Vad är en piaff?

Nu är det väldigt svårt för mig att göra en korrekt bedömning av en piaff utifrån mina ögonblicksbilder. Men jag ska med TR som stöd göra ett tappert försök! För det första är det tyvärr lite svårt att säga utifrån mina bilder vad som är piaff och vad som är passage, eller annat studs. Till nästa år får jag nog filma... Låt oss då ta en titt på TR:s lista över allvarliga fel i en piaff:
  • Överbelastning av frambenen (bakbenslyftet är högre än frambenslyftet)
  • Oklar diagonal fotflyttning
  • Breddade steg med fram- eller bakben
  • Oklar diagonal fotflyttning
  • Breddade steg med fram- eller bakben
  • Oregelbundna eller konstlade steg med bak- eller framben (inte i jämnhöjd) eller dubbelsteg
  • Överbelastning av frambenen (bakbenslyftet är högre än frambenslyftet)
Dessutom, vilket inte syns på bilden finns felet "svängande fram- eller bakdel" med. Domaren kanske skulle ha en kamera med slow motion-funktion inne i domarbåset? Att leta fel på stillbilder är ju lite lättare än i full rörelse. Sen är ju inte en piaff allt, det är mest jag som har snöat in på vissa utvalda delar. Exempelvis ökad trav och piaff. Men nog är det ändå lite intressant att se hur en piaff rids idag på ett stort halvblod med långa ben, lång rygg och stor gång i jämförelse med ett gammalt halvblod från tiden då kavalleriet fanns kvar. Då såg det ut lite mer såhär:
Korrekt eller inte, det är den stora frågan. Ryttaren håller dock inte i tyglarna, hästen har en naturlig resning av halsen, nacken är högsta punkt, lodlinjen går genom ögat till mungipan och den arbetar till synes med bakdelen. Just här har piaffen en tydlig diagonal fotflyttning och jag skulle vilja påstå att den också är regelbunden. Dock så ser man här att frambenet nästan är bakom sadelgjorden. Att göra den korrekta piaffen är inte så lätt som det låter. Så låt oss titta på en bild till.
Min favorit, helt beroende på rasen och dess extremt bra förutsättningar för samlade rörelser. Piaffen blir därmed mer korrekt, eller mer samlad. Här kan vi tala om vikten på på bakbenen, en regelbunden takt och inte ens ett framben bakom sadelgjorden. Frågan är om detta är fysiskt möjligt att uppnå med dagens halvblod? Deras förutsättningar för samling är inte alls bra och när man till och med skulle kunna kritisera den gamla typen av halvblod och dess piaff vad ska man då inte göra med dagens? Hur ska en domare kunna döma det här? "Mest korrekt piaff vinner"? Och vad ska den få för betyg? 10, för att den var den bästa ett halvblod idag kan lyckas med eller 5 för att den inte var korrekt men ett bra försök? 
 
Allting är verkligen inte svart eller vitt, framförallt inte i en bedömningssport. Vilket gör hela frågan om dressyrsporten ytterst komplex.
 
 
 
 
Superbra tankar! Inte ens Valegro har en korrekt piaff enligt TR eftersom han tenderar att föra bakbenen mot varandra istället för att lyfta rakt upp. Åtminstone i sin senaste vinstritt i os.

Men, det är minst sagt otroligt att Sverige kunde nå en så galet bra dressyr på så dåliga hästar vi faktiskt hade mellan krigen. Och i slutet av 1800talet hade vi knappt några vettiga hästar alls, man fick upprätta ett lite panikartat avelsprogram för att få alla officerare att åtminstone sitta på avelshästar och inte ihopskrap.

Idag är det nästan lättare att sätta en korrekt piaff på en hoppstammad häst än en dressyr... Galet.

Svar: Visst är det så och då anses han vara perfektion.
Intressant faktiskt, jag visste inte att hästarna var så "dåliga".
Absolut! Hopphästarna är inte avlade på samma sätt och har med det också betydligt lättare för samling. Men långa ben och lång rygg är ju ett måste för flashiga gångarter 😉
teambockaberg.blogg.se

2016-09-05 // 10:27:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback