Tänk om, tänk rätt

Fick hem ridsport idag och att det stod om det nya licenssystemet var inte ens förvånande. Förvånande var det däremot att vissa människor uppenbarligen är så pass korkade att de inte kan räkna ut att 500 kr + 200 kr är 500 kronor mer än vad 200 kr är.

Jag citerar: "Vi har kommunicerat det med distrikten och varit överens om att följa RF:s riktlinjer att det inte ska kosta så mycket för barn och ungdomar som vill tävla" - Tobias Mattson

Nej, men låt mig då ge lite svar på tal. Tänk dig själv en vanlig Svensson-familj. Vi har mamma, pappa och 2 barn. Låt säga att båda barnen har privilegiet att ha varsin egen ponny, inackoderad. Mamma och pappa jobbar heltid på två olika industrier. De har två bilar, hus och hund. Föräldrarna är inte intresserade av hästar.

Vad säger då dessa föräldrar när barnen tyst försöker förklara att det faktiskt är så att de vill tävla och tävla på tävling inte P & J? Men då måste de ha licens, både de själva och ponnyn, givetvis vill båda tävla. Föräldrarna sätter kaffet i halsen när de får veta att de har en engångskostnad på 1400 :- att prioritera istället för den välbehövliga reperationen av bilen. Detta innan ens barnen har anmält till tävling utöver det tillkommer alla avgifter för tävlingen som startavgifter och bensin.

Låt säga att barnen dessutom ser att eftersom alla andra rider runt i märkeskläder och visar stolt upp sina JW-hjälmar- och ridbyxor, de nyinköpta Tretornstövlarna (Falsterbo GT, givetvis), snyggt matchat med en Aminokavaj (möjligtvis en Pikeur i dressyrsammanhang), Scapaschabrak och Eskadronskydd, så vill inte de vara sämre.

Är det då meningen att barnens dröm om att få tävla inte ska få gå i uppfyllelse för att ridsporten håller på att bli en rikemanssport där skicklighet mäts i hur tjock plånbok pappa har? Varför inte ha kvar lokal- och ridskolelicensen till samma kostnad och inte kräva licens på lektionshästarna?

Jo, för SVRF vill ha mer pengar och pengar är makt. Makt är vad varenda människa strävar efter och har du makt bryr du dig inte om de barnen vars dröm att bli den nya Malin Baryard krossas lika fort som föräldrarna sätter kaffet i halsen.

Istället för att se till att Sverige får en bra grund med stadig tillväxt underifrån och på längre sikt kunna vara ett land att räkna med i mästerskapssammanhang trampas gräsrötterna ner innan de ens har haft möjlighet att växa upp.

Tänk om, tänk rätt. Låt inte en plånboks tjocklek få styra barns möjligheter att få tävla. Låt det handla om skicklighet och låt framförallt ryttare utan större ambitioner, och för den delen alla unghästar, få möjlighet att tävla på sin nivå. Alla vill inte nå toppen - alla kan inte nå toppen. Låt även i framtiden de som bara vill ha kul få ha det.

Tävling är inte blodigt allvar - särskilt inte när de tävlande är barn. Det viktigaste är inte att vinna det är att ha kul - så låt alla barn, och vuxna, få ha kul på sin egen nivå även i framtiden!

Jag tkr du ska skicka in det där till ridsportförbundet. Jättebra skrivet !

2011-10-28 // 16:11:51

Det nya licenssystemet är inte enbart till för att tjänsa pengar. Som det är nu är underlaget på de regionala tävlingarna otroligt dåligt på grund av att det kostar så mycket mer att tävla regionalt i jämförelse med lokal. Detta är ett problem som behöver göras något åt. Visst det blir dyrare för de på lokal nivå, men billigare för de på regional nivå. Men något måste göras och då är ju frågan vad? Detta är iallafall en åtgärd. Nu kan jag inte tala mycket för ponnysidan men för de reionala tävlingarna för häst tror jag att det är en klar förbättring om det nu blir så.

2011-11-02 // 04:14:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback