
 
 
 
 

Vårtecken!

Snödroppar i all ära men nog är ändå den första tussilagon det bästa vårtecknet. Den lyckades jag att hitta i helgen så nu känns det som att vi verkligen går mot ljusare tider!
Tussilago och sommartid kan det bli mer vår? Vi gjorde ju dessutom det ytterst intelligenta att åka till GHS dagen när vi ställde om till sommartid. Tidig morgon blev tidigare... Men vad gör det när man får en hel dag med häst? Och uppslag till 10 åsiktsinlägg på köpet.

// Johanna

Dagens Whiskey

Jag vet inte men just nu är det rätt skönt att vi har fått våra skåpsluckor. Det är inte så svårt att räkna ut vilket skåp som är först i tur?
Denna katt och hans grävlinggryt...

// Johanna

Throwback

Ibland saknar man sommaren, solen och dessa dagar lite extra! 
 
 
 
 
 
 

Dilko idag!

Äntligen har jag det lite lugnt och skönt! Den här helgen är jag faktiskt riktigt ledig då jag har ett uppehåll mellan kurserna nu. Dessutom börjar inte nästa kurs förrän efter påsk vilket betyder att jag är ledig hela påskhelgen - skööönt! Det firades givetvis med att träffa en kompis som jag inte träffar så ofta som jag skulle vilja... Hon fick med sig kameran och allting kändes precis som det hade varit för sisådär 4-5 år sen. Ett dressyrpass en solig vårdag med ens fina lilla häst och min hov-fotograf som förevigar det hela! Skillnaden är dock att jag har legat av mig kopiöst i ridningen. Men jag tackar så mycket för bilderna för nu vet jag vad jag ska öva på!
Ett litet smakpriv från dagen, här skulle jag vilja ha honom hela tiden! Men det är bara att träna, träna, träna!
 
 
 
 
 

Min dag

Såhär här har jag spenderat min dag hittills:
Det där med att äga två ytterst kelsjuka katter gör inte att pluggandet går så värst fort, eller blir så effektivt. Vilket ger mig en klump i magen. Två tentor den här veckan och jag har inte ens kommit igenom alla föreläsningar än. Min plan sprack lite när jag gick och blev nedklubbad av ett förkylningsvirus... Nu ska jag koppla av i stallet ett tag ändå och se om jag kan komma ifatt under em/kväll! Allting brukar ju ordna upp sig mot slutet ändå! 

// Johanna

Första div 1

Idag var första div 1 med hopplaget i Vetlanda och jag kan inte annat än vara nöjd med min ponny trots att bommarna inte var på vår sida. Jag startade en förklass som gick i Lb, vilket blev en bra runda med flyt, fina språng och jag red. Vi drar med oss sista bommen i omhoppningen och slutar därmed på 0+4 fel. Nästa är alltså lagklassen som också går i Lb, här är Quini lika fin om inte finare än förra klassen. Taggad ponny som hade fart under hovarna men satan vad hon hoppade och avstånden satt som en smäck, inte blev hon lång och flak heller! En kanonrunda vilket resulterade i 0 fel och som parantes hade vi snabbtaste tiden i grunden av alla ;P Jag går även ut som sista ryttare och det betyder att min nolla leder till omhoppning med laget! Alla har gjort och gör bra rundor i laget, tyvärr har jag och en till inte bommarna på våran sida så laget slutar på en 4:de plats. Jag får ett pet i omhoppningen som förövrigt kändes fin men ponnyns krafter började ta slut. 
Sammanfattning av det hela kan man säga att det har varit en bra dag, bra resultat med en superfin ponnyn där vi har gjort våra bästa rundor inomhus men tyvärr hade vi inte bommarna på vår sida.
↓Film från lagklassen här under↓
 
 
 
 

Resultat hopptävling

Igår var alltså jag och Quini iväg på årets första hopptävling i Jönköping, vi hoppar två Lb:er. Till båda klasserna får jag säga att hon var riktigt fin på framhoppning och vi får till bra språng. Första klassen börjar jättefint tills linjen 6-7, där får vi ett stopp på 7:an då vi får in ett halvt galoppsprång och hade nog inte klarat hindret annars. Slutar på 4 fel men för övrigt var hon superfin, kändes som hon hade tryck i galoppen! :)
Andra klassen börjar vi med att riva 1:an (rent slarv av Quini faktiskt) och sen jag rider inte till 3:an (har inget tryck i galoppen!) så det blir ett stopp men det var en ren ryttarmiss. Resten av banan flyter på hur bra som helst för då red jag och hon hoppade. 8 fel i denna klassen men bra känsla efter missen och bra språng. Är nöjd trots resultaten men nästa gång får jag se till att rida med en gång ;)
 
 
 
 

Hej från Norge!

Hej allihop! Lite uppdatering från mitt äventyr i Norge nu då. Ja, vad ska man säga jag som inte har alltför stor erfarenhet av utlandssemestrar njuter ju av den underbara naturen och önskar att det där vita på backen hade varit borta och det istället varit vår. Tänk vad fint det hade varit då! Nu har vi istället förlängt vintern litegrann - inte mig så mycket emot jag hatar slask.

Men förstår ni hur vackert det här var när man fick se det på riktigt?
Annars så har jag passat på att plugga. Man lär sig att vänta på det här jobbet och därmed hur man bäst fördriver tiden. Skönt att känna att man kommit en bit med plugget trots att man inte är hemma. På det viset minskas min tentaångest något ;)

// Johanna

Dagen

Vacker filmbild från dagen mer om det imon! :)