Paradoxer

Lite paradoxer:

* Folk som är vegetarianer eller veganer, vägrar djurtestat smink och päls men samtidigt äger en katt eller hund. Vad tror de? Att bara för att hundens mat är rund, fyrkantig eller formad som en blomma så växer den på ett träd och är ingen animalisk produkt? Rovdjur kan tyvärr inte leva på soja och mandelmjölk...

* Folk som klagar på att kossor släpper ut en massa metangas och sedan lägger upp bilder på sitt julfirande. I Thailand. (Jag vet att metangas är en 25 ggr värre växthusgas än koldioxid men man kan ju sopa rent framför sin egen dörr först?)

* Folk som säger att deras hästar tappar skor, trasar upp hela hoven vid sömmarna, livet suger och de vet inte vad de ska göra så de slår på en ny sko och googlar febrilt sätt att få hoven att växa. Samtidigt som hovslagaren skor med 3 nummer för stora skor så hästen konstant trampar på, just det ja, skon. Ta av skon, låt hoven vila och byt hovslagare?

* Folk som klagar över fruktansvärd djurhållning och hur hemskt det är att föda upp djur för att sedan slakta dem och sen åker till sin sönderskyddade häst som står i en grushage på 3x3 meter iklädd 5 täcken när det är 20 plus ute och aldrig får ens nosa på en annan häst. (Klart det är viktigare att maten man äter har ett värdigt liv än att ens häst ska få tillgodose alla dess behov som ett flockdjur)

* Folk som tror att det är bättre att dricka soja- och mandelmjölk än komjölk med hänsyn till koldioxidutsläpp. Trots att sojan ökar skövling av regnskog (som tar upp koldioxid) och de stora mandelodlingarna i Kalifornien håller på att torka upp hela området med
sin konstbevattning. Utöver detta kommer bekämpningsmedel. Pest eller kolera?

// Johanna

Lite uppdatering

Julafton är över och jag hoppas alla därute hade en trevlig jul! Själv hade jag det och hann även med att ta en tur i skogen på Quini på morgonen :) Milla har lite vintervila nu och jag har haft samt har en del jobb så det passade bra att lägga hennes vila nu. Jag ska skriva en resumé om årets tävlingar och tanke var att första ska komma upp innan nyår! Min planen är även att försöka uppdatera här oftare men vi får se om det lyckas ;)
 
 

Beta eller inte beta - det är frågan

Jag läser så mycket roliga grejer på internet alltså. Det finns fullt med naiva spännande människor som har en egen liten världsbild, det tycker jag kan vara roande. Bara att hämta en påse popcorn och sen har man liksom fredagsnöjet klart! Nu senast läste jag ungefär följande:
Vi ska sluta äta djur för det är oetiskt (helt okej poäng, viss djurhållning är inte ok) men de öppna landskap som då kommer växa igen och orsaka en otrolig förlust i biologisk mångfald ska hållas öppna av: (tadaaa) vilda djur.

Jag vet inte var denna person är född, om hen har varit i en skog eller sätt hur odlad mark växer igen men jag tänkte att jag kunde visa det här och nu så alla får se.
Här har vi ett tidigare bete som inte har hållits öppet av våra hästar utan tillåtits att växa igen (det planeras dock att restaureras). Här har vi ett förhållandevis högt tryck av vilda djur och jag räknar med 3 älgar, 5 rådjur och ett par harar. Här har vi alltså alla vilda djur i Småland som är växtätare (våra kära rävar förstår inte våra argument för en övergång till veganism tyvärr). De klarar inte av att hålla betet öppet utan det växer igen mer och mer. Nu bör också tilläggas att vi har ett lågt rovdjurstryck här nere, med varg minskar antalet djur ytterligare, och jakten är förhållandevis liten.
Här fick mina hästar under sommaren i år. På det här betet har skogen avverkats det är jag medveten om. Men detta är något som gör att sly växer nästan ännu mer och ännu fortare. Det är också sly som gör att du får en igenväxning i första skedet. Som information så måste det röjas årligen om du inte ska ha en igenväxning av marken.

Om man nu jämför de två bilderna så syns en rätt stor skillnad. Den ena, utan betestryck av domesticerade djur, är totalt igenväxt den andra där mina hästar fått gå under en sommar är så pass öppen att det nästan går att kalla betesmark. En sommar, betänk då om jag röjer lite av det som hästarna inte går på och lite björk tas ner då har vi plötsligt ett riktigt fint bete. Den andra "hagen" kommer aldrig bli bra om nu inte jag maskinellt röjer varje år eller vi släpper på djur där. Vilda djur kan inte hålla öppet på samma sätt, de har betydligt större ytor att gå på och det skulle behövas ett enormt antal djur för att betestrycket skulle bli tillräckligt hårt. Detta kommer naturen att reglera själva med ett ökat antal rovdjur eller olika sjukdomar.

Så vill vi ha kvar vårt odlingslandskap och vår biologiska mångfald så måste vi ha djur som sköter markerna. Mina hästar är inte ideala för uppgiften även om de är bra på att trampa ner och göra stigar så äter de betydligt hellre gräs än sly. Med andra ord så behöver vi ha djur, oavsett om vi vill eller inte, men som ni förstår måste vi också ha djuren på ett sånt sätt att djurhållningen måste förändras. 

Och nej, vilda djur betar inte och håller markerna öppna. Åtminstone inte de vi har i Sverige.

// Johanna

Dagens Dilko

Här är min lilla pålle, utklädd och klar för en tur i skogen.
Vi har kommit ett par steg längre nu och är inte enbart skogsmulleryttare längre. Vi kan även titulera oss barfotaivrare och bett- och täckeshatare. Eller så är det bara så att jag väljer att ha min hästhållning efter vad som passar oss bäst för tillfället? Skor kan inte Dilko ha för tillfället, finns inget att spika i, så boots är ett mycket bra alternativ (dock fruktansvärt knöliga att ta på). Hackamoret är till för att få stopp på hästaset utan att dra sönder hela munnen på honom när han blir pigg och stark i skogen. Halsringen är inte för att kunna rida utan huvudlag utan för att kunna hålla när hästen studsar omkring som en gummiboll i skogen. Klippt är han bara på halsen av ren bekvämlighet så jag slipper böka med täcken.

Så med detta sagt vill jag bara hälsa att man kan ha hästar på många sätt och framförallt kan man ta influenser från alla håll. Det finns så mycket man missar om man enbart fokuserar på hur eliten gör. Trots allt så är det väldigt, väldigt få som kommer dit och för oss som inte gör det så kan vi likaväl se till hästens bästa istället för att se på hur toppen gör.

Ja, det var väl det jag ville säga med mitt flummiga inlägg. I övrigt var Dilko pigg och glad, uppe i luften en hel del och tappade bara en boots (samma hov varenda gång också vet inte vad han gör med den...?) vilket är någon sorts form av rekord så fort galopp är inblandat!

// Johanna

En dag i november

 
 
 
 

Nya tips

Idag var det dax för mig och Quini att testa en annan dressyrtränare. Det gav mig väldigt mycket nya tips och tränaren lade ner mycket fokus på sitsen. Mitt och Quinis problem är just ställningen och det gick mycket bättre när jag tänkte på att försöka vrida mer på mina axlar och kropp samt träna ur öppna/sluta. Det hela slutade med att vi fick till en rund fin galopp i båda varven vilket vi hade mest fokus på0 nöjd med träningen :)
 
 
 
 

Lite uppdatering

Dagarna rullar på och här ekar det tomt även om jag många gånger tänkt skriva inlägg! Idag har ifall Milla varit i väg på we-träning för första gången och hon skötte sig superbra. Brydde sig inte om någonting utan de flesta typerna av hindrena gick klockrent :) Extra kul när man får höra att hon ser väldigt mjuk och följsam ut.
Quini fick idag komma igång igen efter sin vintervila på 2 veckor, vilket nog var välbehövligt även om matte har haft tråkigt ;) Det var iaf en pigg ponny som fick komma ut i skogen, satan vad hon låg på i galopp och varför skritta efter sista när man hade fått galoppera på en åker? Haha, lilla knasponnyn :p
 
Det här tränade jag och Milla på idag! Fast här på Iza <3
Min maffig ponny :)