Låt oss lyfta samma fråga igen

Låt oss återigen lyfta frågan om höjd åldersgräns för ponny. Nu när regeln har trätt i kraft har jag läst ännu fler hatiska inlägg om det hela. Om särbehandling, att tävlingarna tar tid, att det är onödigt, att beslutet genast ska göras ogjort. Återigen är det hoppryttarna som hörs mest och syns mest. Så jag gjorde lite snabb research på mitt lilla skötebarn. Dressyren. Snabbt insåg jag att om man tittade på start-/resultatlistorna där var övervägande majoritet av ryttarna sådana som tillhörde grupp 2. Om inte grupp 2-ryttarna hade funnits hade det knappt varit några startande överhuvudtaget.
 
Dessutom så var det flertalet klasser där grupp 1 och 2 ryttare var ihopslagna i en enda stor klump med C- och D-ekipage i alla åldrar. Det mest intressanta var att det inte på något vis betydde att den 20-åriga ryttaren vunnit. Det kunde likaväl vara junioren från grupp 1. Förstår ni vart jag vill komma?
 
Att ens tänka tanken att se till att grupp 2 försvinner i dressyren skulle innebära att sporten också försvinner i Sverige. Det skulle i högre grad innebär att de som har råd att köpa en färdig häst kan tävla och komma någonstans medan de vanliga dödliga kommer att tvingas utbilda ponnyer till en hyfsad nivå. Dömda att harva i klasser upptill LA:1 för att ponnyåren sedan tar slut.
 
Om man istället struntar i gruppindelningen, släpper allting fritt och konstaterar att en 13-årig ryttare visst kan tävla mot en som är 20 så skulle det värna om dressyrsporten. Det skulle innebära att det blir lönt att utbilda en ungponny då man faktiskt har en chans att komma någonstans innan det är dags för storhäst.
 
Ta det här enkla exemplet. Storhästtävlingar. Var har vi åldersindelningen där? Vill du som barn tävla mot vuxna varsågod och gör det. Här rider vi på samma villkor, allihop. Förstår ni hur skevt det är? När en 14-åring kan tävla mot ryttare som är 50 och har ridit i hela sitt liv för att sedan tvingas slås ihop med resten i grupp 1 när det kommer till ponny. För inte går det låta denna stackars ryttare tävla mot vuxna.
 
Snälla förbundet höj bara åldersgränsen till 20 år. Plocka bort den där gruppindelningen och vips så har vi löst ponnysportens stora problem (åtminstone på dressyrsidan). Om allt skrikande om skitregel innebär att grupp 2 istället plockas bort kommer jag att skrika högt av ilska. För dressyrsportens skull (som egentligen redan är ett sjunkande skepp av andra orsaker men det spelar ingen roll...) och inget annat.
 
 
 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback