SPS i ett nötskal.

Ja, alltså jag har ju inte direkt tyckt att den där föreningen Svensk Ponnysport har varit den vassaste kniven i lådan men nu har de väl ändå överträffat sig själva? De är extremt, extremt emot det där förslaget att man ska få tävla ponny tills man är 20 år.
 
Beslutet påverkar minst 1000 ryttare/familjer på ett helt förödande sätt. Både känslomässigt och ekonomiskt. Beslutet påverkar samtliga arrangörer (ideella klubbar) med ökade kostnader för priser, tid och funktionärer för att genomföra tävlingar med dubbla klasser, ban-gång och prisutdelningar.
 
1. Kan det sluta vara ett så extremt fokuserande på hoppning? Det finns fler grenar än det okej? Okej!
2. Ökade kostnader? De säger ju själva att det kommer bli hopslagningar. Dåså, det handlar om 1 klass. Och vadå tid för bangång och dubbla klasser? Det blir väl precis som nu, fast med en "kategori" till? Alltså, samma eller ja fler, startande som ger mer intäkter till klubben. Det går på ett ut.
 
Var det den sortens tävlingar de hade tänkt sig när de investerade i ponnyn?

Svaret är till 90 % - NEJ! Vem vill tävla mot 3-5 ekipage i bästa fall, i en egen ålderskategori, som tydligt är utpekad som ett ”undantag”, du är för gammal för att tävla på ”riktigt”, du borde gå över på stor häst…Det är nog få 17-20 åringar som vill utsätta sig för den situationen.
 
1. Vem annan än de själva mobbar nu den här nya kategorin? Jag har inte hört någonting om att det ska vara som att känna sig utanför för att man inte gått upp på storhäst än. Det är med sådana argument som jag funderar på om det finns någon som tänker på de som inte har de ekonomiska förutsättningarna att köpa den där övergångshästen och bli en juniorstjärna?
2. I åldersgruppen 15-16 fanns det enligt TDBs ryttarranking 1975 ryttare, i åldersgruppen 17-18 1625 stycken. Ja, det är givetvis skillnad i siffrorna men så extremt mycket? Jag vet inte det. I den totala gruppen 8-16 fanns det drygt 5000 ekipage - vilka ska slås ut över 3 kategorier. Snittet blir inte så farligt mycket lägre om vi då adderar den nya gruppen ryttare, eller hur? Just det ja, det hela är givetvis uträknat på den enda gren som man kan tävla i Sverige - hoppning.
 
SPS beräkning innebär att beslutet som är fattat påverkar minst 1000 ryttare/familjer som har investerat i en ponny med tron om att tävla (i hoppning) på riktigt enligt det gamla regelverket fram till 18 år. Dessa familjer (med barn i 13-17 års ålder) har sammanlagt lagt ca 70-100 miljoner kronor bara på ponnyköp (snittpris på 70-100 000 kr/ponny).

Så passar vi liksom på att i förbigående räkna ut ett snitt på ponnyn som investeras. Är det bara jag som tycker att det rätt orimligt högt? Med tanke på att majoriteten av ponnyerna som jag sett på Hastnet ligger under 50 000- 60 000 med några få läromästare undantagna så visas det ännu en gång på bristande verklighetsförankring.
 
Det är möjligt att ponnysporten i andra discipliner såsom i dressyr behöver en åldersregelförändring (pga. platsbrist på tävlingar), och även att ledningen för Svensk hoppsport har en stark tro på att barn ska gå över på stor häst tidigare – men ett beslut som innebär att man defacto vill begränsa ponnytiden tom 16 år bör minst ha en 2 – årsperiod som övergångsfas för att inte äventyra aktiva familjers val/pengar och landets arrangörer.

Begränsa? Nu får ni hemskt gärna ta och ge mig en förklaring? Jag trodde att tanken var att liksom ge en möjlighet att tävla längre? Äventyra familjers val och pengar? Jo just det ja! Eftersom det överallt bland folk som argumenterar likadant som SPS finns förespråkare för att tävla ponnyn bland storhästar så ser jag inget problem? OM nu inte ungen vill känna sig utpekad med sin ponny som 17 år gammal är det väl bara att starta den som storhäst? Då blir man ju inte det minsta utpekad, eller hur?
 
 
 

 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback