2013!

Ja, vad ska man säga om det året? Ett händelserikt med en hel del roligheter, tänkte ta en del saker som hände under 2013.
 
 • Satte igång Isa, 22 april började jag trava och 3 juli började jag galoppera. Gjorde våran första tävling på 1 år och 4 mån, vilket slutade med en andra plats (19 sep). Finns hur mycket mer roliga händelser med henne under året detta var några.
 • Var i Barcelona med spanska-gruppen, vilket verkligen var en upplevelse.
 • 22 maj, Russin kom. Bla. ledde våran första lokala hopptävling till stilpris! Sen finns det självklart hur mycket mer roliga händelser, detta var en.
 • Slutade nian och gick därmed ut grundskolan.
 • Började gymnasiet.
 • Var på både Göteborg och Falsterbo Horse Show. 
 • Var på Liseberg.
 • Var på Millegarne med en kompis och jobbade (i somras!).
Sen finns det ju massor mer som har hänt under detta året, roligt som tråkigt men nu har jag bara rabblat några av det som hände. Som avslutning från året får ni några bilder som jag verkligen gillar :)
 
 
Till sista bilden säger jag bara, finaste bästaste ponnyerna! <3
 
 

Året som gått!

Då var det dags för en sammanfattning av året som har gått. Ärligt talat vet jag knappt vad jag har hunnit med mer än att det har gått alldeles för fort. Känns som om 2013 precis har börjat... Fast ser man tillbaka på det så har det hänt en del ändå.
 
 • Gick och blev ägare till den här lilla katten!
Som nu ser ut så här, stor kisse som bestämt hävdar att han minsann inte är fullvuxen än...
 • Lärde mig att köra lastbil tillsammans med efterföljande släp. Något som jag inte hade kunnat gissa om någon för några år sedan frågat vad jag tänkt hitta på efter gymnasiet.
Bl.a. lärde jag mig att även fordon som är anpassade för att köras i terrängen har vissa begränsningar...
 • Flyttat hemifrån och hyr nu stolt en egen lägenhet på 59 kvadrat!
 • Var på Göteborg Horse Show trots att jag för tillfället stod utan häst men är man hästnörd så är man väl (;
 • Jag sålde min fina och underbara Index och tänkte minsann stå utan häst.
Nog är han minsann vacker den där hästen och jag får ärligt erkänna att jag ibland önskar att han hade varit 10 cm högre.
 • Löftet om hästlöshet sprack när jag träffade Dilko och insåg att det var typ en Index 1 ½ nummer större... Jag blev efter att ha ridit Dilko hela sommaren stolt ägare till min första egna häst i augusti.
Fina, fina Dilko en vacker höstdag (:
 • Köpt egen bil, min fina pärla som troget tar mig till och från Eksjö varje dag (:
 
 • Drog iväg till Göteborg, sov i tält (ett sånt där ställe som jag aldrig spenderat en natt i tidigare, eller hur det nu var ^^), och gick på Liseberg.
 • Jag fick äran att vara med på högvakt och kan lova att min post minsann aldrig har varit så väl bevakad tidigare!
På post, uppklädd och fin. Ska dock påminna mig själv om att ännu en gång stuka om den där satans baskern...
 • "Firade" (läs: insåg) att jag varit anställd på Ing 2 i 1 år.
Det var nog det hela tror jag, av de större händelserna i mitt liv givetvis.
 
 
 

Duktig ponny!

Idag red jag Russin på banan och han kändes fin! Han var mjuk, lyssnade och jobbade med bakbenen, traven kändes så fin när jag verkligen fick honom att jobba. Han var lite stelare i vänster däremot så där vill han slippa att jobba lite ibland men i höger var mjuk. Så det var likadant med galoppen, i vänster fick jag jobba lite mer innan han gick loss och han blev lite starkare än i höger. När jag travade av honom var han avspänd.
 
Isa fick vila idag men hon fick också fina fötter då hovslagaren var hos henne. Snösulor fick hon också, sånu är hon redo i fall det kommer snö :p
 
 

Leriga svansar...

För några dagar sen tvättade jag svansarna på både Isa och Russin, jag kan lugnt säga att det var välbehövligt då bådas såg ut som lerhögar. Jag kan säga att det blev lite skillnad och nu kan jag borsta ut dom med ;) Ni får före och efter bild på bådas!
 
Före
Efter
 
 
 

Båda ridna ;)

Idag började jag med att rida Russin i skogen med mamma. Han var pigg och verkade tycka det var kul att komma ut, framförallt att få galoppera ;) Vi tog en hel del galopp och i sist blev han "rädd" för något och hoppar åt sidan och gör ett ganska rejält bocksprång, något som jag inte var helt med på så satt lite lätt ett tag ;) Annars skötte han sej.
Sen red jag Isa på banan och hon gick bra! Hon kändes mjuk och lyssnade bra, hade takten i traven och jobbade verkligen med hela kroppen. Hon var lite stelare i höger och tyckte det var lite jobbigare att ställa sej däråt och drog lite mer i galoppen. Annars lyssnade hon bra i galoppen, drog inte utan lyssnade på mej :) 
 
 
 

Regn, regn och åter regn....

Igår red jag Isa på banan med Johanna, självklart lyckades vi hamna i ett mysigt regnväder! Hon gick jättebra fast att det regnade (hon hatar regn), var hur mjuk och samarbetsvillig som helst. La sin energi på att jobba och hade takten i traven och jobbade med hela kroppen :) Hon drog inte väg i galoppen utan jobbade lika fint där, duktig ponny ;)

Idag red Isa i skogen med mamma och Johanna, lika fint väder idag, regn! Hon skötte sej faktiskt bra idag, pigg var hon men gjorde inget ;)

// Julia

Igångsättning (:

Då var Dilko igångsatt igen! Började med att jogga igång honom nere på banan igår. Han var helt underbar! Vet inte om det var vilan, bytet av bettet eller jag som gjorde att vi helt plötsligt klev över den där tröskeln. Vilan gjorde honom säkerligen gott och han trivs ganska bra med sitt äpplebett. Att jag sedan rätade upp mig och inte lät honom dra mig ur sadeln gjorde antagligen sitt till. Jag är helt hopplös som trots bättre vetande alltid hamnar framåtlutad när jag rider, främst unghästar. Klart att det då gick bättre när jag rätade upp mig och drev honom fram till bettet. Försökte tänka på allt klokt som min tränare sagt osv och fick en helt annan häst. Dilko hade plötsligt gång och orkade bära sig själv så väl som en 3-åring nu orkar med det. Han blev lite tung i handen men det ser jag som ett mindre problem jag kan börja plocka upp efter hand nu när jag vet hur jag ska få honom att aktivera bakbenen ordentligt!
 
Idag blev det istället en tur i skogen. Mamma var så snäll och longerade av honom all energi först, vilket idag var välbehövligt. Sedan skötte han sig exemplariskt ute i skogen så jag var väldigt nöjd efteråt. Nu så ska jag låta honom vila en dag så att vi inte hamnar i samma sits som förra gången med en allt för trött häst. Vi skrittade ju inte runt hela rundan direkt även om den faktiskt var förhållandevis lugn (;
 
 
 

Ridning!

Idag red jag Russin i skogen med mamma, vi red en väg som vi inte rider så ofta och Russin tyckte den var jätterolig! Han var pigg och på den rundan blir det en hel del galopp vilket han uppskattade och gjorde något skutt när vi startade och hängde absoult på Ballerina :) Så både han och jag tyckte det var kul ;)
 
 

Gramantygel

Apropå det där med graman. Det blev givetvis lite googlande igår kväll och jag halkade in på min förebild Dag Nätterqvists sidor. Nej, jag har aldrig träffat mannen men jag har läst det han har skrivit och nickat instämmande. Så även igår - inte bara om gramanen. Jag fick massor av tips på hur jag ska fortsätta träna Dilko så nu är jag taggad på att sätta igång honom. Men jag hittade en text han skrivit om just gramantygeln och jag kände att den lite slog hål på alla argument i debatten. Jag har kopierat hela texten HÄR.
 
Gramantygel (dubbla hjälptyglar) 

Jag vill ta upp detta  hjälpmedel då jag är utbildad och har erfarenhet av den ena och jag har sett eländet med den andra. 

Lasse Lithander och tyskar från den gamla skolan, Fritz Weidemann, Bubi Günther m.fl., ha lärt mig användandet av den tygel som är fästad på bröstets sidoytor. 

Alla hjälptyglar, felaktigt använda, kan för hästen vara lika farliga, som rakkniven i apans hand, vilket gör att de  ska användas mycket varsamt och endast av mycket erfarna ryttare. En mindre erfaren ryttare, måste vid användandet, hela tiden övervakas av en mycket erfaren medhjälpare. 

Den kan användas främst som hjälp för att ställa hästen, vilket är viktigt för att locka fram eftergiften i nacken och därigenom säkerställa åt vilket håll hästen skall se. Den ökar ryttarens styrka vid förhållning (enligt viss naturlag). Den hindrar hästen att slå upp huvudet  och/eller att  "vända upp och ned" på halsen,  på samma sätt som en fast martingal förhindrar detta.  

En besvärlig häst, kan genom dessa hjälptyglar "hjälpas tillrätta" av sin ryttare om denne är i stånd till att hjälpa någon annan än sig själv. Se ovan. Vilken av dessa två hjälptyglar som ska användas beror helt på vilken hjälp just den hästen (ryttaren) behöver.  

Dressyrryttaren  behöver inte komma i behov av gramantygel, då ingen skaffar sig en vanskapt häst. Om någon till äventyrs skulle vilja härma Lasse Lithander för att snabbutbilda en häst, så krävs det erfarenhet, skicklighet  av mycket stora mått - förmodligen av så stora mått att hjälptygeln inte behövs.  

Jag vill nu ta upp dagens användning av den  gramantygel, som är fästad mellan hästens framben  och som  jag hoppas ska bli förbjuden. 

Om jag bortser från  djurplågeriaspekter  finns det fördelar. Detta är  att jag kan mentalt och fysiskt "knäcka" hästen så att denne helt såväl mentalt som kroppsligt är i ryttarens hand. 
( På samma sätt som en hunddressör meddelst ett elektriskt halsband, har hund inom halsbandets räckhåll,  under full kontroll. Bägge hjälpmedlen ersätter den riktigt utförda och mer tidsödande dressyren. Likaså  kunde det s.k.  stacklet (tagghalsbandet) i vissa avseenden ersätta riktig dressyr. Inom hundvärlden har Jordbruksverket förbjudit användandet av bägge dessa  "hjälpmedel". ) 
 
Den gramantygel, som är spänd i sadelgjorden och löper mellan frambenen genom bettringarna till ryttarens hand inbjuder ofta till felaktig användning. Den drar ned huvud och hals till "framvikt"och verkar först i detta läge "böjande" på halsens övre del i ställer för att de endast ska tjäna till att hindra hästen att "gå över tygeln" d.v.s. att nosen vid tygeltag rör sig uppåt mot vågplanet i stället för att vara still eller  röra sig bakåt mot lodplanet. Den korrekta eftergiften ska -  med nacken som halsens högsta punkt -  ske i halsens övre del.(Läs del 3 i "Den naturliga vägen till harmoni")

Sådär, då önskar jag att fler klickade in sig HÄR och framförallt läser hans artikelserie. Efter det kan jag tänka mig att ta en diskussion om vilket bra hjälpmedel en graman är.
 
 


Gårdagen!

Igår var en kompis hos mej vilket var mycket trevligt och självklart så blev det ridning också! Vi tog en tur i skogen, hon på Russin och jag på Isa. Det blev en trevlig tur, båda ponnyerna var pigga men Russin skötte sej jättebra medans Isa var tvungen att göra någotting. Så förutom att hon taktade och började trava så fort jag kortade tyglarna, tyckte hon ju att bocka fick man ju inte glömma bort! I sista galoppen (som vi förvisso tog på en härlig gräsväg som dom tycker om) tog hon två rejäla bocksprång i början och hade jag inte fått upp huvudet på henne hade hon gladeligen fortsatt ;) 
 
 
 

Hästarnas julmat!

Igår hade jag iaf en mysig dag och jag hoppas ni också hade det! Även om inte vädret var på topp men det gjorde ju att det blev skönt att sitta inne ;) Jag tyckte att mina ponnyer var värda och ta del av julen och också få lite godare mat, här under får ni bilder på det :)
 
Russins mat! 
Isas mat!
 
 

Bloggtävling!

Jag är med och tävlar!
 
 
 

God Jul

Jag + katt och häst önskar en God Jul! (:
 
En liten gran blev det trots allt i lägenheten i år. Så nu har julstämningen infunnit sig hos både mig och Whiskey.
 
 
 

Nyfriserad

Idag så har jag passat på att göra Dilko extra julfin. Först så blev det en klippning på halsen igen (han var jättesnäll den här gången!), sedan blev det en tvättning av svansen, manen trimmades och öronen friserades. Som avslutning flätade jag upp hans nytvättade svans så att den håller sig ren lite längre.
Så här såg han ut när han var färdig! Nu kör jag ett experiment med svansen och får se om det håller och om han blir irriterad eller inte. Fungerar det så kör jag så här fram tills den här geggiga perioden är över!
 
// Johanna

 

Stirrig ponny....

Först red jag Russin på banan och han gick bra för att vara första gången efter vilan. Han var lite spänd i början så red mycket serpentiner och stora åttvolter vilket fick honom att slappna av. Stel var han så klart men fick loss han ganska fort i höger och lite mer tjabbade i vänster. Så när han kom loss kändes han fin :)

Sen red jag även Isa på banan och det gick bra iaf! Då var hon mjuk och fin, kändes bra framme och var rättså lika i båda varven. Sen fick hon se något i skogen (antagligen en älg, jag såg den inte) och blev spänd och stirrig. Så för att göra den långa historian kort: Det slutade med att en tjurig matte och en stirrig ponny gick hem då det ändå inte gick att rida henne (hon blir som blockerad!) när jag nästan hade fått min vilja igenom och travat två varv på volten där hon inte var lika rädd.

Dagen!

Idag blev Russin igångsatt efter sin vila på 17 dagar, dock var det inte jag som red honom eftersom ingen mer än mina hästar skulle ridas idag. Jag ville gärna ha ut honom i skogen första gången och jag kunde ju inte rida båda samtidigt så då red min snälla syster Russin och jag Isa. Vi tog en tur i skogen, Russin var lite spänd sa min syster, förövrigt tyckte jag han skötte sej bra! Isa var pigg men gjorde ingetting förutom att takta och springa när hon fick det ;) Eller hon var ju tvungen att bli "rädd" för de sakerna som Russin blev rädd för!
 
I eftermiddags så klippte jag Isa igen, då hon hade fått sträv och "ful" päls. Hon hade inte så mycket men hon blev väldigt fin efteråt däremot tyckte hon inte att huvudet och en bit upp på halsen inte var roligt att bli klippt men klippt blev hon där med !
 
 
 
 

Dressyrpass!

Dålig uppdatering från min sida den här veckan men har inte haft så mycket att skriva om (säger vi!). Iaf så red jag Isa på banan i tisdags och onsdags och hon var lite stel. I vänster varvet var hon mer som en banan medans hon var lite mer pinne i höger, så jag försökte få henne att ställa sej i höger varvet och ställa sej mindre i vänster varvet. Så efter lite skänkelvikningar och öppnor lossnade hon ganska bra, hon gick bättre i onsdags med för då var hon lika stel! Hon blev kändes fin mot slutet av båda passen däremot så vill hon gärna putta ut rumpan i vänster varvet och springa lite väl fort i galoppen men som sammanfattning kan jag säga att hon kändes fin mot slutet och var inte alls lika stel ;)
 
Förövrigt så har jag bara haft inne båda två och ryktat dom (torsdag, fredag) så mycket mer har jag inte att säga!
 
 

Dagens ridning (:

Det blev ett dressyrpass för Dilko idag. Han har ju inte riktigt känts som han brukar, så även idag. Tjafsig i munnen och ville inte alls bära sig utan hängde i handen. Det blev bättre efter galoppen. Då var det mer den vanliga Dilko men han ville fortfarande inte ställa sig riktigt åt höger. Nu så får han vila både kropp och huvud under julen så kör vi igång igen i mellandagarna. Jag tror att han är trött. Inte så konstigt med tanke på att det känns som om han tagit ett rejält kliv i utvecklingen på bara några dagar. Galoppfattningarna satt nämligen klockrent även idag, precis som många övergångar, ökningarna och vi kunde rygga. Min häst är på tok för lättlärd ibland. Jag tror därför det kan vara bra för honom att bromsa upp med lite vila innan han tar och visar upp ett Grand Prix-program för mig (;
 
Min snälla syster var nere och fotade så bra som både hon och kameran kunde efter omständigheterna med konstant skymning även mitt på dagen.
Bilderna blev som synes lite suddiga men med det här skitvädret kan man inte förvänta sig något annat. Var är snön?!
 
 
 

Tankar i natten

Jag fick för ett tag sedan en fråga på jobbet. Vi satt nämligen och pratade lite löst om hästar och framförallt alla rörelser de gör. Då var det nämligen en som frågade "Hur lär man egentligen hästarna att göra allting?".
 
Jag blev helt ställd och visste inte vad jag skulle säga. När jag sitter på ryggen då bara gör jag ju. På marken så visar jag och berömmer. Jag vet faktiskt inte vad jag svarade, det blev nog mest svammel skulle jag tro. Men jag har funderat på det hela sedan dess.
 
Jag som tycker om att rida unghästar lär dem ju faktiskt en hel del egentligen men det är inte något som jag ens har tänkt på. Det bara blir ju så att de går från att inte förstå någonting till att de går i form och förstår både skänkel och tygel. Jag vet fortfarande inte vad jag ska svara på den frågan men jag tror att det hela handlar, precis som så mycket annat, om beröm. Jag berömmer alltid när de gör rätt, med en klapp, ett uppmuntrande "Bra", en vilopaus eller att vi går hem. Hästar är inga dumma djur - tvärtom de är väldigt intelligenta - så jag antar att de kopplar ihop berömmet med att de gör rätt. Precis som att en tillrättavisning med ett "Nej", en avsaktning eller ett pet med spöet visar att något är fel och att jag kräver uppmärksamhet.
 
Det fungerar, Dilko är ett väldigt bra exempel på det. Dels galoppfattningarna men sedan något som jag var tvungen att testa. Jag lärde nämligen Index att han skulle stå still och vänta för att sedan komma när jag ropade på honom. Igår klantade Dilko till det så jag var tvungen att hoppa av och fixa till cavalettin. Med ett litet pirr i magen ställde jag honom mitt på banan sa "vänta", gick därifrån och fixade bommen för att sedan ropa på honom. Mattes hjärta svällde av stolthet när han kom traskandes mot mig som den naturligaste saken i världen.
 
Citat från Ryttarinspiration på Facebook
 
Det kan jag däremot förklara, vi har jobbat en del från marken så han stannar när jag stannar. Går när jag går osv. Han lärde sig det där fort, så fort han har uppmärksamheten på mig så följer han mig precis som jag vill. Där började jag även lära honom vänta och inkallning. Gick han när jag inte ville fick han backa, stod han still för att sedan komma till mig var det massor av beröm. Dilko är en intelligent häst så det där förstod han snabbt.
 
Ändå funderar jag fortfarande på frågan hur jag/vi egentligen gör när vi lär våra hästar allt de faktiskt kan. Jag kan faktiskt inte svara helt på det heller. Jag vet bara att vi lär dem saker och vi lär dem mycket. Egentligen är det otroligt hur en liten människa kan få det stora djuret att utföra det vi ber dem om. Men sedan är en häst det intelligentaste, snällaste, vackraste och mest underbara djur jag vet. Kanske är det svaret på frågan.
 
 
 

Update (;

Två kvällar i rad har spenderats i en bil lyssnandes på rockklassiker och körandes mellan olika ställen. Ja, jag har jobbat i hemtjänsten. Ett jobb så olikt det jag i vanliga fall går till. Ändå kommer jag hem med ett leende på läpparna och det beror inte helt på att jag fortfarande nynnar på Sweets Ballroom Blitz (kan väl säga att jag trodde de sjöng "This is bottom x..." så tog lite tid innan jag hittade rätt låt. Ja, det var lite brusigt ute i skogarna). 
 
Annars så gör jag mitt bästa för att komma igång med - eller i alla fall hålla igång - träningen. Så jag har varit ute och sprungit både i måndags och idag. I måndags en lite kortare runda på 5,6 km med lite högre tempo tog mig en halvtimma att springa den rundan. Idag blev det LSD (Long slow distance och inget annat), en timmas löpning i behagligt tempo och vips så hade 9 km försvunnit under fötterna. Målet är att springa milen på under en timma!
 
Igår så red jag Dilko, vi gick ner på banan och hade ute lite cavaletti samt övade galoppfattningar. Jag kan skriva under på det där med att lipizzaner är lättlärda! Nu fattar herrn alldeles utmärkt galopp om jag drar bak ytterskänkeln och gör en halvhalt - precis som Index gjorde när jag sålde honom (fast det tog mig lite längre tid att lära envis ponny det där...). Annars så tycker jag att Dilko känns lite trött i kroppen nu så tror bara att det blir ridning 3 dagar den här veckan. Jag vill inte pressa honom för hårt på något vis.
 
 
 
 

I-landsproblem

Dags för klagomål på månadens största I-landsproblem!
 
Först tog de Facebook men jag brydde mig inte jag har ändå en app som fungerar.
Sedan tog de Wikipedia men jag brydde mig inte jag har ändå en app som fungerar.
Sedan tog de SMHI men jag brydde mig inte jag har ändå en app som fungerar.
Sedan kunde jag inte titta på Youtube-klipp överhuvudtaget och nu börjar det här bli lite väl irriterande.
 
Så vad jag har gjort? Jag har kopplat in ett gammalt Zyxel-modem som fungerar klockrent! Det var länge sedan det var en sådan fröjd att surfa på datorn må jag säga. Facebook fungerade klockrent, att titta på Youtube-klipp var inte ens jobbigt. Givetvis är inte allt frid och fröjd för det. Det finns nämligen inget WiFi på det gamla modemet och jag som använder min iPhone till mycket surfning har därmed problem. Givetvis är 3Gt ute i de småländska skogarna kasst och slänger man på en begränsad datamängd på det blir man (om man är beroende av mobilsurf) en smula handikappad. Så jag ringde faktiskt till Telia idag. Hamnade i en jävla kö! Började på plats 83 (!) och hade en beräknad väntetid på 39 min...
 
Om väntan var förgäves eller ej får vi se, en ny router kommer snart på posten. Jag håller tummarna för att det löser problemen!
 
 
 
 

Nyklippt!

Igår blev en långhårig Russin friserad, altså klippt. Han hade en del päls så det behövdes och han blev fin efteråt! :)
Ni får före och efter bilder på honom, syns lite skillnad va? ;)
 
 
 
 

Förra veckans ridning

Tisdag: Banan och ett ganska hårt dressyrpass, Dilko går som en klocka nu! Största problemet just nu är att inte gå för fort fram utan tänka på att han faktiskt bara blir 4 nästa år.
 
Torsdag: Banan med cavaletti och mer kravlös ridning, satt inte ner en gång utan joggade mer - fortfarande med krav på samma takt och tempo som tidigare. Vi försökte oss även på att trava lite upphöjda cavaletti, det gick väl sådär. Han är ju lite klumpig min kära herre och jag hade kanske inte de perfekta avstånden till honom. Men vi fortsätter att öva!
 
Lördag: Skogen, en lugn och fin Dilko som bara sparkade lite i galoppen av glädje och försökte kasta sig i luften ett par gånger. Då stoppade både inspänningstyglarna och jag honom så han var lika lugn igen 5 sekunder senare. Skönt att han börjar bli min fina lilla kille igen, han är ju inte den typen som blir stressad och ska busa/bråka egentligen.
 
Söndag: Skogen igen, nu var han nog lite trött i kroppen men hade tillräckligt med energi för att busa lite i galoppen. Herrn ville ju inte hamna efter de andra ju (jag bromsade inte men han ville inte fram först). Sedan så skötte han sig nog bättre än de två gamla tanterna som studsade runt på hemvägen medan han med en suck skrittade bakom dem i deras upptåg i sista traven.
 
 
 

Taggad ponny!

Igår red jag Isa iskogen med mamma och Johanna och om hon var pigg? Ja, hon hade ju faktiskt vilat i två dagar ;) Så när vi skulle trava första gången så fick vi vänta lite på Johanna och Dilko och då kunde hon absolut inte stå still utan backade och jag drev fram henne, vilket ledde till ett bocksprång som svar! Resten av rundan gjorde hon inga större saker, småbockade lite i galoppen och taktade lite ;)
 
Idag red jag Isa iskogen med mamma och Johanna igen och idag tror jag faktiskt Isa var ännu piggare, eller gillade hon denna rundan mer. Så om vi fick vänta innan vi skulle trava kunde hon inte stå still, galoppen var jätterolig (vi kom garanterat inte efter mamma och Ballerina!) och taktade gjorde hon en stor en del av rundan. Som avslutning tog vi lite sparkar i sista "traven" eller kanske kort galopp, haha! :p Härligt att hon tycker det är roligt iaf, mysiga ponnyn :)
 
 

The Hobbit: The Desolation of Smaug

Jag var på bio igår. Den här gången blev det fortsättningen på The Hobbit. Efter ett visst bökande med bokning av biljetter så kom jag iväg och fick för första gången se en film i 3D. Nej det var kanske inte världsomvälvande men nog var det lite häftigt när man plötsligt ser en drake dyka upp 2 cm framför näsan.
 
Jag kan börja med att säga att bara det faktum att jag såg filmen i 3D gjorde den ännu bättre. Har man läst boken märks det att spänningen håller på att byggas upp till den stora avslutningen i "There and Back Again". Fast den blir ändå inte tråkig utan fortsätter att hålla tempot uppe. Utan att försöka avslöja för mycket finns det nu ganska många lösa trådar att försöka få ihop innan den stora avslutningen nästa år.
 
En av de nya karaktärerna för den här filmen: Den coola alven Tauriel. Det enda jag störde mig på var att de till viss del förstörde hennes karaktär så att det i alldeles för hög grad fokuserades på två mäns kärlek till henne och vem hon ska välja.
 
Annars är det bara att luta sig tillbaka i biostolen och njuta av ett äventyr av världsklass fyllt av allt man kan önska sig i en fantasyfilm. Det är graciösa men i högsta grad dödliga alver, en hel massa dvärgar av varierande grad av klumpighet, en ondskefull och mäktig drake, den allt för snälla men virriga trollkarlen Radagast och hans kollega den vise Gandalf Grå, det finns skepnadsbytare, en hel del människor mer eller mindre korrupta och mitt i det här har vi den lilla hobbiten - allas vår favoritinbrottstjuv Bilbo Bagger.
 
 
 

Filmen från hoppträningen!

Här får ni äntligen filmen från hoppträningen, fick det att funka i ett annat gratis program. Dock blev det en stämpel i filmen men tror inte man kan ta bort den!
 
 
 
 

Vägen till ett drömyrke

Jag är en såndär dagspendlare, jag kör till Eksjö varje dag för att komma till mitt jobb. Under den resan lyssnar jag på P3 och får därför höra nyheterna mer än en gång varje dag. Något som jag har fått höra är att ungdomsarbetslösheten är alarmerande hög. Samtidigt har vi fått leta med ljus och lykta efter folk så att vi kan fylla upp vårt kompani. Nu under ledigheten har jag själv valt att vara vikarie i hemtjänsten. Jag har redan jobbat två dagar och tackat nej till flera pass.
 
Jag tror därför inte att det alltid handlar om att det inte finns jobb. Jag tror det handlar om att man inte vill ha vissa jobb. Och det gäller kanske att sluta vara kräsen. Ta det där jobbet som innebär obekväma arbetstider och som inte alls är något jag har tänkt hålla på med, egentligen.
 
Jag kan ta mig själv som exempel. Jag hela högstadiet och sa att jag skulle bli hippolog (jag tror aldrig jag varit så säker på någonting!), sen skulle jag bli högskoleingenjör i kemisk analysteknik, ett tag ville jag bli journalist, sedan var det stora planer på polis. Sedan såg jag att de rekryterade till GMU och jag som velat göra lumpen tänkte: Jag kör! Hamnade i Skövde, trodde jag skulle dö och tänkte glöm och dröm att jag fortsätter med det här! Var på god väg att hoppa av men ville ändå avsluta det jag påbörjat. Under GMUn tänkte jag bara att jag skulle sluta det här sedan skulle jag nog plugga till undersköterska. Sen såg jag att de sökte folk till Ing 2, jag sökte.
 
Jag tvivlar starkt på att jag är den enda ungdom som har problem med att bestämma sig för vad de ska göra med sina liv. För mig blev jobbet som soldat något av det bästa som kunde hända mig just då. Att jag trivs väldigt bra är bara en bonus. Nu har jag jobbat på Ing 2 i ganska exakt 1 år och jag har inga planer på att sluta än. Det må vara ett speciellt jobb men just nu passar det mig alldeles utmärkt, ett mer omväxlande arbete är svårt att hitta i alla fall.
 
Vad jag vill säga med det: Jo, jag tror att det finns jobb även för ungdomar. Kanske inte det man tänkt sig men jag vet att det finns arbeten. Och har man bara fått in en liten fot på arbetsmarknaden så tror jag att det är lättare att kunna komma till det där drömyrket. Men vägen dit kanske är krokig och kanske innebär några timmar som timvikarie i vården. Jag tror dock att det är värt det.
 
 
 

Uppdatering!

Har egentligen inget speciellt att skriva om, hade in båda och ryktade igår vilket de förhoppningsvis uppskattade ;) Så ni får i stället en gamla bild på mej och Isa och en på mej och Russin från i somras!
 
 
 
 

Dressyrpass!

Igår red jag Isa på banan och den gick att rida på fast det var blasksnö så hon fick lite klampar men jag kunde i alla fall ta lite trav! Eftersom det var första dressyrpasset sen jag satte igång henne efter vilan så var hon lite stel (banan har varit stenhård och vädret har inte varit med mej, därav ingen dressyr innan). Jag red mycket skänkelvikningar och öppnor för att få henne mjuk vilket hon också blev. Hon kändes faktiskt rätt fin i slutet och gick ganska bra :)
 
Idag hade vi studiedag så jag kunde rida när det var ljust ute :D Jag red Isa på banan igen, idag var den nästan helt avsmält (lite blask i ena hörnet) dock var den rätt blöt så jag funderade lite halvt på simfötter till Isa? :p Nädå, det gick bra att rida på en idag och Isa gick också bra. Började med skänkelvikningar och öppnor i skritten för att mjuka henne och hon gjorde vissa riktigt bra! I traven fick hon flytta sej lite och någon öppna för att få henne och lyssna och använda bakbenen men det gjorde hon också och kändes fin. I galoppen blev hon lite väl pigg och låg på mycket, likaså när vi travade efteråt sen men energi hade hon iaf ;)
 
 
 

Haha!

Altså, den här bilden är nog den bästa jag har fått på Russin när han gäspar :p
 
 
 
 

Mina fina<3

Här får ni några bilder på Isa och Russin ;)
 
Finisar <3
 
 

Dagens ridning!

Idag red jag Isa i skogen med mamma och Johanna, vi hade jättemysigt väder, snö och blåst! Dock brydde Isa inte så mycket om det, för det var jätteroligt att komma ut i skogen idag med. Altså pigg ponny idag med fast hon bockade iaf inte idag utan bara taktade lite ;) 
Russin vilar ju som sagt men jag tog och ryktade honom idag, vilket jag tror han uppskattade! Filmerna från hoppträningen kommer inte denna helgen (filmerna från min kamera funkar inte i movie maker, någon som har något annat program?).
 
 

Hästar och logik...

Jodå man kan ju säga att vintern varit på besök på riktigt ett tag. Jag, frusen som jag väl är, uppskattade inte riktigt dagens snöstorm. Men nu ligger det ett fint snötäcke över allting när jag tittar ut genom fönstret. Men det skulle väl smälta igen... Då hinner jag kanske utnyttja banan och rida igenom Dilko ordentligt och inte bara stappla omkring i något som skulle kunna liknas vid dressyr.
 
Idag blev det en tur i skog med mamma och Julia. Efter alla nödvändiga säkerhetsförberedelser så som longering, lån av systers säkerhetsväst (mina axlar får inte längre plats i min egna...), halsring och löst spända inspänningstyglar (eftersom han alltid flyger i luften och då måste dra upp huvudet var tanken att synden straffar sig själv. Jag som hjälplöst klamrar mig fast på ryggen lär ju inte av honom med några ovanor) så var det dags att ta ut min kära unghäst som under de senaste rundorna varit alldeles för mycket ovan mark. Detta för att rida en runda med en dösnäll Dilko som knappt planerade att göra någonting ens när det kom två hästar galopperande mot honom. Jodå, jag älskar hästars logik. Men, idag var det de stirriga gammeltanterna Ballerina och Iza som agerade sällskap. Inte coola Russin som inte vrider på öronen åt något. Ännu en gång: Jag förundras över hästars logik!
 
 
 

Pigg ponny!

Idag red jag Isa i skogen med mamma och hon var pigg. Hon hade inte blivit riden på 4 dagar heller... Vädret ville inte riktigt som jag, då det blåste för mycket för att rida i torsdags, i går var jag inte hemma (hade inte kunnat rida iaf, blåste mycket!), tisdag, onsdag hade hon planerad vila men idag blev hon iaf riden :) Kul tyckte hon det var med och taktade lite hela rundan, tyckte galoppen var jätterolig och småbockade lite i början, sen gick det fort frammåt istället ;) Hon laddade innan en 90 graders kurva med och gjorde två bocksprång med annars var hon snäll. Härlig tur på härlig ponny! :)
 
 

Tiden rinner iväg...

Det är sjukt hur fort tiden går! Jag kommer inte hinna blinka innan det är jul...! Men skönt med helg igen iaf, så hinner man faktiskt rida när det är ljust ute. Idag sken ju även solen så det var riktigt mysigt ute! Om än lite väl kallt, fast man vänjer väl sig som vanligt. Annars så är det lite tråkigt att man saknar ridhus så man blir tvingad till att rida runt på en frusen ridbanan. Dock så är den faktiskt bättre än vanligt, hela nederdelen är användbar. Jag och Dilko stapplade oss fram där idag iaf och tja, med tanke på underlaget så gick han väldigt bra i vänstervarvet. När det gällde högervarvet så var det plötsligt väldigt jobbigt att ställa sig så man gjorde allt för att komma undan. Tillslut fick jag väl igenom min vilja så pass mycket att vi kunde gå hem. Det blir nog att jobba vidare på det där, oavsett vad herrn har att säga om saken ;)
 
 
 

Dagarna ;)

I måndags red jag Isa i skogen med mamma då banan var stenfrusen. Det var dock lite mörkt men vi hittade runt och hästarna verkade gilla det :) I tisdags red jag Russin på banan, han gick sådär var lite stel och gick gärna och hängde sej i handen. Blev lite bättre mot slutet, då fick jag loss honom lite. Han ska iaf få 2 veckors vila nu efter hoppträningen i onsdags, tror det kan vara bra för honom ;) 
Igår hade jag tänkt att rida Isa på banan, dock fick hon vila då jag tror vi hade blåst bort på banan! Hon fick iaf bli ryktad, likaså Russin ;)
 
 

Hoppträning!

Igår var det hoppträning för mej och Russin, sista innan jul. Vi hade tre olika hoppövningar den här gången, fast vi började med att rida fram och sen gjorde vi en övning på volt med cavaletti som gick bra. Sen hoppade ett räcke som stog på en linjen med ett annat räcke, galopperade nära hinderstödet till det andra och hoppade bara ett räcke (hoppas ni fattade!). Några gånger vinglade jag i anridningen och vi kom fel och rev, eller så lät jag honom öka och då hoppade han för långt innan. Vi har tränat mycket på få dom att på uppåt likaså nu men vi fick till det en del gånger med och då kändes han jättefin. Sen tog vi en serie med bom, kryss ett galoppsprång oxer. En väldigt bra övning, dock hade Russin lite svårt den första gången så vi kom lite fel men sista gången kändes kanon. Som avslutning tog vi de båda räckerna, två galoppsprång emellan en gång från varje håll vilket gick bra :) Så jag är helt klart nöjd med träningen och Russin ;) 
Här får ni en filmbild, ska försöka få upp filmerna till helgen med!
Duktig ponny :)
 
 

Vardagslunk...

Välkommen tillbaka till vardagslunken igen. Jobba - stallet - sova. Tur ändå att man har den där hästen! Idag var han så sjukt underbar att rida när vi var nere på banan. Den där hästen som passar mig som handen i handsken. Så tråkigt att han ska hålla på som han gör i skogen... Matte tycker varken om rodeo eller hoppning, det fanns liksom en tanke med att köpa en lipizzaner. Men nu har vi några dagar av glädje framför oss. Dagens dressyrpass kan jag leva på i flera dagar. Typ till på fredag då det blir ridning nästa gång för herrn (jag hatar när det är planerat 2 st 13 timmars i veckan...). Om, och med tanke på det här nyckfulla vädret är det ett stort om, det är upptinat på banan på fredag så blir det nog träning med bommar. I morgon blir det en promenad i pannlampans sken. Och det var väl i stort planering för 3-åring den här veckan. Nu ska jag nog se till att sova, det är ju trots allt jobb i morgon igen!
 
 
 

Fler bilder från i lördags

Och här är lite fler bilder från i lördags.
Med tanke på underlag osv så måste jag säga att herrn går ganska bra. Han behöver komma fram med näsan litegrann ibland men det tror jag går att skylla på att han är unghäst och inte orkar bära sig.
 
 
 

Helgen!

Igår blev det en runda iskogen för Russin. Vi red själva och han var lite spänd men det gick bra, han skötte sej och var snäll ;)

Idag satte jag i gång Isa med mamma i skogen och hon skötte sej bättre än jag trodde. I första traven fick hon dock något halvt ryck och studsade/småbockade en bit men sen gick hon fram! Annars taktade hon typ hela rundan och var pigg, blev några småbocksprång i galoppen!
Russin red jag i skogen med Johanna, vi klättrade lite. Han skötte sej bra fast verkade inte tycka det var jätteroligt att klättra men han sprang ändå på rätt bra uppför backarna. Lite trött var han nog efteråt iaf ;)

// Julia

Miljöträning (:

Gårdagens träning blev miljöträning. Vår bana är någon sorts form av stenhård, knagglig grusplan där du kan trava lite planlöst runt spåret några varv varje pass. Därför så bestämde jag mig för att om nu Dilko inte kan motioneras av så får jag väl träna huvudet på honom då. I den mån det stabila psyket nu behöver tränas.
Jag drog med mig min snälla syster ner så att hon kunde fixa med grejerna och så hade hon med sig sin kamera ner så hon var också så snäll att hon fotade (: Vi drog fram lite blandade grejer iaf, så långt som min fantasi sträckte sig och vår materiellbod kunde förse oss med. Enligt mig är det kanonbra träning att öva unghästarna på konstiga saker för att träna psyket redan då. Du har så mycket igen på det när de blir äldre sedan. Dilko är väldigt cool redan innan men inte är det fel att miljöträna för det. Jag ska fundera på hur man kan träna bort ljudkänsligt, det är det enda han reagerar lite på så är det ljud.