Men eliten gör så!

Men, eliten gör faktiskt så och då är det rätt så det så! Wow, här har vi det argument som absolut dödar en diskussion. Inte för att de har rätt utan för att det är så idiotiskt resonemang att jag bara ger upp. Det är lite som att lägga fram sakliga och väl underbyggda argument till en Sverigedemokrat och säga att här ser du det finns ett annat sätt att se på saker och ting. Responsen blir densamma - jag hade fått ut mer av att köra huvudet i en vägg.
 
Javisst eliten har lyckats med en sak - ta sig uppåt. Är det vad man verkligen eftersträvar ja titta på eliten då. Men bara för att man vill dit behöver man inte bli en fanatiker och dyrka elitryttare som att de vore gudar. Elitryttare gör också fel det kan vi nog konstatera.
 
* Rollkur. Hur många vill sträcka upp handen och säga att det här är kanonbra? Ingen nähä... Men eliten nyttjar det ju? Ja precis, allt eliten gör är inte per automatik bra. Och just rollkur är något som alldeles för många dressyrryttare håller på med. Det är lättare att räkna upp de som inte gör det än de som gör det. Säger inte det en hel del när man avgudar elitryttares träningsfilosofi? Visst att man vill nå toppen men är det rätt att göra det på bekostnad av hästen?
 
* Starka händer, gapande munnar och hårda sporrar. Men det är faktiskt bara ögonblicksbilder! Ser du inte hur mjukt och fint hen rider? Men hästen går ju runt och gapar och ryttarens häl är inte still i två sekunder! Nä, nu ska du titta på samspelet istället. Men den flashar ju bara med frambenen! Den dansar!!! Åh, jag ryser så magiskt fint det är. Här någonstans är det bara att ge upp och inse att man väljer att se vad man vill se. Elitens hästar går med gapande munnar för att den alltid har gjort det (och trivs med det), den sparkande hälen är bara ett sätt att förfina hjälperna lite och rollkuren den har inte hänt. Framförallt inte om ryttaren (gud förbjude) var svensk.
 
* Det där med utevistelse och ridas ute. Ja, jag kan till viss del köpa argumentet om att hästarna är värda mycket pengar och att det lite leder till deras fall så att säga. Hade jag suttit på några miljoner varje gång jag red över stock och sten hade jag sannolikt också blivit lite tveksam till skogsridning. Men så länge man har en unghäst (potentiell miljonhäst) eller en "medioker" häst som är okej bra förstår jag inte varför det är så viktigt att titta på eliten just då? Unghästen måste stärka sig och det gör den inte i ett ridhus. Att hästar sätter muskler ute i skog och mark trodde jag var allmänt vedertaget. 
 
Men eliten gör så...
 
 
Vad jag vill säga med det här måste man titta på eliten för att nå toppen? Bara för att eliten har gjort på ett sätt och faktiskt satt hästarna i andra rummet innebär väl inte det att ryttare på väg uppåt behöver göra likadant? Kan inte de istället visa att nej, det här är för mig inte accetabelt. Min häst ska inte bli en väg till framgång utan vi ska göra den här resan ihop och göra den så bra att min häst alltid känner sig nöjd och trygg. Det handlar inte så mycket om att pyssla, borsta, täcka, olja hovar och låta hästen sola solarie som vad man gör med den när man tränar och på vilket sätt man tränar den. Är det inte så mycket häftigare att säga: Titta på mig jag klarade det här utan rollkur, utan sporrar, utan att dra i stångtygeln med en häst som rids utomhus och går ute i stor hage med kompisar. Är inte det den utvecklingen vi vill ha nu när dressyrsporten är på glid. Istället för att med skygglappar springa runt och skrika "men eliten gör så, så det så!"? Det tror jag och det är vad jag, på min nivå, försöker att satsa på.
 
 
 
 
 




Sjukt BRA skrivet! 👍

Svar: Tack! 😊
teambockaberg.blogg.se

2016-02-02 // 17:35:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback