Säkerheten först!

Jag vet inte om det är någon som direkt missat att Denis Lynch ramlade av under förra helgens tävling någonstans (har glömt var). Han red med hjälmen i handen, under ett ärevarv, på en pigg häst, med en applåderande publik, tog på sig hjälmen men knäppte inte hakbandet. När han koncentrerade sig på hjälmen såg hästen sin chans och Denis flög av med huvudet före. Han hade tur som klarade sig med några brutna revben.

Samtidigt i Polen flyger en speedwayförare in i ett trästaket med huvudet före. Han hade hjälm (i jämförelse med de hjälmarna är våra ridhjälmar som att ha en mössa på huvudet...), ryggskena och alla möjliga skydd som en speedwayförare kan tänkas ha. Sporten han älskade blev hans död.

Nu går det inte att jämföra sporterna med tanke på fart och hur farliga de är. Även om Denis kontrollerade 600 kg häst kom han inte upp i farter över 100 km/h även när han flög ner i marken. Dock måste jag säga att Denis var fruktansvärt oansvarig. Om han nu ska kasta hjälmen och visa hur otroligt tuff han är kanske han kan göra det hemma när ingen ser? Inte ska man visa sina fans och unga ryttare att hjälmen ska man ha i handen? Oavsett vad han tycker om det räknas även han som en förebild.

Denis hade tur den här gången. Nästa gång kanske turen inte finns där. Som i Polen, nog har förare kraschat värre och bara borstat av sig. Denna gången var det inte så. Man vet aldrig hur en olycka slutar och ibland är det bättre att tänka efter före och åtminstone försöka förebygga de olyckor som kan ske. Speciellt när man håller på med en farlig sport, dit jag räknar ridsporten. Säkerheten ska komma först för alla ryttare, speciellt under internationella tävlingar där ryttarna har möjlighet att föregå med gott exempel. En olycka händer så lätt, för alla.






Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback