Dålig uppdatering..

Fy vilken dålig uppdatering jag har haft den senaste vecka, ska absolut försöka ändra på det nu under påsklovet!
Fast en hel del har jag gjort och i lördags var jag med och tittade på Vetlandas div 1 lag i dressyr. Jag skulle egentligen också varit med men min ponny hade en annan åsikt om det.. Iaf gick det jättebra för laget, dom vann och alla gjorde jättefina program :D Så det var kul att vara med och jag passade på att fota när jag ändå var med.
 
Annars har en pigg Quini blivit riden i skogen båda dagarna trots detta tråkiga väder. Vi har haft det rätt trevligt i skogen ändå men resten av veckan hoppas jag på bättre väder :)
 
 
 
 

Vad är rätt mot hästarna?

Jag sitter här ensam en lördagskväll och kan inte låta bli utan fundera lite över både det ena och det andra. Mina tankar fastnar givetvis på det där med hästar. Och fortsätter att spinna vidare lite till.
 
Jag tänker på att en ryttare fått som rekommendation att låta sin häst gå ute 2 timmar om dygnet för att den ska gå upp i vikt. Jag tänker på hästen som springer runt i hagen och gör av med onödig energi och funderar över vad som är etiskt rätt för hästen? Jag funderar över om hästen är nöjd med livet - egentligen. Eller om det är aveln som gör att hästarna bli knäppa i hagarna. Så pass knäppa att endast nordsvenskar och travare kan gå ute i stora hagar tillsammans.
 
Sen tänker jag på min egen häst. Som är understimulerad och fruktansvärt missnöjd med livet där han går som konvalescent ensam i en liten hage. Min häst som inte alls är ett tävlingsavlat halvblod utan en skogsmullelipizzaner. Han som har grävt en grop vid grinden, inte för att han vill in utan för att han har tråkigt.
 
Då drar jag en parallell till dessa tävlingshästar som står högre i blod och då skulle bli ännu knäppare när de är understimulerade. Är det etiskt rätt mot hästarna är låta dem stå nästan enbart i box? Enbart för att de ska ha energi när de rids eller så att de kan gå upp i vikt. Bör man inte fundera över hur hästarnas situation är i stort - istället? Om det är rätt mot hästen att låta dem gå som de gör.
 
Varför inte rekommendera större hage och sällskap istället för att tvinga in en häst på box. Vi har inte avlat bort hästarnas naturliga behov - hur mycket vi än daltar med dem. Men någonstans har det glömts bort att en häst är en häst och istället så försöker vi att tänka hur vi i vår bekväma lathet vill ha det. Inte hur hästen vill ha det.
 
Frågan är om det är den långa utevistelsen eller den stress som hästarna känner som gör att de går ner i vikt och springer runt konstant i hagen? Om det är mental ohälsa eller glädje? Jag vet inte. Men det jag vet är att vi inte har avlat hästarna till att stå på box 24 timmar om dygnet. Vi har inte kunnat avla bort deras naturliga behov. Det är inte förrän vi har gjort det som jag tar foderrådgivare som rekommenderar kortare utevistelse på allvar. Eller tror på att hästen vill in till sin box när det blir mörkt.
 
 
 

Fler bilder

 
 
 

Hopptävling!

Idag så var jag och Quini ute på hopptävling igen, denna gången i Västervik och det var första omgången med div 1 laget :) Jag red en förklass i Lb och så var lagklassen Lb och i förklassen känns Quini fin, hoppar fint dock får vi ett pet i kombinationen då jag ger henne en dålig sväng och har dåligt tryck=hon kommer inte upp ordentligt. Kunde haft lite mer tryck under hela rundan men annars bra runda.
Lagklassen är hon verkligen superfin i, bättre galopp än förra vilket också ger bättre språng. Allt flyter på jättebra till sista linjen där vi tar 8:an bra och efter det hindret drar Quini på lite, jag tar inte tillbaka innan 9:an och vi kommer ett halvt galoppsprång ifrån=stopp. Mitt fel att vi stannade men ändå smart att hon gjorde det annars hade vi kraschat hindret, tar iaf en ny anridning och får till ett bra språng! ;) Så ja, jag är arg på mej själv för felet men är förövrigt supernöjd över rundorna och ponnyn :)
Laget slutade med 4 fel på alla ryttarna och alla hade lika retfulla fel men alla gjorde fina rundor. Det andra Vetlandalaget vann däremot, så ett stort grattis till dom! :)
Några bilder från dagen, fler kommer.
 
 
 
 

Låt oss lyfta samma fråga igen

Låt oss återigen lyfta frågan om höjd åldersgräns för ponny. Nu när regeln har trätt i kraft har jag läst ännu fler hatiska inlägg om det hela. Om särbehandling, att tävlingarna tar tid, att det är onödigt, att beslutet genast ska göras ogjort. Återigen är det hoppryttarna som hörs mest och syns mest. Så jag gjorde lite snabb research på mitt lilla skötebarn. Dressyren. Snabbt insåg jag att om man tittade på start-/resultatlistorna där var övervägande majoritet av ryttarna sådana som tillhörde grupp 2. Om inte grupp 2-ryttarna hade funnits hade det knappt varit några startande överhuvudtaget.
 
Dessutom så var det flertalet klasser där grupp 1 och 2 ryttare var ihopslagna i en enda stor klump med C- och D-ekipage i alla åldrar. Det mest intressanta var att det inte på något vis betydde att den 20-åriga ryttaren vunnit. Det kunde likaväl vara junioren från grupp 1. Förstår ni vart jag vill komma?
 
Att ens tänka tanken att se till att grupp 2 försvinner i dressyren skulle innebära att sporten också försvinner i Sverige. Det skulle i högre grad innebär att de som har råd att köpa en färdig häst kan tävla och komma någonstans medan de vanliga dödliga kommer att tvingas utbilda ponnyer till en hyfsad nivå. Dömda att harva i klasser upptill LA:1 för att ponnyåren sedan tar slut.
 
Om man istället struntar i gruppindelningen, släpper allting fritt och konstaterar att en 13-årig ryttare visst kan tävla mot en som är 20 så skulle det värna om dressyrsporten. Det skulle innebära att det blir lönt att utbilda en ungponny då man faktiskt har en chans att komma någonstans innan det är dags för storhäst.
 
Ta det här enkla exemplet. Storhästtävlingar. Var har vi åldersindelningen där? Vill du som barn tävla mot vuxna varsågod och gör det. Här rider vi på samma villkor, allihop. Förstår ni hur skevt det är? När en 14-åring kan tävla mot ryttare som är 50 och har ridit i hela sitt liv för att sedan tvingas slås ihop med resten i grupp 1 när det kommer till ponny. För inte går det låta denna stackars ryttare tävla mot vuxna.
 
Snälla förbundet höj bara åldersgränsen till 20 år. Plocka bort den där gruppindelningen och vips så har vi löst ponnysportens stora problem (åtminstone på dressyrsidan). Om allt skrikande om skitregel innebär att grupp 2 istället plockas bort kommer jag att skrika högt av ilska. För dressyrsportens skull (som egentligen redan är ett sjunkande skepp av andra orsaker men det spelar ingen roll...) och inget annat.
 
 
 

Fixat och donat :)

Idag så passade jag på att städa lite i stallet. Det är ju ändå helg och jag hade tid över. Bland annat så sorterades mina lindor.

Såhär bra ordning tror jag aldrig att jag har haft på någonting. Är väldigt nöjd med slutresultatet. På det här viset så fick även Dilkos nya fleccetäcke plats i en av mina lådor, istället för att hänga och på skitigt på spiltväggen.

Sen så har jag varit iväg och dämpat ridabstinensen. Jag fick prova en kompis fina 3-åring idag. En väldig trevlig och lättlärd häst som jag tyckte mycket om!

// Johanna

Duktig ponny :)

Den här ponnyn gick så bra idag, mer om det imon! :)
Gammal bild.
 
 
 
 

Stämmer helt...

Sprang på den här bilden och kände bara. Ja, precis just så är det!

För tillfället stämmer det här tråkigt nog ypperligt. Hjärtat sitter uppe i halsgropen så fort Dilko snubblar det minsta lilla när vi är ute och går... Inte lätt när det bästa man har är en klumpig fyrbent sak som gör allt för att tära på mattes nerver. Känslan kommer troligtvis att försvinna när jag har fått en friskförklaring på papper. Hoppas jag!

// Johanna

Update...

Såhär kul har jag det just nu.

Motivationen är lite i botten när hästen är konvalescent. Så skriver väl lite sporadiskt när jag känner för det...

// Johanna

Asså mina ponnyer..

Haha, vad säger ni? Glada ponnyer? :p
 
 
 
 
 
 

Fotografering

Nu i helgen så tog jag och min kamera ut på fotoäventyr och några bra bilder tycker jag vi lyckades med :)
 
 
 

Bra helg!

Och så har ännu en helg gått, sjukt vad tiden går fort! Den här helgen har varit som de flesta andra, båda hästarna har gått båda dagarna. Igår fick Quini komma ut och leka med Ballerina i skogen och det blev en runda med mycket galopp och som vi inte rider så ofta vilket hästarna tyckte var jättekul :) Quini galopperade mer än gärna och låg på en del ;)
Isa fick ett dressyrpass på en helt fungerande bana vilket betydde att matte kom åt henne. I början var det lite tjurigt, man ville inte riktigt gå fram för då slapp man ju jobba! Så med lite tjabb och några sparkar så gick hon så himla bra. Mjuk och lyssnade jättefint, galoppen jobbade hon väldigt bra i och drog inte iväg :) Så både jag och häst var lite varma efter passet men så nöjd med ponnyn.
 
Idag bytte hästarna pass, Isa fick börja i skogen med mamma och Quini fick ett dressyrpass. Isa tyckte såklart att det var kul i skogen och drog gärna på i galopperna :)
Quini gick väldigt bra idag på banan, det var lite stelt i början men sen när matte red så gick hon himla bra! Jobbade där jag ville ha henne och var hyfsat mjuk i sidorna. Galoppen var också fin, dock fick jag gå på henne något så fick med bakbenen men annars hade vi ett bra pass :)
Bara Quini som vill vara med på bild :p
 
 

Vårtecken

Man vet att det börjar bli vår när:
 
  • Snö försvinner och man äntligen ser marken!
  • Hästarna kan gå ut täcke 
  • Slipper packa in sej i vinterkläder
  • Hästarna kommer in lerig från topp till tå
  • Det är ljusare på kvällarna
Håller ni med?
 
 

Mumsigt bröd :)

Kolla här vad jag gjorde igår, det blev så himla gott! Ett bröd med massa goda fröer :)
 
 
 
 

Ledig dag

Idag så har jag haft studiedag, så himla skönt :D En hel del har jag hunnit med oxå, jag började med att rida Quini på förmiddagen och hon fick en tur i skogen. Tror både hon och jag tyckte det var skönt att komma ut, pigg o glad var hon iaf! 
Isa fick komma ut på en promenad och hon gick på så himla bra och när vi hade vänt taktade hon den största delen av hemvägen trots att matte sa till henne att gå som normala hästar :p
 
 

Hopptävling!

Igår så var jag och Quini på hopptävling i Jönköping och vi hoppade Lc & Lb. Det blev en lång dag med blandat resultat. Vi började alltså med Lc- Quini känns fin på framhoppningen, får till några bra språng och hon kändes taggad. När vi kommer in på banan tycker hon det är jättekul och vi studsar över alla hindrena lätt men får med en bom i omhoppningen då hon blir lite lång och inte kommer upp ordentligt med bakbenen. Så 0+4 fel och jag är nöjd över våran ritt :)
Lb- Efter en väldigt lång väntan (ca. 4 tim) pga. många starter så är det alltså dax att göra andra rundan! Om man säger så här, jag hade tappat mitt fokus och det kände ponnyn samt att jag inte red ordentligt. Så dennna klassen blev inget toppresultat men jag tar helt på mej det, efter all väntan så tappad jag till slut motivationen.. Det blev en rivning redan på 2:an och sen två stopp men som sagt mitt fel men vi fick till en del bra språng iaf och vi kom runt! Jag är ändå nöjd med ponnyn, det var ju trots allt våran första riktiga tävling :)
En annan sak som var väldigt rolig var att jag fick träffa Russin :D Han bor ju där uppe och sen var dom med och tävlade, så jag fick se var han bor och när dom hoppade. Jättekul! :)
 
Vackra filmbilder från dagen.
 
 

Göteborg Horse Show!

I fredags var jag då i Scandinavium och jag menar ledig och få titta på hästar är väl bara för bra? Det var väldigt trevligt iaf, köpte en del saker på mässan och det fanns fler fina saker som gärna hade följt med! Jag tittade även på hoppningen på kvällen och vi hade så bra platser längst ner, kunde nästan klappa hästarna :-) Väldigt trevlig dag! 
Helgen fortsatte med att rida ponnyerna och det blev programridning för Isa på söndagen. Det gick rätt bra, red lagtävlansprogrammet. Fick iaf många bra tips att träna på ;-)
 
// Julia

Helgen!

Alltså den här helgen har hittills varit helt underbar! Börjar med att vara ledig på fredagen för att åka till Scandinavium och kolla på massa fina hästar samt shoppa en massa. Kom hem med en hel del grejer som jag mer eller mindre behövde och har på köpet sett till att hästen blivit ännu mer av en märkestönt.Kolla liksom platserna vi hade på hoppningen! Jag kunde ju nästan ta på Rolf-Göran Bengtsson, hur häftigt som helst :)

Sen hade vi vår årliga soldatbal igår så jag tog vackert på mig min enda långklänning och gick dit. Det blev en väldigt lyckad kväll med riktigt god mat och trevligt sällskap :)


Det är ju liksom inte varje dag man får se mig såhär! Överväger starkt att till nästa år bära uniform istället...

Idag har jag vaknat upp alldeles oförskämt pigg efter att inte ha druckit speciellt mycket igår. Skönt faktiskt!

// Johanna